perfecta_logo-01

prije sna

Ovo su najpoznatiji filmovi s tematikom snova

Bionic
Reading

Snovi i sanjarenje oduvijek su zanimali i intrigirali ljudski rod. I dok mnogi snovima ne pridaju velik značaj, već su oni za njih samo nejasne i nepovezane slike uma, drugi ih smatraju izuzetno bitnima. Tako su se i mnogi redatelji i scenaristi bavili tematikom snova pa vam donosimo neke od najpoznatijih filmova koji su se dotakli te uvijek zanimljive teme

1. 'Nebo boje vanilije'

Ova američka adaptacija španjolskog filma 'Otvori oči' s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, snimljena je 2001. u režiji Camerona Crowea, a po žanru je SF psihološki triler. Cruise glumi bogatog njujorškog nasljednika koji počinje gubiti osjećaj za stvarnost nakon što preživi strahovitu prometnu nesreću koju je namjerno skrivila njegova bivša djevojka koju pak glumi Cameron Diaz. Ovaj film prava je introspekcija glavnog lika, pogotovo u drugom dijelu filma kada se se isprepliću snovi i java.

Nebo boje vanilije Autor: Youtube

2. 'Početak'

Redatelj filma Christopher Nolan konceptom snova se počeo baviti još kao šesnaestogodišnjak, a na scenariju za ovaj iznimno težak film radio je nekih osam do deset godina. Puna dva sata, koliko traje ovaj znanstveno-fantastični film s elementima trilera i akcije, zahtijevaju potpuno gledateljevu koncentraciju jer Leonardo DiCaprio u glavnoj ulozi putuje kroz nekoliko paralelnih priča istovremeno, a zanimljivo je i kako film započinje scenom sa samog kraja. Nakon toga počinje retrospekcija gdje bivši arhitekt snova Dominick 'Dom' Cobb (Leonardo DiCaprio) i njegov poslovni partner Arthur izvode korporacijsku špijunažu koristeći eksperimentalni stroj koji je razvila vojska, kako bi se infiltrirali u podsvijest svojih meta i izvukli informacije iz njih dok spavaju.

Početak Autor: Youtube

3. 'Znanost o snu'

Film je nastao na temelju priče koju je napisao tada desetogodišnjak Sam Mounier, a redatelj Michel Gondry zamislio ju je kao nadrealističnu komediju o toj fantastičnoj znanosti. Radnja filma odvija se uglavnom oko lika čiji se životopisni i realistični snovi miješaju sa stvarnošću. Snovi, noćne more i stvarni život gotovo se ne prepoznaju u ovom bizarnom filmu iz 2006. godine u kojem glume zvijezde poput Gael Garcíe Bernala, Charlotte Gainsbourg, Miou-Miou i Alaina Chabata.

Znanost o snu Autor: Youtube

4. 'The Machinist'

'The Machinist' je nevjerojatna priča o rekordnoj nesanici, a središnja figura ove nadrealne avanture je čovjek koji ne može spavati skoro godinu dana. Riječ je o psihološkom trileru iz 2004. koji je režirao Brad Anderson i napisao je Scott Kosar, a od glumaca se pojavljuju popularni Christian Bale i Jennifer Jason Leigh. Strojar Trevor Reznik pati od nesanice i to ga dovede do velikih poteškoća na poslu gdje ga kolege počnu izbjegavati, a na kraju se i okreću protiv njega zbog navodne nesreće u koju je umiješan. Jedina s kojom se osjeća prirodno i normalno je prostitutka koja ga jako voli.

The Machinist Autor: Youtube

5. 'Snovi'

Kao što mu i sam naziv govori, film se bavi tematikom snova. Akira Kurosawa japanski je filmski redatelj, scenarist i producent. Zbog složenosti autorske ličnosti, kojom nadmoćno nadvladava složene raspone raznorodnih dramskih struktura, Akira je na zapadu nazvan 'Shakespeareom suvremenog filma', dok je u domovini dobio nadimak 'Imperator'. Film 'Snovi' inspiriran je stvarnim autorovim snovima za koje je tvrdio da su mu se učestalo ponavljali te je to prvi film na kojem je redatelj ujedno i jedini autor scenografije.

Snovi Autor: Youtube

6. 'Prije svitanja'

Radnja se kreće oko francuske studentice Celine koja upoznaje mladog američkog mladića Jessieja na vlaku Budimpešta - Beč. Oboje izađu s vlaka u Beču i druže se. Ovaj ljubavni par utjelovili su Ethan Hawke i Julie Delpy, koji u filmu ostaju budni cijelu noć, tijekom koje se zaljubljuju jedno u drugo, posvađaju pa ponovno pomire te mnogo razgovaraju i upoznaju jedno drugo. Ne odlaze spavati zbog straha i činjenice da možda više neće vidjeti jedno drugo.

Prije svitanja Autor: Youtube

7. 'Mjesečarenje'

Uz pomoć glumice Ire Glass i komičara Mikea Birbiglia, koji je ujedno i redatelj ove komedije, na fantastičan način prenesene su bitke s mjesečarenjem na filmsko platno. Vjerojatno ništa nije toliko užasavajuće kao činjenica da nešto radimo bez svog znanja i kontrole. Tako je Mike uspio prikazati kako stresne situacije iz stvarnog života mogu dovesti do problema u snu. Što su veći njegovi osjećaji tjeskobe i dokle god ostaju neizrečeni, to su njegova mjesečarenja opasnija.

Mjesečarenje Autor: Youtube

8. 'Klub boraca'

Poznata satirična crna komedija Davida Finchera iz 1999. snimljena prema istoimenom romanu Chucka Palahniuka iz 1996. s Bradom Pittom i Edwardom Nortonom u glavnim ulogama. Edward Norton je zaposlenik automobilske kompanije i radi kao procjenitelj štete u automobilskim nesrećama. Ima velikih problema s nesanicom, zbog čega se obraća liječniku koji mu potom preporuči odlazak u terapijsku grupu oboljelih od raka testisa kako bi počeo cijeniti pravu bol. To mu pomogne, ali onda postane ovisan o terapijskim grupama te se priključuje i grupama s drugim tegobama. Rutina mu se prekine nakon što na grupama koje on pohađa primijeti i drugu 'varalicu' Marlu Singer, kada njegovi problemi s nesanicom ponovno počinju. No ono što ga zaista okupira je Tyler, s kojim slučajno upadne u tučnjavu nakon čega stvore tajni klub boraca.

Klub boraca Autor: Youtube
Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal