30 GODINA KASNIJE

Otkrivamo sve o turbulentnom prijateljstvu i odnosu princeze Diane i njezine šogorice Sarah Ferguson

12.08.2018 u 08:14

Bionic
Reading

Kao što su danas oči svijeta uperene prema šogoricama Kate Middleton i Meghan Markle, isto je tako, samo 30 godina ranije, bilo s Dianom, princezom od Walesa, i Sarah, vojvotkinjom od Yorka. Odnos dviju šogorica bio je kompleksan od samog početka te prepun uspona i padova - od najboljih prijateljica do najljućih neprijateljica

Prije 30 godina princeza od Walesa i vojvotkinja od Yorka bile su ono što su danas Kate Middleton i Meghan Markle, odnosno vojvotkinja od Cambridgea i vojvotkinja od Sussexa. Njihov odnos intrigirao je javnost, osobito jer su često imale okršaje te su od najboljih prijateljica postale najljuće neprijateljice. Donosimo vam priču i zanimljivosti, počevši od upoznavanja pa sve do prerane smrti voljene princeze Diane.

  • +2
Princeza Diana i Sarah Ferguson Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kako su se upoznale?

Poznanstvo Diane i Sarah Ferguson počelo je prije negoli su obje dame postale članice kraljevske obitelji jer su po krvnom srodstvu rođakinje u četvrtom koljenu, a osim toga, njihove su majke zajedno pohađale školu. Iako su se poznavale od najranijih dana, zbližile su se tek 1980. godine, kada je Diana imala 19, a Sarah 21 godinu. Budući da su imale puno zajedničkih prijatelja, ali i istih interesa, ubrzo su postale nerazdvojne i odlazile jednom tjedno na ručak.

Produbljivanje odnosa

Diana je na svoje vjenčanje pozvala i Sarah Ferguson i uz to joj dala materijal od kojeg je trebala napraviti haljinu za taj povijesni događaj. Budući da je na vjenčanje stigla sama, Sarah je kasnije priznala da se osjećala jadno i odbačeno jer nije bila pozvana na ceremoniju nakon službenog obreda. Nakon Dianine udaje dvije su se dame nastavile redovito nalaziti na ručku na tjednoj bazi, a upravo u Sarah našla je saveznicu te joj se povjeravala o svemu kroz što je prolazila i kako se snalazila u novoj ulozi u kraljevskoj obitelji.

Diana je često tada zvala Sarah i pozivala je u Buckinghamsku palaču kako bi se razvedrila, a Sarah je svojoj prijateljici čak preporučila svog astrologa. 'Bila je dvije godine mlađa od mene, a ja sam ju podupirala i čuvala kao da mi je mlađa sestra, kao što i danas radim to svojoj najboljoj prijateljici', napisala je Sarah Ferguson u svojoj autobiografiji iz 1996. godine.

Savjetnica za ljubav

Kraljica je često znala tijekom tjedna u kojem se održavao Ascot u dvorcu Windsor organizirati večere sa spavanjem, a 1985. godine jednom je takvom događaju prisustvovala i Sarah Ferguson, zahvaljujući tome što je Diana rekla kraljici da pozove upravo nju. Na večeri je Sarah sjela pored princa Andrewa, a iako su se često susretali na društvenim događanjima, ljubavne iskre osjetili su tek tada te ubrzo i započeli vezu. Diana je sve to začinila pozvavši par da ode na odmor u Highgrove, kuću na selu koju je imala s Charlesom. Veza je bila sve dublja, a uskoro je Sarah s kraljevskom obitelji, točnije Charlesom i Dianom, otišla na skijanje u švicarski Klosters dok je Andrew služio u mornarici.

Diana kao kraljevski uzor i vodič

Kako je veza Andrewa i Sarah postajala sve ozbiljnija, došlo je vrijeme da imaju prvo službeno pojavljivanje kao par pred članovima kraljevske obitelji. Sarah je zbog toga bila izuzetno nervozna, no Diana je bila uz nju kako bi sve lakše prebrodila. Čak joj je posudila i haljinu te joj bila pratnja na događanju. ''Samo se nastavi smijati', šapnula mi je Diana, ja sam se nasmijala i tako sam provela i mnoge godine kasnije, uvijek se osjećajući sigurno zbog tog Dianinog savjeta', objasnila je u svojoj autobiografiji Sarah Ferguson.

  • +7
Princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kraljevske šogorice

Sarah je bila prva članica kraljevske obitelji koja je uoči vjenčanja imala djevojačku zabavu. Ona, Diana i grupica njihovih prijateljica odjenule su se za tu prigodu kao policajke, no na kraju su se našle u problemu sa zakonom, izazvavši scenu izvan Buckinghamske palače. Nakon što je nesporazum razriješen završile su u klubu Annabel, a potom su, stigavši kući, zaključale vrata Buckinghamske palače kako bi onemogućile ulazak princu Andrewu nakon njegove momačke zabave.

