POTVRDILA PALAČA

Počinje nova era: Kralja Charles službeno će biti proglašen novim monarhom u subotu

09.09.2022 u 14:05

Bionic
Reading

Kralj Charles bit će službeno proglašen novim britanskim monarhom na sastanku Vijeća za nasljeđivanje trona u palači St James u subotu, priopćila je Buckinghamska palača

Na sjednici vijeća proglašava se novi monarh koji potpisuje zakletvu da će braniti sigurnost Škotske crkve.To vijeće ceremonijalno je tijelo koje se sastaje u Londonu nakon smrti monarha kako bi formalno proglasilo nasljednika na tronu.

Zakonom iz 1701. uređeno je da novi monarh nasljeđuje prijestolje automatski, a proklamacijom vijeća tek se potvrđuje ime i identitet novog kralja i službeno objavljuje koje će ime nositi.

  • +7
Kralj Charles III. Izvor: Profimedia / Autor: ANDY BUCHANAN / AFP / Profimedia

S balkona palače St. James u 11 sati će se objaviti proglašenje kralja, a potom će to biti učinjeno i na drugim mjestima u kraljevstvu i u Londonu.

Britanski kralj napusto je dvorac Balmoral gdje su se on i ostali članovi kraljevske obitelji okupili nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete u četvrtak.

  • +10
Princ Charles u Ruandi Izvor: EPA / Autor: EUGENE UWIMANA

Reutersova fotografija prikazala je 73-godišnjeg monarha na stražnjem sjedalu sivog automobila, sa svojom suprugom, a sada kraljicom suprugom Camillom na prednjem sjedalu pokraj vozača.

Očekuje se da će se novi kralj obratiti prvi put zemlji oko 18,00 sati po lokalnom vremenu u petak.

Britanska premijerka Liz Truss, koja je s kraljem razgovarala u četvrtak navečer, rekla je u petak u parlamentu da on ima jasan osjećaj dužnosti i službe čak i dok oplakuje smrt svoje majke kraljice Elizabete.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia