od 5. do 8. svibnja

Poznati talijanski chef Massimo Bottura stiže na Weekend Food Festival

11.03.2022 u 14:28

Bionic
Reading

Rovinj od 5. do 8. svibnja postaje središte svjetske gastronomije, potvrdila su to i brojna imena najavljena na press- konferenciji u restoranu Sol. Tijekom četiri dana Weekend Food Festivala, koji će okupiti najbolje od najboljih sa svjetske i domaće enogastro scene, kao i sve zaljubljenike u gastronomiju, najpoznatiji svjetski chefovi prezentirat će svoja znanja svim posjetiteljima festivala

Jedan od najpoznatijih svjetskih chefova koji dolazi na Weekend Food Festival zasigurno je velikan svjetske gastronomske scene Massimo Bottura. Legendarni chef čiji restoran Osteria Francescana nosi tri Michelinove zvjezdice i čak je dva puta bio proglašen najboljim restoranom svijeta prema World’s 50 Best restoranskoj listi (2016. i 2018. godine), stoji u priopćenju.

Massimo Bottura je chef koji kreira nove kulinarske smjerove i utječe direktno na svjetsku gastronomsku scenu. Danas, osim što vodi više uspješnih restoranskih projekata u Italiji i izvan Italije, ističe se i kao izniman humanitarac koji neumorno pokreće nove akcije i pomaže potrebitima.

Uz Hrvatsku ga vežu lijepe uspomene na davnu 1984. kada je proputovao našu obalu motorom, spavao u kući kod lokalnih ljudi i s njima lovio i spremao netom ulovljenu ribu. Kako i sam kaže u videu kojim vas sve poziva u Rovinj (link), veseli se sudjelovati i podijeliti svoje vizije na Weekend Food Festivalu.

U Rovinj stiže i Dabiz Munoz, najbolji kuhar na svijetu 2021. godine, prema izboru The Best Chef Awards. Munoz je vlasnik i chef dva restorana StreetXO i DiverXO, koji ponosno nosi čak tri Michelinove zvjezdice. Ovaj mladi i ekstravagantni chef oduševljava svojim kulinarskim konceptima i privlači ljude koji su spremni eksperimentirati i isprobati nove kulinarske senzacije.

Uz Dabiza, na festivalu će gostovati i Rasmus Munk, koji u svom restoranu Alchemist, jelovnik od gotovo 50 impresija upotpunjuje umjetničkim instalacijama, projekcijama i glazbom, čime ostvaruje svoj san o 'holističkoj kuhinji'. Na Weekend Food Festival stiže i najpoznatija svjetska chefica iz našeg susjedstva Ana Roš, najbolja kuharica svijeta 2017. godine. Slovensku Hišu Franko svojim nadahnutim kreacijama dovela je na 21. mjesto prestižne restoranske liste World's 50 Best te nositeljem dviju Michelinovih zvjezdica.

Vegetarijanska kuhinja zauzima sve više mjesta na svjetskoj gastronomskoj sceni, što dobro zna austrijski chef hrvatskih korijena Paul Ivić, koji je postigao veliki uspjeh sa svoja dva vegetarijanska restorana, Tian u Beču i Tian u Münchenu koji nose po jednu Michelinovu zvjezdicu.

Iz restorana Venissa na otoku Mazzorbo u Rovinj stiže Chiara Pavan, najbolja talijanska chefica 2018. godine, a iz Brazila dolazi njihova kulinarska ikona Janaína Rueda, koja je 2020. godine nagrađena za izniman doprinos ugostiteljskoj industriji, podizanje svijesti i pokretanje pozitivnih promjena.

'Iznimno nam je drago da smo uspjeli okupiti najbolje od najboljih i da svi oni dolaze u Rovinj na četiri dana edukativno hedonističkog druženja. Neki od njih već su bili u Hrvatskoj, a nekima će ovo biti prvi posjet pa nas veseli da im možemo biti domaćini i pokazati im Istru, ali i druge regije', izjavio je Hrvoje Petrić, direktor programa.

Uz navedene chefove od kojih će neki svoja unikatna jela predstaviti na gala večerama u restoranima  hotela Maistra Collectiona, na Weekend Food Festivalu sudjelovat će i brojni domaći i strani panelisti koji će govoriti o temama poput važnosti medija i ulozi žena u gastronomiji, suvremenim kulinarskim trendovima, važnosti tima u kuhinji, vrhunskom servisu, kao i o lokalnim temama poput maslinarstva i vinarstva te ribe u Jadranskom moru.

'Osim svjetski poznatih chefova, publika će imati priliku upoznati i kušati vrhunska domaća i strana vina, domaće proizvode kao i družiti se sa svim važnim ljudima u industriji. Ono što smo uspjeli napraviti s komunikacijskom industrijom na Weekend Media Festivalu, a to su povezivanje, druženje i zabava, zagarantirani su i na ovom najvećem gastronomskom događaju u regiji', dodao je Boris Kovaček, direktor Weekend food festivala.

U prostoru stare tvornice duhana, gdje se održava i kultni Weekend Media Festival, četiri svibanjska dana proteći će u panelima, masterclassovima, radionicama i gala večerama najboljih svjetskih kuhara, čiji restorani imaju po nekoliko Michelinovih zvjezdica.

'Veliko nam je zadovoljstvo biti domaćini i partneri ovako značajnog događanja kao što je Weekend Food Festival koji će u Rovinj dovesti brojna renomirana imena svjetske gastronomske scene. U izgradnji cjelovitog turističkog proizvoda destinacije, uloga vrhunske enogastronomije je iznimno važna, utoliko da je razvoj jednog bez drugog gotovo nezamisliv. Kao jedna od vodećih hrvatskih turističkih tvrtki, Maistra je posvećena stalnom razvoju tog segmenta ponude posebice kada su u pitanju restorani koji su dio ponude naših Maistra Collection hotela. Među njima su primjerice restorani Cap Aureo, Agli Amici, Wine Vault, Adriatic Brasserie, Tekka by Lone i drugi. Na taj način doprinosimo ne samo obogaćivanju ukupne turističke ponude i produženju sezone, nego i jačanju motivacije za putovanje i boravak gostiju u destinaciji. Nadolazeći festival će zasigurno privući brojnu domaću publiku ali i goste kojima će to biti glavni motiv dolaska u Rovinj', izjavio je Luka Ravnikar, direktor prodaje i marketinga Maistre.

Weekend Food Festival jedinstvena je prilika za sve profesionalce, ugostitelje, vinare, enologe, maslinare, enogastro stručnjake, gastrofile i foodije za osobni i profesionalni razvoj, kao i za razmjenu ideja i otvaranje nekih novih vidika i poslovnih prilika. Na festivalu će sudjelovati i najbolji kuhari i konobari iz Maistrinog Food & Beverage Bootcampa, koji će se održati netom prije festivala, a za koji se zainteresirani još uvijek mogu prijaviti. Novosti o ovom najvećem gastronomskom događaju pratite na Facebooku i na Instagramu.