NAGRADNJAČE

Osvojite ulaznice za pobjednika Cannesa, filmski klasik 'Ja, Daniel Blake'

10.03.2017 u 10:08

Bionic
Reading

Neuništivi Ken Loach stvorio je filmski klasik za sva vremena. Pobjednik Cannesa 'Ja, Daniel Blake' od 9. ožujka u kinima diljem Hrvatske

Ponosni vlasnik Zlatne palme iz Cannesa 2016. 'Ja, Daniel Blake', film je 80-godišnjeg Kena Loacha, socijalista i ljevičara, koji je veći dio svog filmskog opusa posvetio malim ljudima i borbi za radnička prava. Dirljivu dramu o 59-godišnjem stolaru iz Newcastlea, koji nakon srčanog udara nikako ne može izboriti pravo na novčanu naknadu zbog nesposobnosti za rad pa slijedom događaja upada u nemilosrdni mlin državne birokracije koji ga melje do krajnjih granica, The Time je proglasio 'instant klasikom', Variety 'djelom bolne i dirljive važnosti', a unatoč ozbiljnoj temi, miljenik je festivalske publike koju nakon posljednje scene redovito ostavlja u suzama (nagrada publike za najbolji film u Locarnu, San Sebastianu, Stockholmu...).

'Ja, Daniel Blake' i dalje diljem svijeta skuplja festivalske nagrade, a na njegovom je debelom kontu i nagrada BAFTA-e za najbolji britanski film prošle godine i nagrada za režiju Kenu Loachu Europske filmske akademije, tzv. Europskog Oscara.

Da bi na svojoj koži osjetili kako je biti u raljama okrutne države koja nema sluha za siromašne i ranjive, revni Ken Loach glumce je poslao u socijalnu službu i dao im formular od 52 stranice da ga ispune te naglasio svoju motivaciju za ovaj film:

'Država zna što čini. Zna da stvara kaos u životima ljudi. Zna da narušava njihovo zdravlje. Ekonomska struktura je toliko krhka, rješava se radnika, a treba ih kao potrošače. Ljudi koji na kraju ispaštaju su oni kojima je pomoć najpotrebnija. To je razgovor koji moramo povesti. Nije dovoljno dati novac u humanitarne svrhe. Moramo propitkivati cijeli ekonomski sustav.'

Scena ekscesa Daniela Blakea na ulici u znak bunta prema tretiranju građana, kada jasno i glasno traži svoja prava i ispisuje na zidu da je on osoba imena i prezimena a ne samo obična brojka u sustavu, prerasla je u simbol borbe za čovječnost i ljudsko dostojanstvo, pod krilaticom 'Svi smo mi Daniel Blake.' 

Iskusni Ken Loach vratio se u velikom stilu, a 'Ja, Daniel Blake' na velikom platnu izabranih kina pogledajte od 9. ožujka.

Pogledajte razgovor s redateljem Kenom Loachom i glumcima iz filma:

https://www.youtube.com/watch?v=MMiFRzOQS3A

Pogledajte trailer:

Ja, Daniel Blake https://www.youtube.com/watch?v=jOnGDe4-BH0

Čitateljima tportala poklanjamo ulaznice (2 x 2) za projekciju filma 'Ja, Daniel Blake' 13. ožujka u kinu Europa u 21 sat. Dobitnici su Maja Perica i Maja Lalić.