'SKAM FRANCE'

Ova francuska serija za tinejdžere prikovat će za TV ekran i one koji su davno izašli iz teen godina

21.03.2020 u 15:27

Bionic
Reading

'Skam France', francusku adaptaciju nagrađivanu norveške tinejdžerske hit-serije koja je oduševila teen publiku, ali i one koji više nisu tinejdžeri, možete geldati na Play Premiumu u sklopu MAXtv-a

Kada je kultna norveška tinejdžerska dramska serija 'Skam' oborila sve rekorde gledanosti i osvojila brojne nagrade, velikom brzinom proširila se na cijelu Skandinaviju, ali i ostatak Europe. Serija koja je prikupila brojne hvalospjeve i postala prava senzacija među mladima diljem svijeta, adaptirana je u čak sedam europskih zemalja.

Samo na Play Premiumu u sklopu MAXtv-a gledati francusku verziju ove hit-serije, koja je na IMDb-u ocijenjena visokom ocjenom 8,2. O sjajnom uspjehu ove serije u Francuskoj govori i činjenica kako je snimljena i peta sezona, odnosno, jedna sezona više od norveškog originala, a najavljena je i šesta.

Zašto je 'Skam' drukčija od drugih teen serija?

Prvotno osmišljena s malim budžetom za online gledanje, kako bi se privukla mlađa publika, serija je, na iznenađenje svih, postala najgledanija internetska TV emisija u norveškoj povijesti s prosječno 1,2 milijuna gledatelja tjedno na web stranici i više od milijun gledatelja koji su pratili tjedne televizijske epizode. Ono što ju čini drugačijom od ostalih tinejdžerskih serija jest to štoruši društvene tabue i progovara iz srca svoje ciljane publike.

Priča prati grupu 16-godišnjaka jedne srednje škole u Francuskoj kroz njihov svakodnevni život. Emocionalno intenzivna serija suočava tinejdžere s izazovima odrastanja, školskim obvezama, prvim ljubavima, slomljenim srcima, raskinutim prijateljstvima, izlascima i tulumima, posljedicama konzumiranja alkohola te otkrivanju vlastite seksualnosti. To je generacija odrasla na društvenim mrežama, pa je provjeravanje mobilnih telefona i notifikacija sastavni dio dnevne rutine. Što njihovi školski kolege rade, kako se odijevaju, gdje izlaze, tko je popularan, a tko 'luzer'.

Serija se s osjetljivošću i humorom bavi pitanjima koja pogađaju današnje adolescente, a svaka sezona ispričana je iz kuta gledanja drugog lika.

U prvoj sezoni gledamo stvari iz perspektive Emme, zgodne djevojke koja je upravo raskinula prijateljstvo s najpopularnijom curom u školi. Trenutno su njezin dečko Yann i njegov najbolji prijatelj Lucas jedine osobe s kojima se druži i na koje se može osloniti. Bez prijateljica, Emma se osjeća usamljeno i pokušava pronaći nove oblike zabave. Na jednom tulumu upoznaje Manon, Daphne i Alex, a novooformljenoj grupi se ubrzo pridružuje i Imane. Ovih pet potpuno različitih djevojaka pokušat će organizirati najveći tulum koji je škola ikad vidjela. Kako bi tulum bio uspješan, Emma će morati promijeniti i kompromitirati svoja uvjerenja. Tko je stvarno Emma i dokle je spremna ići kako bi bila prihvaćena od strane društva?

U drugoj sezoni u centru priče je Manon, djevojka koja je u prvoj sezoni, kao nova učenica u školi, tražila nove prijatelje. Manon je vrlo pametna i obrazovana djevojka, čvrstih uvjerenja koja je prije živjela u inozemstvu. Kako bi zaštitila Daphne od njezine opsjednutosti najzgodnijim dečkom u školi, Charlesom, Manon je nesvjesno potaknula Charlesov interes za nju. U ovoj sezoni ona se bori sa svojom savješću i moralom jer si ne smije dopustiti da se zaljubi u neodoljivog, ali 'zločestog dečka', Charlesa.

Treća sezona fokusira se na Lucasa, tihog i povučenog Yannovog najboljeg prijatelja. Pratimo njegovu borbu s emocijama, identitetom i seksualnom orijentacijom. Sve što želi je slobodno izreći tko je i zaljubiti se.

Četvrta sezona prati priču temperamentne Imane, koja nema nikakvih problema izreći ono što misli jer smatra da pravi prijatelji uvijek trebaju reći istinu, koliko god ona bila bolna. No, Imane ima i svoje probleme i unutarnje borbe, prvenstveno one religijskog karaktera. Kako biti dobra muslimanka, a i dalje uživati u svim čarima tinejdžerskih godina i prvim simpatijama. Može li ljubav staviti Imaneinu vjeru na kušnju?

Britanski časopis The Guardian seriju je prozvao 'pravom senzacijom među djecom i roditeljima', The Huffington Post je napisao da je 'ova serija savršeni primjer kako bi trebala izgledati istinski demokratska televizija u 21. stoljeću', dok magazin Fader smatra kako bi 'ovo mogla biti jedna od najboljih TV serija o srednjoškolcima ikad snimljena'.

Na Play Premiumu možete odmah pogledati prve dvije sezone, a svaki dan dodavat će se nove epizode ove fantastične serije. Play Premium videoteka stalno se nadopunjuje novim sadržajima i novim epizodama najgledanijih emisija koje su vam dostupne kad god vi želite u MAXtv videoteci. Besplatna je svima do 1.4.2020.