HARALD V

Ponovno u bolnici: Tijekom odmora u Maleziji kralj hitno hospitaliziran

28.02.2024 u 09:40

Bionic
Reading

Kako su službeno potvrdili iz palače, 87-godišnji kralj Harald V, koji je bio na odmoru u Maleziji u privatnom aranžmanu, hitno je hospitaliziran tijekom svog boravka u toj zemlji

Norveška javnost s nestrpljenjem iščekuje nove vijesti iz Malezije, gdje se u bolnici trenutno nalazi njihov kralj Harald V, koji je prije samo tjedan dana proslavio 87. rođendan.

Vijest da je hospitaliziran potvrđena je u službenoj izjavi palače: 'Njegovo Veličanstvo kralj razbolio se tijekom odmora u Maleziji i tamo je hospitaliziran zbog infekcije. O njemu se brinu malezijski i norveški liječnici i osoblje.'

Ovo i ne bi bilo zabrinjavajuće da prije točno mjesec dana nije objavljeno kako je kralj Harald na bolovanju do početka veljače zbog respiratorne infekcije, a već je zbog drugih infekcija bio hospitaliziran u svibnju i prosincu prošle godine.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Uz to u listopadu 2020. išao je na operaciju kako bi mu zamijenili srčani zalisak, a 2003. operirao je i karcinom mokraćnog mjehura.

Haraldov sin, princ Haakon spremno je uskočio i preuzeo sve očeve obaveze i to će obavljati sve dok kralj ne bude spreman vratiti se svojim dužnostima. Unatoč zdravstvenim problemima, Harald je jasno dao do znanja da on neće, poput danske kraljice Margrethe, abdicirati u korist sina.

  • +2
Norveški kralj Harald V Izvor: Profimedia / Autor: Alf Simensen / NTB Scanpix / Profimedia

Kralj Harald V je treće dijete i jedini sin pokojnog kralja Olava V i švedske princeze Marthe, a 17. siječnja obilježio je 33 godine na tronu. U braku je sa Sonjom Haraldsen od 29. kolovoza 1968. godine, koju je mogao oženiti tek kada mu je otac dao privolu jer je Sonja bila pučanka.

Harald je zapravo ocu dao ultimatum i rekao mu ako mu ne da pristanak za ženidbu sa Sonjom, neće se nikada i ni za koga oženiti, a budući da bi time bila prekinuta kraljevska linija naslijeđivanja jer je Harald bio jedini muški nasljednik, to bi bio kraj za tu kraljevsku obitelj.

Harald i Sonja u braku su dobili princezu Marthu Louise i princa Haakona, koji će, kada dođe vrijeme, naslijediti oca na tronu.