'SAM U KUĆI'

Od premijere omiljenog božićnog filma svih vremena prošla je 31 godina, a mi se kladimo da neke stvari do danas niste znali

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 10.11.2021 15:41
  • Objavljeno 10.11.2021 u 15:41
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Od 1998. godine, sada već tradicionalno, u Hrvatskoj se tijekom božićnih blagdana prikazuje filmska komedija 'Sam u kući'. Tradicija se ne prekida niti ove godine, stoga, prije negoli još jednom po tko zna koji put pogledate film s Macaulayjem Culkinom, pročitajte neke detalje koje vrlo vjerojatno niste znali

Uoči još jednih blagdana, koje će nam, drugu godinu za redom, zagorčati pandemija koronavirusa, treba razmišljati i o nekim ljepšim stvarima. Treba razmišljati pozitivno i ne dopustiti da zbog kovida postanemo depresivni. A kako bi se lakše prisjetili nekih boljih vremena, kada smo u velikom broju pristizali na obiteljska blagdanska okupljanja, pomoći će zasigurno i jedan od najgledanijih božićnih filmova svih vremena.

Naravno, riječ je o filmu 'Sam u kući', koji prati dogodovštine Kevina i njegove obitelji, koja ga 'slučajno' zaboravi kod kuće, nasmijavaju nove naraštaje, a koja se svake godine još od 1998., u blagdansko vrijeme, prikazuje i u Hrvatskoj.

A ako ste možda pomislili kako vam u filmu, kojeg ste već pogledali nebrojeno mnogo puta, baš ništa nije promaknulo, prevarili biste se.

  • +14
  • +11

Film 'Sam u kući'

Izvor: Profimedia / Autor: 20TH CENTURY FOX - Album / Album / Profimedia

1. Scenarist John Hughes napisao je cijeli scenarij u samo devet dana. Ideja je došla spontano, nakon obiteljskog putovanja u kolovozu 1989. godine u Europu. Dva tjedna kasnije, nakon što su se vratili kući, postavio je pitanje: Što da je jedno od djece slučajno ostalo kod kuće?

2. Iako je uloga Kevina napisana posebno baš za Macaulayja Culkina, redatelj Chris Columbus ipak je organizirao audiciju na kojoj se pojavilo više od 200 tinejdžera, no uloga je ipak na kraju, kako je bilo i namijenjeno, pripala Macaulayju Culkinu.

3. Osim Macaulayja Culkina u filmu je glumio i njegov mlađi brat Kieran Culkin, koji je dobio ulogu Kevinova bratića Fulera.

4. Među zanimljivosti zasigurno spada i podatak da je 'Sam u kući' ušao i u Guinessovu knjigu rekorda. Naime, odmah u prvom vikendu prikazivanja, film je zaradio nevjerojatnih 17 milijuna dolara. Punih 12 tjedana proveo je na prvom mjestu te nastavio biti u top 10 najprikazivanijih filmova sve do iduće godine. Zbog svega toga proglašen je najomiljenijim filmom 1990. godine te ušao u Guinessovu knjigu rekorda za najbrže rastuću akcijsku komediju na svijetu.

5. Kuća, smještena na 671 Lincoln Avenue u gradu Winnetka u Illinoisu, postala je prava atrakcija za turiste. Na tome su zaradili i prijašnji vlasnici, koji su dali dopuštenje da se film snima na njihovom imanju, pa su kuću 2012. godine prodali za nevjerojatnih 1,585 milijuna dolara. Zanimljivo je da se radnja prvog nastavka filma odvija u Parizu, dok Kevin sam boravi u golemoj kući u Illinoisu, no zapravo je većina filma snimljena u Chicagu.

6. Uloga Harryja Limea bila je namijenjena Robertu De Niru, a potom i Jonu Lovitzu, no na kraju ga je utjelovio Joe Pesci.

7. Za scenu u kojoj glumi Marva Mechantsa, ulazi kroz prozor u kući i staje na staklene kuglice od bora, glumac Daniel Stern je inzistirao da na njih stane bosim nogama.

8. U jednoj od scena na licu Daniela Sterna pojavljuje se ogromna tarantula, koja je stvarna i živa. Snimljena je iz prve, no Stern nije zapravo vrisnuo, odnosno nije pustio glas, ne želeći preplašiti pauka.