NAPETOST U ZRAKU

Prava istina sretnog obiteljskog prizora: Fotograf otkriva da je surađivati s kraljevskom obitelji toga dana bila noćna mora

12.08.2020 u 11:25

Bionic
Reading

Mjesecima su uspješno krili razloge svojih razmirica i uvjeravali javnost kako je sve pod kontrolom, kako su to sve sitnice koje se događaju u svakoj obitelji, a onda se dogodio raskol koji ulazi u povijest. Meghan Markle i princ Harry napustili su kraljevsku obitelj, a sada na vidjelo izlaze svi detalji koji su doveli do takve odluke

Za javnost i sve obožavatelje britanske kraljevske obitelji, bio je to dan za pamćenje. Cijela uža obitelj sretno je pozirala na zajedničkom portretu povodom 70. rođendana princa Charlesa. U vrtovima palače Clarence održano je fotografiranje koje je rezultiralo spontanim scenama koje odaju poruku kako se svi dobro slažu.

No, stvarnost je bila mnogo drugačija. Barem tako tvrdi fotograf koji se toga dana našao iza objektiva, zadužen za kraljevsku fotografiju. Iza osmijeha, zagrljaja i naizgled oduševljenih lica, zapravo se krilo mnogo tenzija i različitosti.

U novoj knjizi 'Finding Freedom' autora Omid Scobie i Carolyn Durand, fotograf koji je toga dana imao zadatak prikazati skladnu kraljevsku obitelj, otkrio je da je to bio jedan od najtežih zadataka koje je imao. Prema njegovim riječima, tenzije između princa Williama i Harryja bile su i više nego očite te su oboje teško pristali na fotografiranje. Uz česte izlike zbog poslovnih obveza, obitelj je jedva uskladila datume, a kada je konačno i to određeno, svejedno nije bilo lako.

U vrtovima je toga dana bilo jako napeto te se jasno vidjela netrpeljivost između dvojice sinova princa Charlesa i preminule princeze Diane. Stariji William ali ni mlađi Harry nisu bili oduševljeni idejom da moraju zajedno pozirati i glumiti sreću pred kamerama.

Bilo je to u proljeće 2018., pa se samo može nagađati kako su dvije obitelji na svim daljnjim zajedničkim projektima još teže funkcionirale. Kulminiralo je na zimu 2019. kada je uplakana, razočarana i iscrpljena Meghan Markle odlučila otići u Kanadu i tamo donijela odluku života. U dogovorima sa suprugom princom Harryjem, zaključila je da je najbolje napustiti kraljevstvo i započeti novi život daleko od svega.

Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Girl Up/The Duchess of Sussex / Ferrari / Profimedia

Memoari koji sada na vidjelo donose brojne pikanterije najpopularnije kraljevske obitelji i detalje sukoba koji intrigira svijet, kod nekih su izazvali sumnje.

Naime, autori su za potrebe knjige razgovarali s brojnim bliskim prijateljima princa Harryja i Meghan Markle, ali ne i sa samim akterima koji su u fokusu ove knjige.

Penny Junor, britanska spisateljica i autorica jedne od ranije objavljenih knjiga o princu Harryju, tvrdi kako je zapravo vrlo lako moguće da su vojvode od Sussexa putem posrednika željeli potajice ispričati svoju stranu priče. Navodi kako je jako čudno da nisu planuli na izlazak knjige i oštro negirali sve što se u njoj spominje.

Također, uvid u neke od najintimnijih detalja odnosa britanske kraljevske obitelji, otkriva da su izvori bili jako dobro upućeni u sva događanja čitavo vrijeme. Za pretpostaviti je,stoga, da je riječ o vrlo pouzdanim izvorima koji zaista znaju što govore.