ŠTO DALJE?

Ostvarila se najgora noćna mora kraljevske obitelji: Hoće li princ Andrew ipak morati na sudu dokazati svoju nevinost?

12.01.2022 u 17:41

Bionic
Reading

Čini se kako će princ Andrew ipak morati otputovati 'preko bare' i svoj iskaz dati pred američkim sucem u tužbi koju je protiv člana kraljevske obitelji podnijela Virginia Giuffre, tvrdeći da ju je Andrew spolno zlostavljao kada je imala samo 17 godina

Iako se nadao kako će američki okružni sudac Lewis Kaplan odbaciti tužbu koju je protiv njega podnijela Virginia Giuffre, takav scenarij nije se odvio. Sudac je izjavio kako je prerano za razmatranje predanih zahtjeva da se dovedu u pitanje njezine optužbe, te da će princ Andrew to moći učiniti tek na suđenju.

Time se zapravo ostvarila i najgora noćna mora, što za princa Andrewa, što za cijelu kraljevsku obitelj, budući da će sada, očito, omiljeni kraljičin sin, morati ipak otputovati u New York i u civilnoj se parnici pokušati izvući, kako ne bi bio optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnice.

Odluka suca da odbaci njegove molbe jasno je dala do znanja da ni činjenica da je Andrew pripadnik britanske kraljevske obitelji ne znači da nije u konačnici samo čovjek koji je itekako zgriješio kada je u više navrata prisilio tada 17-godišnju Virginiju na seksualne odnose.

Vojvodi od Yorka, kojeg je kraljica nakon izbijanja skandala 'uklonila' sa svih dužnosti, ovime je dodatno narušena reputacija, a mogao bi ostati i bez većine svog bogatstva. Naime, nakon što je kraljica odbila platiti njegove sudske troškove, dugovi su se nanizali, zbog čega je princ Andrew bio prisiljen prodati i svoju luksuznu vilu u švicarskim Alpama.

Princ Andrew Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cijeli skandal nije mogao doći u gore vrijeme od ovoga, budući da je u Velikoj Britaniji sve trenutno podređeno proslavi kraljičinog platinastog jubileja, kojim će se obilježiti 70 godina koliko sjedi na tronu. Strah je time veći jer se očekuje da će ove jeseni na američki sud biti pozvani pojedini članovi kraljevske obitelji, ali i njihovi pomoćnici, kako bi dali svoj iskaz.

Iako su se Andrew, ali vjerojatno i cijela kraljevska obitelj, nadali da će uspjeti dogovoriti izvansudsku nagodbu i za određeni iznos natjerati Virginiju da odustane od svega, to se, po svemu sudeći, neće dogoditi. Njezini prijatelji tvrde kako ona na takvo što neće pristati kao i da je ovo njezin način da pošalje javnu poruku da će se bilo tko, makar imao nevjerojatnu moć, novac i privilegije, ukoliko zlostavlja maloljetnu djecu suočiti s punom snagom zakona.

  • +15
Kraljica Elizabeta II Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Sada je sve na američkom sudu i njihovoj odluci hoće li se suđenje nastaviti, što bi u konačnici rezultiralo i sudskim pozivom upućenim princu Andrewu da se mora pojaviti osobno. Pravni stručnjaci tvrde kako bi on sve to mogao odbiti i zatražiti da se njegov iskaz iskoristi umjesto svjedočenja uživo