PODUŽA LISTA

Ove slavne face, uz karijeru, imaju svoje sportske klubove

27.07.2023 u 06:05

Bionic
Reading

Osim što su uspješni u svojim karijerama, glumačkim, glazbenim ili sportskim, ove zvijezde imaju vremena i bodriti svoje klubove s tribina, a lista je uistinu poduža

Ovih dana jednom od najboljih košarkaša svih vremena, Michaelu Jordanu, dopuštena je prodaja NBA momčadi Charlotte Hornetsa, u kojoj je bio većinski vlasnik od 2010. godine. Procjenjuje se da je vrijednost transakcije oko tri milijarde dolara, a Jordanu će ostati manjinski udio u vlasništvu kluba. Upravo ta njegova prodaja pokazala se idealnim povodom da pronađemo i ostale slavne vlasnike sportskih klubova.

Natalie Portman - nogometni klub Angel City

Među vlasnicima klubova našla se i glumica Natalie Portman, a koja je priliku pružila ženskoj nogometnoj momčadi u Americi, Angel Cityju. Tim je pokrenula s legendom ženskog nogometa Julie Foudy, ali i zvjezdanom ekipom - suosnivačem Reddita Alexisom Ohanianom i njegovom suprugom, tenisačicom Serenom Williams te glumicama Uzo Adubom, Americom Ferrerom, Jennifer Garner, Evom Longorijom i Lilly Singh.

Ryan Reynolds i Rob McElHenney - Wrexham AFC

S druge strane, i to doslovce, Reynolds i McElhenney kupili su još 2020. momčad iz engleske Nacionalne lige, a kako bi zaustavili znatiželjna pitanja zašto su se odlučili na takvo što, s javnosti su podijelili dokumentarac u kojem su sve pojasnili.

U trenutku kupnje Wrexham se nalazio na dnu lige, no ovo mu je očito bio vjetar u leđa, jer su već godinu dana nakon kupnje uspjeli završiti drugi i doći do finala FA Trophyja.

LeBron James - Boston Red Sox

Iako su uvjeti ugovora bili skriveni od znatiželjne javnosti, superzvijezda NBA lige LeBron James i njegov poslovni partner Maverick Carter postali su još jednom partneri, i to u Fenway Sports Groupu (FSG), zahvaljujući čemu su stekli u ožujku 2021. manjinski udio u Boston Red Soxima.

Inače, četverostruki NBA prvak kupio je još 2011. dva posto udjela u nogometnom timu Liverpool F.C., a tih se dionica odrekao radi vlasništva u FSG-u.

David Beckham - Inter Miami CF i Salford City

Ubrzo nakon umirovljenja 2013. godine nogometna legenda David Beckham započeo je pregovore da postane dio vlasničkog tima MLS momčadi koja će biti pokrenuta u Miamiju. Nakon dugog i mukotrpnog procesa, koji je trajao nekoliko godina, Inter Miami CF debitirao je 2020. s Beckhamom kao manjinskim dioničarem.

Sve se promijenilo 2021., kada je Beckham - s braćom Jorgeom i Joseom Masom - otkupio bivše suvlasnike Marcela Claurea i Masayoshija Sona te postao većinski dioničar tima. Uz to, 2019. bivši veznjak Manchester Uniteda kupio je 10 posto udjela u klubu Salford City sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

  • +10
Slavne osobe koje imaju svoje sportske klubove Izvor: Profimedia / Autor: Katharine Lotze / Getty images / Profimedia

Kelly Ripa i Mark Consuelos - Campobasso 1919 i Ascoli FC

Kelly Ripa i Mark Consuelos objavili su u studenom 2022. da će uložiti novac u dva talijanska nogometna tima - Campobasso 1919 i Ascoli FC - kao i da će preuzeti suvlasničku ulogu s Campobassom kako bi mu pomogli da se vrati na pravi put u talijanskoj nogometnoj ligi.

Tom Brady - neimenovani pickleball tim

Sedmerostruki prvak Superbowla, biznismen i otac troje djece od listopada 2022. suvlasnik je pickleball momčadi, a koja će tek početi igrati u MLP ligi. Iako je svoj život podredio američkom nogometu, koji ga je u konačnici koštao i braka s Gisele Bundchen, Brady je odlučio priliku dati sportu koji i nije tako razvikan.

Michael B. Jordan - AFC Bournemouth

Glumac Michael B. Jordan manjinski je suvlasnik engleskog nogometnog tima AFC Bournemouth, a koliko je zaluđen svojim klubom, govori to da je zbog utakmice otputovao u Veliku Britaniju krajem prošle godine kako bi svojim dečkima pružio podršku na licu mjesta.

