ČEKA SE SLUŽBENA ODLUKA

Odlazi li ili ostaje: Princ Andrew tvrdi da nema namjeru odseliti, no što će reći kralj?

24.02.2023 u 15:03

Bionic
Reading

Posljednjih dana britanski mediji ne prestaju pisati o princu Andrewu i tome hoće li iseliti s imanja Windsor ili će na istome ostati. On sam tvrdi da nema nikakve namjere otići i zato ima dobar razlog

Kako pišu britanski mediji, princ Andrew rekao je svojim prijateljima kako nema nikakvu namjeru napustiti svoju kuću smještenu na imanju Windsor, budući da ima potpisan ugovor o najmu, u iznosu od 250 funti tjedno, na dugih 75 godina.

S druge strane, oni koji su dobro upućeni, tvrde kako će Andrew biti prisiljen na selidbu i to nakon što je njegov brat, kralj Charles III, dao nagovijestiti kako će do travnja, kao dio svog plana za smanjenjem kraljevskih troškova, uvelike smanjiti Andrewov 'džeparac' od 250 tisuća funti.

No, vojvoda od Yorka je potrošio već milijune vlastitog novca tijekom godina na renovaciju Royal Lodge, zbog čega je jasno dao do znanja da dragovoljno neće otići.

'Rekao je da ne seli, da nema šanse da će takvo što dogoditi, a čak i da kralj to naredi, kako bi to napravio? Ako kralj ima viška milijuna koja bi dao bratu kako bi mu nadoknadio ono što je uložio u renovaciju, to je druga stvar. Možete li uopće zamisliti situaciju u kojoj vojvoda prijeti da će tužiti svog brata, kralja, zbog novca. To je nezamislivo', rekao je dobro upućen izvor.

Jedno je sigurno, Andrew ima 'zaleđe' kojim može tjerati inat kako bi ostao u kući. Naime, 2003. je sa svojom majkom, pokojnom kraljicom Elizabetom II, potpisao ugovor na 75 godina, kojim se obvezuje na plaćanje stanarine u iznosu od 250 funti tjedno. Upravo zbog toga, shvatio je kako će u toj kući živjeti do kraja svog života.

Royal Lodge ima čak 30 spavaćih soba i nalazi se na imanju od 98 hektara. Princ Andrew upravo tamo provodi većinu svog vremena, no, kako je i sam priznao prijateljima, ukoliko mu kralj oduzme džeparac, bit će mu itekako teško pronaći sredstva za održavanje kuće.

Naime, kada je 2019. Andrew optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnice, morao je odstupiti s mjesta radnog člana kraljevske obitelji, zbog čega je ostao bez javnog novca koji je dobijao 'kao plaću'. Umjesto toga oslonio se na velikodušnost svoje majke, koja ga je financirala svojim privatnim fondovima, od Duchy of Lancaster, i navodno mu davala oko 249 tisuća funti godišnje.

  • +5
Princ Andrew i kralj Charles III Izvor: Profimedia / Autor: Euan Cherry/Daily Mail / PA Images / Profimedia

No, posljednjih tjedana kralj je navodno tražio sve članove kraljevske obitelji da malo stegnu svoje remene i da očekuju manje prihoda od Duchyja, koje je sada u vlasništvu Charlesa, (vojvodstvo Lancaster privatno je imanje britanskog suverena, a glavna svrha posjeda je osigurati izvor neovisnog prihoda suverenu; op.a.) nego što su dobijali u prošlosti.

Navodno je već osmišljeno i rješenje za Andrewov potencijalni gubitak doma te bi on mogao preseliti u kuću koju je Fergie kupila kao nekretninu za njihove kćeri, princezu Beatrice (34) i princezu Eugenie (32). Njegova bivša supruga Sarah Ferguson otplatila je kuću u Belgraviji još u lipnju prošle godine i provela je mjesece renovirajući je, uvjerena kako će je uskoro iznajmiti podstanarima.

Budući da je sve odjednom utihnulo, Britanci su uvjereni kako od podstanara neće biti ništa, jer će u kuću morati useliti princ Andrew. Iako je kuća daleko od imanja Windsor, za njih je to jedina imovina u Londonu, a Sarah Ferguson istu ne može svojevoljno prodati, ukoliko ne dobije potpisani pristanak svojih kćeri.