U 95. GODINI

Preminula Gloria Vanderbilt, modna ikona koju ćemo pamtiti po čuvenim trapericama i parfemu iz 80-ih

17.06.2019 u 18:09

Bionic
Reading

Gloria Vanderbilt preminula je u ponedjeljak ujutro u 95. godini života, piše CNN, a vijest je s portalom podijelio Glorijin sin i CNN-ov poznati novinar Anderson Cooper. Modna ikona preminula je u društvu obitelji i prijatelja, a ostat će poznata po čuvenim trapericama i parfemu s logom labuda

'Siromašna mala bogatašica' Gloria Vanderbilt koja je prerasla u društvenu modnu ikonu preminula je u 95. godini života, a vijest je prvi doznao CNN, zahvaljujući svom televizijskom novinaru Andersonu Cooperu koji je ujedno i jedan od Glorijinih sinova.

'Gloria Vanderbilt bila je izvanredna žena, koja je voljela život, i živjela je po vlastitim pravilima. Bila je slikarica, pisac i dizajner, ali i izvanredna majka, žena i prijatelj', rekao je u izjavi za novinare Anderson Cooper.

'Imala je 95 godina, ali je ako pitate nekog bliskog njoj oni će vam reći da je bila najmlađa osoba koju su poznavali - najzgodnija i najmodernija', dodao je Cooper.

Vanderbilt je rođena u New Yorku 1924. godine kao izuzetno privilegirana, u jednoj od najbogatijih američkih obitelji koje su stvorile SAD, kao pra-praunuka željezničkog magnata Corneliusa Vanderbitla. Odrasla je u Francuskoj, a njezin otac, financijer Reginald Vanderbilt, nasljednik željezničkog bogatstva, umro je kad je Gloria bila beba.

Kada je imala 10 godina našla se u središtu medijske pozornosti zbog borbe za starateljstvo između njezine majke i očeve bogate sestre Gertrude Vanderbilt Whitney, zbog čega su je mediji prozvali 'jadnom malom bogatašicom'. Glorijina teta je u konačnici dobila starateljstvo nad njom.

  • +5
Gloria Vanderbilt Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Kao tinejdžer pokušala je izbjeći reflektore, ali novinari i snimatelji su je pratili posvuda. Bila je odlučna u tome da napravi nešto od svog života, odlučna da napravi ime za sebe i pronađe ljubav koju je tako očajnički trebala', rekao je Cooper.

Gloria se udavala četiri puta. Njezin prvi brak bio je s holivudskim agentom Patom DiCiccom 1941., kada je Vanderbilt imala tek 17 godina. Sa 21 godinom preuzela je kontrolu nad fondom od 4,3 milijuna dolara koji joj je otac ostavio. Dva mjeseca kasnije razvela se s DiCiccom, da bi se odmah potom udala, ovaj put za dirigenta Leopolda Stokowskog, koji je tada imao 63 godine.

'Poznavala sam ga tjedan dana i vjenčala se tri tjedna kasnije', rekla je jednom Cooperu tijekom razgovora. Upitana jesu li njezini prijatelji mislili da je čudno što je pala na muškarca četiri desetljeća starijeg, Gloria je odgovorila: 'Meni to nije bilo važno'.

Sa Stokowskim je počela slijediti svoje strasti, počevši s umjetničkim djelima koje je prvi put izložila 1948. godine. Imala je dva sina sa Stokowskim: Leopold Stokowski rođen je 1950., a Christopher Stokowski 1952. godine.

Godine 1954. debitirala je u produkciji romantične drame 'Labud' u Pocono Playhouseu u Mountainhomeu u Pennsylvaniji. Sljedeće je godine objavila knjigu poezije, iste godine kada se razvela od Stokowskog.

Ponovno je pronašla ljubav u Hollywoodu s redateljem i producentom Sidneyjem Lumetom, koji je osvojio više nominacija za Oscara za filmove poput '12 Angry Men', 'Dog Day Afternoon' i 'Network'. Za Lumetu se udala 1956. godine

Vanderbilt je u godinama koje su uslijedile ponovno pronašla svoju unutarnju kreativnost. Zahvaljujući svojoj kreativnosti izradila je modne i tekstilne dizajne koji su joj donijeli modnu nagradu Neiman Marcus 1969., prije nego što je sredinom 1970-ih otvorila vrata nizu konfekcijskih odjevnih predmeta. Tijekom 70-ih i 80-ih godina postala je veliko ime na modnoj sceni. Pod svojom robnom markom GV Ltd. prodala je milijune pari traperica koje nose njezin logom labuda.

Ako ste živjeli u 80-ima, vjerojatno se sjećate traperica ili parfema s logom labuda koji su tada bili planetarno popularni.

'Njezino privatno ja, njezino pravo ja - bilo je fascinantnije i ljepše od bilo čega što je pokazala javnosti. Oduvijek sam je smatrao posjetiteljem iz drugog svijeta, putnikom koji je ostao ovdje, koji je došao s daleke zvijezde koja je davno izgorjela. Uvijek sam osjećao obvezu da je zaštitim', rekao je njezin sin Anderson Cooper kojeg je Gloria dobila iz braka s Wyattom Cooperom.