STOLJETNA TRADICIJA

Pravila kojih se Meghan Markle mora pridržavati na dan svog vjenčanja

17.04.2018 u 06:31

Bionic
Reading

Za razliku od mnogih mladenki koje na dan svog vjenčanja imaju potpunu kontrolu nad protokolom i svim dogovorima, Meghan Markle ovisi o pravilima koja nalaže kraljevska obitelj

Vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle možda će biti opuštenije od svih ostalih kraljevskih pirova, no to ne znači da se mladenci neće morati držati nekih osnovnih pravila koja nalaže monarhija. Evo što će sve morati poštovati toga dana.

1. Stoljetna tradicija izbora cvijeća

Nedavno je potvrđeno da je Meghan Markle odabrala londonsku cvjećarku Philippu Craddock za vjenčane aranžmane od ruža, božura i zubače. Isto tako, Meghan je istaknula kako će izborom cvijeća za svoj vjenčani buket odati počast preminuloj princezi Diani. Omiljeno cvijeće Lady Di bile su bijele ruže, koje će krasiti buket buduće mladenke.

No to nije sve. Prema stoljetnoj tradiciji, svaka članica kraljevske obitelji na vjenčanju u svom buketu mora imati cvijet mirte.

Takozvani 'cvijet ljubavi', kako ga Britanci nazivaju, prva je nosila kraljica Victoria, koja je nakon svadbe posadila grm mirte ispred palače Fulham, a koji i danas cvate. Iz istoga grma ubrat će se cvijeće za Meghan Markle.

2. Buket se kasnije polaže na grob jednog od preminulih britanskih vojnika

Prva je ovaj protokol započela kraljica Elizabeta II te je nakon crkvene ceremonije svoj vjenčani buket odlučila položiti na grob brata Fergusa, koji je preminuo u bitki kod Loosa u Drugom svjetskom ratu. Nakon nje sličnu je stvar učinila novopečena supruga princa Williama. Ona je pak nakon mise u Westminsterskoj opatiji buket cvijeća odnijela na grob nepoznatog vojnika koji je pokopan unutar crkve, u posebnom dijelu koji je tijekom vjenčanja zatvoren za ostatak gostiju. Očekuje se da će svoj doprinos sličnim činom dati i zaručnica princa Harryja 19. svibnja u Windsoru.

3. Mladoženja mora nositi vojnu odoru

Ovakav običaj počeo je u davne 1840., na dan vjenčanja kraljice Victorije i princa Alberta. Od tada su gotovo svi muški članovi kraljevske obitelji umjesto klasičnog odijela nosili vojnu odoru na vjenčanju. Iznimka je bio princ Edward, sin kraljice Elizabete II. On nije nosio vojnu uniformu jer u vrijeme svog vjenčanja s princezom Sophie nije imao nikakvu titulu i čin u mornarici. Nošenje uniforme smatra se prikladnim samo za članove vojske, u suprotnom je uvredljivo.

Princ Harry služio je u vojsci i završio dvije misije u Afganistanu te je u prosincu prošle godine preuzeo titulu svog djeda, princa Philipa. Imenovan je tada zapovjednikom kraljevske mornarice. Stoga se očekuje da će i on nositi vojnu odoru na dan vjenčanja.

4. Kraljevska obitelj sjedi na desnoj strani u crkvi

Članovi Harryjeve obitelji u kapelici St. George sjedit će, kako nalaze tradicija, na desnoj strani, dok će se prijatelji i obitelj Meghan Markle smjestiti na lijevu stranu. Ovakvo pravilo vrijedi samo za muške članove kraljevske obitelji. U slučaju da se udaje princeza, kraljevstvo sjedi na lijevoj strani. Pravilo desne strane seže još iz davnina, kada su otmičari imali običaj ukrasti mladin miraz. Kako bi zavarali kradljivce, mladenci su zamijenili mjesta. Mlada stoji na lijevoj strani, a mladoženja na desnoj, tako da lakše može posegnuti za mačem i obraniti buduću suprugu.

  • +8
Dvorac Windsor Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

5. Vjenčano prstenje napravljeno je od velškog zlata

Kraljica Elizabeta, prabaka princa Harryja i majka aktualne kraljice Elizabete II, prva je nosila vjenčani prsten od zlata iz Walesa kada se kao Elizabeth Bowes Lyon udala za budućeg kralja Georgea VI 1923. godine. Njezin je primjer slijedila sadašnja kraljica Elizabeta kada se udavala za princa Philipa 1947., a tradicija se nastavila i na vjenčanju princa Williama i Kate Middleton 2011. godine. Prema riječima Bena Robertsa, izvršnog direktora tvrtke Clogau Gold of Wales, rijetki zlatni prsten s velškim pečatom na kojemu je zmaj za Meghan Markle će vjerojatno izraditi zlatar Wartski u Londonu, koji koristi zlato iz istog rudnika iz kojeg je darovano kraljevskim osobama.

6. Svadbena torta mora biti voćna

Ovo nepisano pravilo slijedi se još od vjenčanja kraljice Elizabete II i princa Philipa. Na svim kraljevskim vjenčanjima poslije njihovog jela se upravo voćna torta, a najposebnija je možda bila ona princa Williama i Kate Middleton. Slastica koja je imala čak osam katova zasitila je svih 900 gostiju. Princ Harry i Meghan Markle prije dva mjeseca odabrali su poznatu slastičarku Claire Ptak, koja će napraviti njihovu svadbenu tortu od limuna i soka od bazge s cvjetnim dekoracijama.

7. Napravit će službeni kraljevski portret

Kada u crkvi stave prstenje jedno drugome i potpišu ulazak u brak, Meghan Markle i službeno postaje dio britanske kraljevske obitelji. Kako bi taj trenutak ušao u povijest, odmah poslije organizirano je službeno snimanje obiteljskog portreta koji će stajati unutar Buckinghamske palače uz sve ostale kraljevske portrete. Bit će to ujedno prvi put da na fotografiji i na okupu vidimo bivšu glumicu sa svim članovima kraljevske obitelji. Također, očekuje se portret mladenaca s Meghaninim roditeljima, kao i s princem Charlesom i vojvotkinjom Camillom.