IMA RAZLOGA ZA ZADOVOLJSTVO

Oskarovac Matthew McConaughey u nasljedstvo ostavlja stvari veće i od glume

11.03.2020 u 21:20

Bionic
Reading

Uoči sudjelovanja na događanju 'HISTORY Talks, Leadership & Legacy' glumac Matthew McConaughey, koji je u studenom navršio 50 godina, u razgovoru za časopis People se osvrnuo na svoje protekle godine i život s kojim zaista može biti zadovoljan

Kroz svoju filmsku karijeru Oskarovac Matthew McConaughey se sa smrću suočio više puta.

U filmu 'Dobri dileri iz Dallasa' glumio je električara pozitivnog na HIV, u filmu 'Interstellar' u rizičnoj je misiji putovao u svemir spašavati čovječanstvo, a riskirao je život i u filmu 'Vjenčanje iz vedra neba' kad je spasio život liku Jennifer Lopez kojoj je peta štikle zapela u šahtu na cesti kojom je pojurio spremnik pun smeća.

Ulaskom u novu životnu fazu, s pola stoljeća iza sebe, glumac se pozabavio razmišljanjem što će ostati iza njega kad dođe trenutak da napusti ovaj svijet.

McConaughey za People otkriva kako mu je vrlo zabavno bilo zamišljati budućnost u kojoj će se osvrnuti unazad.

'Što će reći o meni u oproštajnom govoru? Mogu li živjeti život u kojem se mogu veseliti pogledu unazad?', otkriva McConaughey pitanja koja su ga najviše zabavila, a svestrani glumac ima i dobre razloge za to.

Uz glumu od koje ne misli odustati, McConaughey svoj životopis ispisuje i strastvenim angažmanima izvan Hollywooda.

Otac troje djece podučava glumu na Teksaškom sveučilištu u Austinu kojega je i sam pohađao, vodi svoju fondaciju, suvlasnik je novog nogometnog kluba u Austinu i radi kao ministar kulture u teksaškom glavnom gradu.

Pored svega, kreativni je direktor Wild Turkey bourbona, a stvorio je i vlastiti viski Longbranch.

S izgradnjom svoje ostavštine krenuo je, otprilike kad i s podizanjem obitelji prije deset godina, pokretanjem neprofitne organizacije za podršku studenatima.

'Želio sam napraviti nešto poticajno, što će spriječiti situaciju u kojoj moramo popravljati stvari. Tako smo došli do srednjoškolaca koji su trebali ono što smo im željeli dati, a to su ciljevi vježbanja, ciljevi prehrane, odgovornost prema službama zajednice i aureole zahvalnosti. Imamo studente koji su bili pred izbacivanjem iz škole zbog droge, koji su ušli u naš kurikulum, maturirali dobili stipendije i upravo diplomirali na najvećem sveučilištu. Zbog takvih se stvari stvarno dobro osjećam', otkriva McConaughey.

Program je pokrenut 2010, godine u jednoj srednjoj školi u Kaliforniji, a danas obuhvaća više od 50 škola u 11 saveznih država.

Jedna od tih država zauzimat će zauvijek posebno mjesto u njegovom srcu, njegov rodni Teksas.

'To je dom. Ima više zdravog razuma od nekih mjesta na kojima sam bio. Vrlo je gostoljubiv. Na krizu svi brzo reagiraju i kažu 'Pa onda, idemo raditi'. No Teksašani uče našu djecu da nabave putovnicu i pobjegnu odavdje', opisuje rodni zavičaj McConaughey i savjetuje djeci da proputuju svijetom i potom se vrate doma.

Sa svoje troje djece, 11-godišnjeg Levija, 10-godišnju Vidu i 7-godišnjeg Livingstona, te sa suprugom Camilom Alves, glumac se i sam vratio u Teksas.

U glavnom gradu Austinu u službi je ministra kulture, zadužen za izgradnju UT Arene i jedan od vlasnika nogometnog kluba Austin.

'Kampanja koju vodim ima dvostranačku vrijednost i nije denominacijska. Njezina je vrijednost i definirnje, očuvanje i nadahnjivanje institucija, gradova i sveučilišta na nekoj lokaciji, a Austin je pilot grad u kojemu radim', objašnjava McConaughey.

Sve to McConaughey je obuhvatio u svom dosadašnjem 50-godišnjem životu.

'Nisam navršio 50 i pomislio kako sad moram početi razmišljati o teškim stvarima. Ako bih i morao, sa zadovoljstvom bih rekao da se osjećam kao 50-godišnjak, jer jesam 50-godišnjak', kaže McConaughey i dodaje da je podsvejsno siguran da se i s time da nešto napraviti.

  • +11
Matthew McConaughey Izvor: EPA / Autor: FACUNDO ARRIZABALAGA