STUDENTSKA LJUBAV

Počeci veze princa Williama i Kate Middleton nisu bili bajkoviti, a ovako se njihova romansa odvijala tijekom godina

21.06.2021 u 06:56

Bionic
Reading

Prije deset godina pred očima cijelog svijeta Kate Middleton udala se za princa Williama u Westminsterskoj opatiji. Vjenčanica Alexandera McQueena, gotička crkva, konjske zaprege i veliki poljubac na balkonu Buckinghamske palače doimali su se poput bajke preslikane u stvarni život. Međutim bajke ipak nisu stvarne, pa čak ni za budućeg engleskog kralja, a Kate i princ William prošli su zaista dug put prije nego što su uplovili u bračnu luku

Ovisno o načinu na koji promatrate svijet, primjećuju u osvrtu na dugogodišnju kraljevsku romansu u Vogueu, početak romanse princa Williama i Kate Middleton svodio se ili na sudbinu ili na priliku, odnosno na razmještaj u studentskom domu tijekom prve godine na Sveučilištu St. Andrews u Škotskoj. Williamov dolazak u studentski kampus praćen je pomahnitalom pompom pa su se fotografi, nastojeći snimiti šetnju njega i oca, doslovno penjali jedni po drugima. Tinejdžer je novinarima dao i kratak intervju koji su vrlo brzo prenijeli mediji diljem svijeta. Za to se vrijeme u potpunoj tišini i bez pompe Kate Middleton uselila u dvoranu St. Salvatora. Iako to danas izgleda nezamislivo, svijet tada nije imao pojma tko je ona.

No William je ubrzo saznao. Često bi je sretao u hodnicima ili na putu do predavanja, a Kate je kao i on studirala povijest umjetnosti. Prijateljstvo se polako razvijalo tijekom tog semestra. S prijateljima su često doručkovali u blagovaonici i shvatili da dijele još jednu zajedničku strast – skijanje. Kad je William morao propustiti predavanje, Kate bi mu dala svoje bilješke.

'Kad sam upoznao Kate, znao sam da u njoj ima nešto vrlo posebno. Znao sam da u njoj vjerojatno postoji nešto što želim istražiti', prisjetio se William godinama kasnije, ali kemija nije bila trenutna.

Ljubavne iskre počele su frcati tijekom drugog semestra. O Kate, sramežljivoj djevojci iz susjedstva, na kampusu se počelo govoriti kad se na dobrotvornoj modnoj reviji prošetala pistom u donjem rublju. 'Auu, Fergus, Kate je vruća', navodno je svom prijatelju Fergusu Boydu šapnuo William, prateći reviju u prvom redu.

Sljedeće godine William, Kate i još dvoje prijatelja preselili su se u stan izvan kampusa. U početku su bili samo prijatelji, no William, čovjek koji je navikao dobivati pažnju koju je želio, shvatio je što znači neuspjeh kad je pokušao impresionirati Kate.

'Pokušavao sam pripremiti zapanjujuće otmjene večere, ali događalo se da nešto zagori, nešto iskipi, a nešto uhvati plamen. Sjedila bi u pozadini i pokušavala pomoći i u osnovi preuzimala kontrolu nad situacijom', priznao je princ William.

  • +8
Princ William i Kate Middleton prije vjenčanja Izvor: Profimedia / Autor: Retna Pictures/Photoshot / Avalon / Profimedia

Sljedećih nekoliko mjeseci između njih procvjetala je ljubav, a onda su stvari iznijeli na vidjelo i svojim prijateljima iz stana. 'Mislim da su u početku bili malo iznenađeni zbog onog što se to dogodilo, a onda su shvatili da je to bilo stvarno lijepo', priznao je William.

Život u skupini pružao im je privremeno pokriće, ali fakulteti su male zajednice, a tračevi se brzo šire. Uskoro su svi u St. Andrewsu znali za njihovu vezu, a glasine su odlazile i u svijet. Novinari su pokucali i na vrata kuće Middletonovih u engleskom Buckleburyju. 'Jako nas zabavlja pomisao da ćemo biti punac i punica princu Williamu, ali mislim da se to neće dogoditi', rekao je novinarima Katein otac Michael Middleton.

Ipak, godinu kasnije otvorenije su pokazivali svoju vezu pa su ih u ožujku 2004. godine paparazzi uhvatili na skijanju u švicarskim Alpama. The Sun je 1. travnja objavio tu vijest preko cijele naslovne stranice. 'Napokon... Wills ima djevojku. Princ i Kate tako bliski u Klostersu', glasio je naslov koji je Kate Middleton gurnuo u središte pozornosti, iz kojeg od tada nije izašla.

U lipnju 2005. godine William i Kate diplomirali su na St. Andrewsu, a mlade, lijepe i sretne te u čvrstom zagrljaju fotografirao ih je Katein otac.

No fakultet je mladom paru bio zaštitni mjehur. Britanski tisak pristao je na umjereno izvještavanje tijekom Williamova studiranja, što im je omogućilo prilično privatnu vezu. Međutim kad su s fakulteta zakoračili u stvaran svijet, taj je zaštitni mjehur puknuo.

Britanski tabloidi hranili su se Kateinim nearistokratskim porijeklom, a njenu obitelj nazivali 'srednjoklasnim Middletonima'. Kate i njezinu sestru Pippu nazivali su the wisteria sisters, aludirajući na biljku gliciniju, poznatu po sposobnosti brzog penjanja. U pitanje je dovođena i Kateina radna etika jer je u to vrijeme postala kupac luksuznog britanskog lanca odjeće Jigsawa.

Do 2007. godine par se našao na trnovitom putu nakon što se William pridružio Domaćinskoj konjici u Windsoru, zbog čega je imao malo vremena za druženje s Kate. No u tabloide su dospjele fotografije na kojima se vidi da pronalazi vremena za zabavu pa je dolaskom proljeća par službeno prekinuo.

'U to vrijeme nisam baš bila sretna zbog toga, ali to me zapravo učinilo jačom osobom', kaže Kate o njihovu prekidu.

Ipak, kao što se to nerijetko događa s dugogodišnjim parovima, ponovno su pronašli put jedno do drugoga pa je u listopadu 2010. godine princ William u podnožju planine Kenya majčinim prstenom zaprosio Kate. Vijest su objavili svijetu tri tjedna kasnije.

'Voljna sam brzo učiti i marljivo raditi', rekla je Middleton novinaru Tomu Bradbyju tijekom njihova službenog intervjua vezanog uz zaruke.

'Činit će to jako dobro', složio se William, a Kate je to do sada nebrojeno puta i dokazala.