Odlazak dive

Preminula legendarna glumica Anouk Aimée, najpoznatija po ulozi u filmu 'La Dolce Vita'

18.06.2024 u 13:53

Bionic
Reading

Francuska glumica poznata po svojoj eleganciji i sofisticiranosti u filmovima uključujući Oscarom nagrađenom 'Muškarac i žena' Claudea Leloucha, Fellinijevih klasika 'La Dolce Vita' i '8½' te Jacquesa Demyjeva 'Lola', umrla je u utorak

Tužnu vijest je potvrdila njezina kći u objavi na Instagramu navodeći da je zvijezda preminula u svom domu u Parizu. Dodatni detalji nisu poznati.

Anouk Aimée već sa 16 godina glumila je u Ljubavnicima Verone (1949.), adaptaciji Romea i Julije Andrea Cayettea. Postala je ikona romanse 1960-ih zahvaljujući filmu 'Muškarac i žena' za koji je nominirana i za Oscara u kategoriji najbolje glumice i osvojila Zlatni globus

Tijekom sljedeća dva desetljeća, glumila je u preko 40 filmova, među njima je bila i drama Alexandrea Astruca 'Bad Liaisons' (1955) i 'Montparnasse 19', portret talijanskog slikara Amedea Modiglianija. Američki redatelj Robert Altman ju je aktivirao iz mirovine kako bi ponovno zapalio staru iskru s Marcellom Mastroiannijem u filmu 'Pret a Porter' 1994. godine.

  • +3
Anouk Aimée Izvor: EPA / Autor: LUDOVIC MARIN / POOL

Fellini je 1960. ju je pozvao da glumi u remek-djelu 'La Dolce Vita', gdje je bila bogata nasljednica Maddalena, jedna od ljubavnih interesa Marcella Mastroiannija. 'Anouk Aimee predstavlja onu vrstu žene koja te nasmrt zabrine', izjavio je Fellini.

Izvor: Društvene mreže

Fellini je 1960. pozvao Aimée da glumi u remek-djelu La Dolce Vita, gdje je bila bogata nasljednica Maddalenu, jedna od ljubavnih interesa Marcella Mastroiannija.

Njih dvoje ponovno će surađivati tri godine kasnije u Fellinijevom autobiografskom klasiku 8 i pol, gdje je portretirala Mastroiannijevu odbačenu suprugu Luisu. (Lik se temeljio na Fellinijevoj pravoj supruzi, glumici Giulietti Masina).