popularno tv lice

Omiljena meteorologinja zaplakala u eteru i oprostila se s HRT-om: Otkrila nam je da mijenja zanimanje

17.04.2024 u 18:45

Bionic
Reading

Nakon 18 godina honorarne suradnje s HRT-om i skoro 20 godina staža u DHMZ-u, meteorologinja Tanja Renko ove srijede odradila je svoju posljednju prognozu vremena za emisiju 'Dobro jutro Hrvatska', u kojoj je najavila promjenjiv i svjež ostatak tjedna. Doznali smo gdje će od sada raditi

U emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' Tanja Renko jutros je najavila da odlazi s HRT-a, a redakcija emisije na dirljiv se način oprostila od svoje suradnice te ona pred televizijskim kamerama nije skrivala suze. Mnogima najdraža meteorologinja dobila je cvijeće, a voditelji su joj poželjeli sreću.

'Opraštam se od DHMZ-a, a moj angažman na HRT-u bio je svih godina povezan s poslom prognostičara te suradnjom tih dviju kuća. Odlazim na novo radno mjesto. Mijenjam jedno područje u fizici za drugo, no fizika ostaje', ispričala je Renko za tportal.

Odlučila je slijediti svoju znanstvenu ambiciju. 'Kako volim meteorologiju, ona će uvijek biti dio mene. Doktorirala sam na PMF-u na temu meteorologije (doktorska disertacija je bila 'Pijavice na Jadranu: učestalost, karakteristike, uvjeti nastanka i mogućnost prognoziranja'), ona će uvijek ostati moja ljubav, ali mijenjam zanimanje. Važno je istaknuti za mlade ljude koji razmišljaju o upisima na fakultet da fizika ima puno grana i more različitih zanimanja', pojasnila nam je. Za rad na HRT-u vezat će je najljepše uspomene.

  • +2
Tanja Renko Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Tijekom meteorološkog staža od vježbenice/pripravnice došla je do voditeljice Službe za vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave DHMZ-a te gotovo svakog tjedna pripremala meteoizvještaje za različite emisije i medijske platforme HRT-a. Naravno, sve uz podršku obitelji, ponajviše supruga i dvojice sinova.

'Prvi posao bio mi je s Hrvatskim radijem u sklopu naših svakodnevnih operativnih dužnosti prognostičara te sam prvi službeni meteorološki izvještaj imala za 'Jutarnju kroniku' u lipnju 2006. godine. Nakon toga se suradnja proširila i na Hrvatsku televiziju, u srpnju 2007. u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'. Iznimno me veselio taj posao. Bio je raznolik, dinamičan, vezat će me lijepe uspomene, a ondje sam stekla i prijatelje s kojima ću ostati u kontaktu, ali došlo je vrijeme za promjene', poručila je. Dodala je da se posao ne mijenja iz hira, međutim medicinska fizika se pokazala kao sjajna prilika.

'Privlačne su mi bile biologija i medicina, no otac mi je bio teorijski fizičar pa sam otišla na tu stranu', rekla nam je na kraju Renko.