ČEKA JE IZAZOV ŠEFA KUHINJE

Petri Plantak sreću donijeli žablji kraci

28.11.2012 u 08:52

Bionic
Reading

U Testu kreativnosti glavnu namirnicu birala je Petra Gerić, a pred Petrom Plantak koja je imala najbolje jelo sutra je Izazov šefa kuhinje

Marko Palfi smatra da biranje glavne namirnice u desetom tjednu više nije problem. Misli da bi danas u odabiru trebalo biti meso. Petri Plantak se sviđa što su ušli u Tjedan europske kuhinje. Budući da je dosta vremena odmaklo otkad su kandidati u izolaciji, normalno da se osjeti blaga kriza, Časlavovo je mišljenje. U toj krizi mu pomažu novostečeni prijatelji. Što se odabira namirnice tiče, Petra Gerić kaže: 'Odabrat ću ono što mi najviše bude odgovaralo.' Ne vjeruje da će ići 'ziheraški', već bi voljela nešto čime se može poigrati. Ostali kandidati joj ne pokušavaju puno toga sugerirati, već samo kažu: 'Nemoj ribu!'
Petra Gerić želi ići u Izazov šefa kao i svatko. 'Imunitet bi sad već jako dobro došao u ovoj fazi natjecanja', kaže. Nada se da će odabirom glavne namirnice iznenaditi.

Petra Gerić je jednom već pobijedila u Testu kreativnosti, u trećem tjednu, pa se to možda i danas ponovi. Prva je u ovoj sezoni osvojila imunitet. Danas može birati između žabljih krakova kao predstavnika francuske kuhinje, belgijske čokolade i feta sira koji simbolizira grčku kuhinju. 'Niti sam jela niti sam probala žablje krakove i zato ih danas biram!', odlučna je Petra.

Radovan
kaže da su za francusku kuhinju najvažnije svježe namirnice, maslac i strpljenje. 'Strpljenje će vam trebati!', obratit će se kandidatima.

Mate je objasnio da su žablji kraci slični piletini, zahtijevaju kratku termičku obradu te uz njih dobro odgovaraju češnjak i vino. Petra ima pravo na odabir šest dodatnih namirnica i za to ima dvije minute, dok ostali imaju pravo na pet dodatnih namirnica, ali samo jednu minutu. Za kuhanje na raspolaganju imaju pola sata.
 
Marko Palfi misli da je Petra odlično odabrala namirnicu i jako je sretan što rade francusku kuhinju. I Ivani se svidio Petrin odabir namirnice. Petri Gerić je bilo dosta zanimljivo raditi žablje krake prvi put. Zadnjih par minuta joj je bila 'panika zbog krumpira'. Nije zadovoljna prezentacijom i misli da bi joj žiri to mogao zamjeriti. 'Ne vjerujem da sam među najboljim jelima, nemam pojma kako bi to uopće trebalo biti', kaže.

Ines
je meso pekla doslovno do zadnjih 30 sekunda, nakon čega je stavljala sve na tanjur. Ne zna kako će se korabica stopiti sa žabama. 'Danas će članovi žirija sigurno biti kritični, oštri. Iako je bilo malo vremena, oni žele jelo na tanjuru', rekla je.

Petra Plantak je zadnje dvije minute još uvijek kuhala. Priznaje da danas nije baš briljirala. Osjećala je 'presing već na početku samog kuhanja' zbog minute za odabir u smočnici i 30 minuta koje su imali na raspolaganju za kuhanje. Današnje jelo je nazvala 'Svaka ima svoj faktor' zbog prezentacije četiri kolutića i četiri nožice. Kike misli da bi joj žiri mogao zamjeriti jednostavnost i da bi se njezino jelo najviše moglo svidjeti Mati. Časlav bi se svojim jelom danas svrstao u 'gornji dom'.

Prvi na redu za kušanje je bio Nikola. Mate mu je govorio da vrhnje za kuhanje koje je on koristio ne može biti baza za umak osim u lošim restoranima i špageterijama. 'To je nespretno, ali je ukusno. Ovaj način prezentacije probaj malo unaprijediti!', komentirao je Dino jelo Petre Gerić. Radovanu je jelo Petre Plantak fino. Dini je ukusno, ali mu je batat presladak. I Mati je ukusno, ali bi malo promijenio prezentaciju. Mati nije jasno što je to što je Ivana pripremila. Ukusno mu je, ali ne zna je li to brodet, varivo ili juha. Ivana je pokušala objasniti, nakon čega je Dinu rekla: 'Vi mene ne razumijete što vam govorim.' Odgovorio joj je da se ne razbacuje terminologijom koja nema temelja. 'Ovo nije verzija ničega', rekao joj je, nakon čega je Ivana zakolutala očima. Kad ju je o tome pitao Dino, odgovorila je: 'Jesam, sebi kolutam očima.' Potom je Kike završila na galeriji jer su joj žablji kraci ostali sirovi.

'Niste se baš proslavili ovim tanjurom', rekao je Radovan Časlavu. 'Ivana je dobila lekciju, malo je bilo neugodno za slušati. Naljutila je žiri, ali branila je sebe i svoje jelo. Ja to ne bih mogla. Ne bih se usudila. Hrabra je. Ja na žiri gledam kao na mentore i šefove na poslu i gledam da imam respekta prema njima', rekla je Petra Gerić.

Netko od kandidata će dobiti priliku za osvajanje imuniteta, ali to neće biti Ivona Kristina koja je završila na galeriji. 'Dovoljno sam vas grdio, pa neću više... Očito vam žablji kraci nisu sjeli previše', kazao je Dino. Danas žiri nije odabrao tri najbolja jela, već samo jedno, i to ono Petre Plantak. 'Sviđa mi se čak i naziv jela. Simpatičan je i kreativan', komentirao je Mate.
'Bilo je za očekivati da neće biti troje najboljih', rekla je Petra Gerić. Nada se da će njezina imenjakinja ovaj put uspjeti u osvajanju imuniteta. Kiki je danas bio zanimljiv dan. Zadovoljna je sobom osim malog gafa koji joj se dogodio.

Petra Plantak nadimka P.P. se veseli ponovnom Izazovu šefa kuhinje. Za imunitet nema osjećaj, sam izazov joj je nagrada. Voljela bi da je ponovno na redu francuska kuhinja, ali može biti bilo što. 'Zahvalna sam žabljim kracima i veselim se sutrašnjem izazovu gdje ću biti šegrt chefu!', zaključila je.