VELJAČA NIJE SAMA

Oni stoje iza novih domaćih hit serija

17.09.2013 u 08:50

Bionic
Reading

Krenula je nova jesenska shema, a s njom i sasvim friške hrvatske serije i sapunice. Dok one pokazuju svoje adute, mi smo zaronili iza kamere, do ljudi koji stoje iza njih

Vruću ovogodišnju televizijsku jesen dodatno će ugrijati čak pet novih domaćih serije. Neke su već krenule, a neke čekaju u niskom startu. Riječ je o 'Zori dubrovačkoj' i 'Stelli' Nove TV, 'Tajnama' i 'Krizi' RTL-a i seriji 'Na terapiji', HTV-a. O samim serijama već ste imali prilike ponešto pročitati pa je red da nešto saznamo i o autorskim timovima koji leže iza samih serija.

Oko nove RTL-ove sapunice 'Tajne' okupljena je velika ekipa. Na postavci serije radili su Vlado Bulić, Tanja Špiranec i Morana Foretić, dok su u timu pisaca uz Bulića i Foretić bili Petra Hrupelj, Ivan Delaš i Milijan Ivezić. Iako na papiru zvuče kao spoj 'Ruže vjetrova', koju nasljeđuju na RTL-u i 'Larinog izbora', od kojeg su preuzeli glavnog negativca, 'Tajne' nemaju puno veze s njima. Osim onih žanrovskih. 'I 'Ruža', i 'Lara' i 'Tajne' imaju neke principe i zakonitosti žanra koje su iste, no drugih sličnosti između njih nema', dodao je Bulić.


Larinog negativca Filipa Juričića, Bulić & co. pretvorili su u dobricu, no ne strahuju da će sjena njegova mračnog lika zasjeniti frišku šetnju po sunčanoj strani. 'Mislim da neće biti teško pretvoriti Filipa u dobrog dečka jer je vrhunski profesionalac. Ujedno, testirana publika ga je nakon odgledane epizode zvala imenom lika, što je jako važno', objasnio je Bulić osvrnuvši se i na drugi adut iz tajnovitog rukava.

U 'Tajnama' se, naime, u svijet sapunice vraća nekadašnja kraljica žanra, Ksenija Pajić, i to ulogom negativke. 'Meni je Ksenija otpočetka bila u glavi za lik negativke i jako mi je drago što će ti o biti', dodao je Bulić koji je jako zadovoljan završnim rezultatom serije. 'Rezultat je toliko dobar da nas je malo i iznenadilo. Razina kvalitete je iznad standarda hrvatske sapunice.'

Iza novog RTL-ovog sitcoma 'Kriza' stoji uigrani tandem koji potpisuje serije 'Lud, zbunjen, normalan' i 'Dva smo svijeta različita'. Riječ je o scenaristu Feđi Isoviću (koji potpisuje i scenarij filma 'Halimin put') i režiseru Elmiru Jukiću (potpisuje i filmove 'Čovjek koji je kuću zamijenio za tuner' i 'Ram za sliku moje domovine').


'Kriza'

'Znam da ćemo imati dobar projekt. Tu nema nikakve dileme, taj osjećaj temeljim na svemu što smo do sada radili i na ekipi koju smo ovdje okupili. Glumačka postava je senzacionalna i nema je nijedan projekt u regiji. Scenarij je potpuno fantastičan', rekao nam je Jukić u lipnju u razgovoru povodom snimanja serije.

Serija 'Na terapiji' startala je u ponedjeljak na Prvom programu HTV-a. Riječ je o hrvatskoj verziji originalnog dramskog formata izraelske produkcijske kuće Sheleg Productions Ltd, dosad adaptiranog u 15 zemalja. Režiju hrvatske inačice potpisuje Tomislav Rukavina, koji je u CV-u skupio režije epizoda u serijama 'Kazalište u kući', 'Dobre namjere', 'Dome slatki dome', 'Pod sretnom zvijezdom', 'Larin izbor', humorističkoj seriji 'Zakon!' te filmske verzije 'Larinog izbora' te Marko Škop.

'Za uspjeh ove serije ključne su temeljite pripreme', rekao nam je Rukavina dodavši: 'Puno se radilo na adaptaciji teksta, izboru glumaca, zatim glumačkim probama, pretprodukciji... Potpuno neuobičajeno s obzirom na to koliko se vremena inače daje produkciji televizijskih projekata.'


Rukavina i Škop su u režiji imali prilično otvorene ruke. 'Izraelski izvornik pisan je bez ikakvih, odnosno s minimalnim didaskalijama. Tako da smo Marko i ja zajedno s glumcima sve morali iščitati iz teksta. Od izraelskog autorskog tima puštena nam je apsolutna kreativna sloboda. Mislim da i ne postoji drugi način da se radi ovaj tekst jer se tako svima pušta da predložak učine svojim i autentičnim', objasnio je Rukavina.

Nove adute Nove TV potpisuje kraljica hrvatske sapunice Jelena Veljača, čija je dvostruka suradnja s tom televizijskom kućom uslijedila nakon velikog uspjeha s 'Larinim izborom'. Prije Lare, Jelena je scenaristički potpisala 'Obične ljude' i 'Ponos Ratkajevih', dok je glumila u 'Villi Mariji' i 'Ljubavi u zaleđu'. S toliko kilometara u nogama, Jelenu slobodno možemo prozvati prvom violinom hrvatskih sapunica.

Dodajmo kako režiju 'Zore dubrovačke' potpisuje stari sapuničarski vuk Branko Ivanda ('Ljubav u zaleđu', 'Obični ljudi', 'Ponos Ratkajevih', 'Sve će biti dobro' i 'Pod sretnom zvijezdom') dok je redateljsku palicu u 'Stelli' preuzeo još jedan iskusan 'serijalac' Mladen Dizdar ('Dobre namjere', 'Zakon ljubav', 'Hitna 94', 'Pod sretnom zvijezdom', 'Ruža vjetrova' i 'Larin izbor').