U 75. GODINI ŽIVOTA

Preminula zvijezda srpske i jugoslavenske kinematografije Dušica Žegarac

24.05.2019 u 13:16

Bionic
Reading

Udruženje filmskih glumaca Srbije objavilo je kako je u 75. godini života preminula zvijezda srpske i jugoslavenske kinematografije, koje se mnoge generacije sjećaju iz filma 'Deveti krug'

Cijenjena glumica rođena je 1944. u Beogradu, a svoju glumačku karijeru započela je sasvim slučajno, nakon što su je kao srednjoškolku primjetili i angažirali za film 'Deveti krug'. Riječ je o filmu iz 1960. godine u kojoj je upravo Dušica Žegarac imala glavnu ulogu, progonjene Židovke, a za koju je nagrađena na Filmskom festivalu u Puli.

  • +2
Dušica Žegarac Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Studij medicine odbacila je i nastavila nizati filmske uloge - 'Stepenice hrabrosti', 'Saša', a 1962. godine odlučuje se upisati glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Filmove je i dalje snimala i to od 1966. godine, kada je snimila 'Tople godine', a za glavnu ulogu u filmu Zdravka Randića 'Opklada', dobila je i Zlatnu arenu u Puli.

Glumila je i u mnogim domaćim televizijskim serijama, a nagradu 'Pavle Vuisić' za životno djelo, dobila je na Filmskim susretima u Nišu.