Alex Rodriguez - Minnesota Timberwolves

Godine 2021. bivši profesionalni igrač bejzbola Alex Rodriguez pridružio se NBA-u i to kao jedan od suvlasnika Minnesota Timberwolvesa i njegovog WNBA pandana, Minnesota Lynxa. Dogovor o kupovini postignut je još u proljeće 2021., kada su Rodriguez i poduzetnik Marc Lore dogovorili otkup od bivšeg vlasnika Glena Taylora za nevjerojatnih 1,5 milijardi dolara.

Marc Anthony - Miami Dolphins

Marc Anthony bio je u vlasničkoj strukturi sportskog kluba više od desetljeća jer je imao manjinski udio u vlasništvu Miami Dolphinsa još od 2009. godine. Ovaj veliki ljubitelj sporta bez puno je razmišljanja prihvatio ponudu, svjestan da se ovakve prilike ne pružaju često. S njim su u vlasničkoj strukturi Fergie, Gloria i Emilio Estefan te Venus i Serena Williams.

Michael Jordan - Charlotte Hornets

Zaluđenost Michaela Jordana košarkaškom dobro je poznata, stoga ne čudi to da legenda NBA lige ima svoj tim. Šesterostruki NBA prvak kupio je 2010. godine Charlotte Hornetse (tada Bobcatse) za iznos 275 milijuna dolara. Iako je od 2006. bio manjinski ulagač, dodatna kupnja dala mu je većinski udio. U lipnju ove godine otkriveno je da će ipak prodati većinu svog udjela, a sada je ta odluka provedena u djelo.

Usher - Cleveland Cavaliers

Kada su Cleveland Cavaliersi osvojili 2016. naslov prvaka NBA lige, mnogi su ostali iznenađeni nevjerojatnim oduševljenjem slavnog glazbenika time. Ubrzo se doznalo da je osmerostruki dobitnik Grammyja ujedno manjinski vlasnik u Cavsima, zahvaljujući iznosu od devet milijuna dolara, koliko je uložio.

Will Smith i Jada Pinkett Smith - Philadelphia 76-ers

Rođen u Philadelphiji, glumac Will Smith je sa suprugom Jadom Pinkett Smith odlučio postati manjinski vlasnik omiljenog NBA tima - Philadelphia 76-ersa - još 2011. godine.

'Ne postoji ništa bolje od onoga da u trenutku u kojem je objavljeno da ste jedan od vlasnika košarkaškog tima iz vašeg rodnog grada uđete u zgradu. Ako tim ne pobjeđuje, kasnije je sra*e, no uglavnom se svodi na euforiju', izjavio je svojedobno Smith.

Justin Timberlake - Memphis Grizzlies

Rođen u Memphisu, slavni pjevač postao je još 2012. manjinski dioničar u Memphis Grizzliesima. Bili su to trenuci u kojima je tehnološki poduzetnik Robert Pera pregovarao o kupnji tima od dugogodišnjeg vlasnika Michaela Heisleyja, a Timberlake im se odlučio pridružiti. Preko svoje investicijske grupe Tennman Sports LLC uložio je pet milijuna dolara i dobio 2,84 posto udjela u timu.

Bill Murray - Hudson Valley Renegades, Charleston RiverDogs i Brockton Rox

Holivudska legenda Bill Murray zaluđen je nižim ligama bejzbola i to do te mjere da čak posjeduje tri tima - Hudson Valley Renegades, Charleston RiverDogs i Brockton Rox. I dok su detalji o njegovom vlasništvu u svakom timu rijetki, legenda 'Istjerivača duhova' zadužen je najluđe zabave RiverDogsa.

Magic Johnson - L.A. Dodgers i L.A. Sparks

Možda je prestao igrati košarku 1996. godine, no to ne znači da je Magic Johnson okončao svoju sportsku karijeru. Godine 2012. MLB i bivši vlasnik L.A. Dodgersa Frank McCourt našli su se u sukobu, zbog čega su Dodgersi stavljeni na prodaju. Predvođen Johnsonom, Guggenheim Baseball Management kupio je momčad za nevjerojatnih 2,5 milijardi dolara, što je u to vrijeme bio najveći iznos koji je plaćen za neku sportsku franšizu.

Dvije godine kasnije, kada su WNBA Los Angeles Sparksi bili u problemima, Johnson je ponovno poveo grupu investitora da kupe udjele u timu, što im je omogućilo ne samo da ostanu u ligi, već i da ostanu domaća momčad Los Angelesa.