novo saslušanje

Odbjegla princeza Haya vodi neizvjesnu bitku za skrbništvo nad djecom s moćnim vladarom Dubaija

11.12.2019 u 20:53

Bionic
Reading

Sa smiješkom na licu princeza Haya Bint al-Hussein je došla na još jednu raspravu na londonskom Visokom sudu gdje vodi pravnu bitku sa svojim suprugom, utjecajnim vladarom Dubaija, šeikom Mohammedom bin Rašid Al Maktoumom, oko skrbništva nad djecom.

Jedan je to od najdramatičnijih slučajeva kraljevskih razvoda koji je dospio u medije nakon što je princeza Haya pobjegla s djecom od supruga, skrasila se u Londonu i potom zatražila zaštitu suda. Haya je članica jordanske kraljevske obitelji, polusestra jordanskog kralja Abdulaha II, i šesta, najmlađa žena šeika Mohameda, iz Dubaija je pobjegla ‘u strahu za svoj život’, kako je kazala.

Do sada je britanski obiteljski sud dozvolio samo da u javnost dođu najosnovnije informacije o slučaju koje se tiču toga što je princeza Haya podnijela zahtjev za zaštitu od nasilja - osmišljen kako bi pomogao žrtvama obiteljskog nasilja - i prinudnu zaštitu od prisilnog braka. Ta odredba štiti od prisile na brak, ali i od situacije da netko neko bude odveden u inozemstvo na vjenčanje. Britanski mediji vjeruju da će presuda biti u Hayinu korist.

Njen suprug se, pak, nije pojavio na saslušanju. On je potpredsjednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata koji se na čelu Dubaija formalno nalazi od 2006. godine, a s princezom Hayom je u braku od 2004. godine. Ima više od 20 djece s različitim ženama. Princeza Haya je, pak, kći pokojnog jordanskog kralja Huseina i kraljice Alije, koja je poginula u helikopterskoj nesreći 1977.

  • +3
Princeza Haya Izvor: Profimedia / Autor: Ben Cawthra / ddp USA / Profimedia

Navodno je razlog bijega princeze Haye iz zlatnog kaveza Dubaija to što je saznala 'uznemirujuće činjenice' o šeikovom postupanju s kćeri Latifom koja je navodno ‘zatočena’ u Dubaiju nakon neuspjelog pokušaja bijega.Princeza Haya i šeik Mohammed objavili su zajedničko priopćenje u kojem su potvrdili da su stranke u postupku pred sudom. ‘Ovaj se postupak tiče se dobrobiti naše dvoje djece i ne odnosi se na razvod i financije’, a razvod bi, nagađa se, mogao biti ‘težak' oko 4,5 milijardi funti.