KAZALIŠNA VETERANKA

Preminula oskarovka Olympia Dukakis, zvijezda romantične komedije 'Opčinjena mjesecom'

02.05.2021 u 09:50

Bionic
Reading

Olympia Dukakis, karakterna glumica koja je osvojila Oscara za ulogu majke u filmu 'Opčinjena mjesecom', umrla je u subotu u 89. godini

Smrt kazališne veteranke, koja se u filmu proslavila kasno u karijeri, na Facebooku je potvrdio njezin brat Apollo.

'Moja voljena sestra, Olympia Dukakis, umrla je jutros u New Yorku. Nakon mnogo mjeseci narušenog zdravlja napokon je u miru i sa svojim (suprugom) Louisom (Zorich)', napisao je Apollo.

Uzrok smrti nije naveden.

Dukakis je dobila Oscara za najbolju sporednu glumicu u romantičnoj komediji 'Opčinjena mjesecom' (1987.) kao majka mlade udovice koju glumi Cher. Dukakis je to također donijelo Zlatni globus i nominaciju za BAFTA-u.

  • +20
Olympia Dukakis Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Od glumice se putem društvenih mreža oprostila Cher, podsjetivši kako je Dukakis bila nevjeroajatna glumica nagrađena Oscarom.

'Olympia je glumila moju mamu u filmu 'Opčinjena mjesecom, a iako je u tom filmu glumila patnicu, stalno smo se smijali. Pričala bi mi koliko je voljela Luoisa, svog zgodnog i talentiranog muža. Razgovarale smo prije tri tjedna. Počivaj u miru, draga', napisala je Cher na Twitteru.

Glumica je također dobila priznanje za ulogu u 'Čeličnim magnolijama' (1989.) u kojoj su glumili i Julia Roberts, Shirley MacLaine, Sally Field i Daryl Hannah.

Do 1988. godine, prezime Dukakis bilo je poznato zbog njezina Oscara, ali i zato što je njezin rođak Michael Dukakis pobijedio u demokratskoj predsjedničkoj nominaciji.

Na govoru u povodu dobivanja nagrade Dukakis je podignula kipić i izviknula: 'OK, Michael, idemo'.

Michael Dukakis na kraju je izgubio izbore od Georgea H.W. Busha, ali i ona i njezin rođak ostali su aktivni u politici.