HARALD V

Kralj potvrdio - o abdikaciji u njegovom slučaju nema ni govora

29.01.2024 u 14:13

Bionic
Reading

Iako je postojao strah kako će se abdikacijom danske kraljice Margrethe pokrenuti domino efekt u okolnim joj kraljevstvima, to se, barem za sada nije dogodilo, a prema riječima norveškog kralja, niti neće

Na pitanje namjerava li i on, poput danske kraljice Margrethe, koja se odrekla svog trona nakon 52 godine vladavine, i sam abdicirati, norveški kralj Harald V, unatoč zdravstvenim problemima tu je mogućnost odbacio.

Norveški vladar, koji će uskoro proslaviti svoj 87. rođendan, namjerava unatoč svemu i dalje vladati i trona se odreći tek smrću, baš kao što je bio i plan kraljice Margrethe, no izvanbračna avantura njezinog sina, današnjeg kralja Frederika, donijela je promjene te je ona morala gotovo preko noći donijeti odluku koju nikako nije željela.

U svojoj odluci norveški se kralj pozvao na Storting, norveški parlament, te je rekao: 'Ostajem pri onome što sam uvijek govorio. Svoju sam zakletvu dao Stortingu i ona traje doživotno.'

  • +2
Norveški kralj Harald V Izvor: Profimedia / Autor: Alf Simensen / NTB Scanpix / Profimedia

On je tron preuzeo 17. siječnja 1991. kada je preminuo njegov otac, kralj Olav V, a isto će, očito, napraviti i prijestolonasljednik, princ Haakon, koji će titulu kralja dobiti tek smrću Haralda.

Inače, strahovalo se kako bi odluka o abdikaciji danske kraljice mogla pokrenuti domino efekt upravo u Norveškoj, ali i Švedskoj. Te tri skandinavske zemlje imale su 'nevidljivi pakt' kojeg su se pridržavali, a kojim je dogovoreno da nikada neće abdicirati u korist nasljednika.