Tijekom godina Sarah je iz Diane izvukla tu vrckastu i zabavnu crtu, iako je zbog toga često bila opominjana, uključujući obitelj. Dvije dame često su bile na meti kritika medija, poput trenutka kada su svoju prijateljicu Lulu Blacker bockale u leđa kišobranima na Ascotu ili kada su grudale princa Charlesa tijekom jednog službenog događanja.

U ljetnim večerima u Balmoralu u Škotskoj dvije su dame često vozile bicikle preko igrališta za golf u dugim večernjim haljinama koje su nosile zbog večere, a čak su provozale, i to pomalo riskantno, kraljičin Daimler, zbog čega ih je izgrdila i princeza Anne.

  • +5
Princeza Diana sa sinovima Williamom i Harryjem Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Žestoke suparnice

Iako su Diana i Sarah bile izuzetno bliske, isto tako bile su mlade, emotivne i nesigurne u same sebe, kao i u svoje kraljevske pozicije, a sve to dovelo je i do suparništva. Naime, nedugo nakon udaje Sarah je oduševila i impresionirala samu kraljicu kada je dobila dozvolu za letenje, princa Philipa kada je odlučila upravljati kočijom, a osim toga, bila je odlična u mnogobrojnim sportovima, za koje Diana jednostavno nije imala talenta, poput skijanja i jahanja. Sama Diana nije krila koliko joj smeta to što je Sarah prihvaćena s tolikim oduševljenjem, stavljajući nju u drugi plan, a i sam princ Charles svojedobno joj je rekao kako bi volio da je manje uštogljena i više poput Sarah.

Od kraljevskih miljenica do izdajnica

Kako su obje postajale sve nesretnije u svojim brakovima, sve su se više oslanjale jedna na drugu, tražeći potporu. Godinu prije negoli su se razvele, Sarah je 1991. godine u svojoj autobiografiji napisala: 'Bila je to godina kada smo prvi put izgovorile nešto na što do tada nismo ni smjele pomisliti: da će jedna od nas ili obje uskoro napustiti kraljevsku obitelj. Razgovarale smo telefonom duboko u noć, šaleći se i otkrivajući jedna drugoj tajne koje ionako nitko drugi ne bi shvatio.'

  • +17
Princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Život razvedenica

Nakon što su se obje razvele 1992. godine od svojih supruga, princa Charlesa i princa Andrewa, Diana i Sarah postale su nevjerojatno bliske. Još uvijek su se nalazile na ručku, a Sarah je često znala sa svojim kćerima doći na druženje i čaj s Dianom, Williamom i Harryjem u Kensingtonsku palaču. Nakon što je razvod s princem Andrewom i službeno okončan, u kolovozu 1996. godine zajedno su bile na odmoru na jugu Francuske.

Prijateljstvo je gotovo

Sarah je, tek nakon nekoliko godina, otkrila kako je upravo te 1996. Diana prestala razgovarati s njom, a ona nije imala pojma zašto. Nagađa se kako je Diana bila nezadovoljna načinom na koji ju je prijateljica i bivša šogorica opisala u svojoj autobiografiji. Navodno joj je zamjerila to što je otkrila detalje poput onog da je Fergie poklonila nekoliko pari svojih nošenih cipela.

Dianina smrt

Kada je u kolovozu 1997. godine u stravičnoj automobilskoj nesreći poginula princeza Diana, iako već duže vrijeme nisu razgovarale, Sarah nije ni pomislila da ne bi otišla na njezin sprovod, a kasnije je otkrila za Harper's Bazaar kako ju je rastužila upravo ta činjenica da iako su bile toliko bliske, na kraju nisu ostale u kontaktu.

'Pokušavala sam - pisala sam joj pisma, govoreći da što god da se dogodilo više nije važno, možemo sve izgladiti. Bila sam uvjerena da će opet sve biti kao nekada. Dapače, dan prije nesreće nazvala je moju prijateljicu i pitala je: 'Gdje je Crvenokosa? Želim razgovarati s njom.''

Nova generacija

Odnos Sarah Ferguson s Dianinim sinovima Williamom i Harryjem posljednjih godina bio je poprilično nategnut, no postoje neke promjene u posljednje vrijeme. I dok William prema njoj baš i nije bio blagonaklon te je nije pozvao ni na svoje vjenčanje s Kate Middleton, što je Sarah uznemirilo, s Harryjem se često družila, osobito u skijalištu Verbieru. Na kraljevskom vjenčanju Harryja i Meghan Sarah Ferguson bila je među uzvanicima, sjedeći odmah do ostatka članova kraljevske obitelji.