omiljeno tv-lice

Ana Bago Tomac otkrila što nas čeka: 'Mislim da će se nastaviti trend porasta temperatura i to je nešto čega se zaista bojim'

28.07.2021 u 23:04

Bionic
Reading

Traje najintenzivniji toplinski val ovog ljeta. Meteorologinja Nove TV kaže da će se prema dugoročnoj prognozi i ovog ljeta, kao i nekoliko prethodnih, nastavit niz s temperaturama iznad prosjeka

'Mislim da će se nastaviti trend porasta temperatura i to je nešto čega se zaista bojim. Toplinski valovi i ekstremni vremenski događaji posljedica su klimatskih promjena. Svima koji ga još nisu pogledali, toplo preporučujem dokumentarni film D. Attenborougha 'A Life On Our Planet'. Znanje i svjesnost o vlastitom doprinosu vrlo su važni', ispričala je Ana Bago Tomac za Večernji list.

Priprema za vremensku prognozu, kaže, 'može potrajati i nekoliko sati ako je neka neobična ili 'smuljana' situacija'.

'Lakše je pisati prognozu ako je stabilno i ljeto je, nego zimi kad moraš prognozirati koliko će potrajati magla i niska naoblaka u unutrašnjosti (tu je veliki rizik i za pogreške oko temperatura). Dakle, dođeš na posao, najprije ide analiza vremena nad Europom, pa onda nad Hrvatskom, pregled aktualnih mjerenja, satelitskih slika i radara, a onda svih onih spomenutih numeričkih modela koji su osnova vremenske prognoze. Onda uz znanje o svemu tome plus iskustvo, napišeš prognozu. Nakon svega toga, na redu su frizura i šminka pa izlazak pred kamere i – snimanje', opisala je.

Na njezinu karijeru je, otkrila je, možda najviše utjecao kolega Darijo Brzoja. 'Osim što je iznimno stručan u dijelu posla koji se odvija iza kamere, oduvijek je izgledao super pred kamerom, a o opuštenosti da i ne govorim', pohvalila ga je. Ispričala je koliko je stresno biti meteorolog.

'Sastavni ste dio života građana, prognozama im direktno utječete na odluke, koliki je to pritisak? Postoje grane meteorologije odgovorne za puno ozbiljnije stvari, poput na primjer medicinskih letova ovisnih o vremenu pa je tu stresno davati prognoze. Istina je da ljudi pamte pogreške, a uz to, znanje potrebno za ovaj posao se relativizira – svi sve o njemu znaju. Iz tog aspekta mogu reći da ovaj posao ipak nosi određenu dozu stresa', ističe.

Privatno je, izjavila je - obična. 'Volim se družiti, putovati, ići na koncerte – ukratko sve ono što smo izgubili u pandemiji', objasnila je.