mišljenje stručnjaka

Posljednje veliko doba kraljevske obitelji: Monarhija možda neće preživjeti vladavinu princa Williama

03.05.2021 u 21:44

Bionic
Reading

Britansku kraljevsku obitelj snažno je potresla odluka princa Harryja i njegove supruge Meghan Markle da napuste kraljevstvo, zatim je uslijedio i odlazak princa Philipa, supruge engleske kraljice Elizabete, a poznavatelji kraljevske obitelji sve glasnije spekuliraju o naziranju mogućeg kraja britanske monarhije

Britanska kraljevska obitelj vjerojatno je ušla u 'završnu utakmicu' i možda neće nadživjeti eventualnu vladavinu princa Williama kao kralja, smatra nagrađivana britanska autorica i dama, Hilary Mantel. 'Mislim da je to kraj igre. Ne znam koliko dugo ta institucija može potrajati,' izjavila je dama Hilary Mantel za Telegraph.

'Nisam sigurna hoće li monarhija potrajati nakon princa Williama. Smatram kako je ovo njihovo posljednje veliko doba,' predviđa ne tako sjajnu budućnost kraljevskoj obitelji autorica 'Wolf Halla' te vlasnica viteškog odlikovanja Britanske monarhije koju je princ Charles 2014. godine proglasio damom. Mantel se također pita je li kraljica Elizabeta II sada 'jedina osoba koja stvarno vjeruje u monarhiju'.

'Voljela bih kada bi kraljica mogla razmisliti o abdikaciji. Shvaćam da ona ovo smatra svetim zadatkom, od kojeg jednostavno ne možete abdicirati, dok mi ostali o tome razmišljamo kao o poslu iz kojeg biste trebali moći otići u mirovinu,' navodi Mantel te dodaje kako kraljica smatra da ne možeš jednostavno prestati biti monarhom, to je obećanje dano Bogu.

'To je takav klišej reći, no zamislite kakav je to usamljen položaj. Veći dio svijeta kraljevsku obitelj vidi kao granu show businessa, no sigurna sam da je to potpuno suprotno kraljičinom razmišljanju,' objašnjava Mantel.

  • +54
10. godišnjica braka Kate Middleton i princa Williama Izvor: Profimedia / Autor: Pool/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

Umjesto toga, monarhija je postala 'samokažnjavajuća institucija', tvrdi Mantel, koja je prva žena koja je dva puta osvojila nagradu Booker, koja se dodjeljuje za najbolji roman godine u Velikoj Britaniji. 'Ni od jedne druge obitelji se ne bi očekivalo da se pred TV kamerama i publikom pojavljuje s udovicom u godinama, a upravo to se podrazumijevalo od britanske kraljevske obitelji,' komentirala je Mantel potresne slike na kojima kraljica Elizabeta sama sjedi na pogrebu supruga princa Philipa te dodaje: 'Jednako kao što se očekuje da će se nova kraljevska majka pojaviti blistava na bolničkim stepenicama u roku od jednog dana od poroda. Iza toga nema legitimnog javnog interesa.'

Mantel je pak vrlo kratko komentirala televizijske napade princa Harryja i Meghan Markle na kraljevsku obitelj. 'Ne treba ih osuđivati. Ne vjerujem da ćemo ikada znati što se točno dogodilo, tako da im zaista želim svako dobro,' zaključila je Mantel.