KALUŠ ORKESTAR

Organizatori Eurovizije odlučili da Ukrajina neće biti domaćin zbog 'velikog' rizika

23.06.2022 u 22:25

Bionic
Reading

Organizator Eurovizije kazao je da postoji 'velik' rizik od zračnih napada u Ukrajini uz 'visok' rizik od velikog broja žrtava, zbog čega nisu zadovoljeni "nužni zahtjevi" za održavanje natjecanja iduće godine u zemlji pobjednici

Ukrajinski predstavnik Kaluš orkestar pobijedio je u natjecanju u Torinu u Italiji ove godine, a prema tradiciji zemlja koja pobijedi postaje domaćinom natjecanja sljedeće godine.

Ipak, Europska unija za radioteleviziju (EBU) objavila je da je nakon "cjelovite procjene i provjere provedivosti" zaključila da Ukrajina ne može biti domaćin, jer Ukrajinska medijska kuća UA:PBC ne može jamčiti sigurnost i izvedbu.

EBU je u četvrtak kazao da 'u potpunosti razumije razočaranost', no da su se pri odluci vodili odgovornošću za sigurnost svih koji rade i sudjeluju u događaju 'kojega planiranje mora odmah početi u zemlji u kojoj se održava', kaže se u izvješću.

'Najmanje 10 tisuća ljudi radi na Eurosongu', što uključuje osoblje i novinare.

  • +24
Finale Eurosonga 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Rolf Klatt / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Očekuje se i dolazak 30 tisuća pratitelja. Njihova dobrobit naša je glavna briga.'

'Pravila Pjesme Eurovizije, oko kojih se sve medijske kuće slažu, jasno kažu da se događaj smije preseliti u slučaju više sile, kao što je trenutni rat.'

'Također smo uzeli u obzir komentar glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji je kazao da bi rat u Ukrajini "mogao trajati godinama', kaže EBU.

Zaključili su da je odluka o preseljenju događaja u drugu državu donesena, te da traju rasprave o pogodnoj lokaciji za sljedeće natjecanje.