borba za krunu

Od političarki do profesorica: Mnoge su poznate Hrvatice bile u lovu na lentu misice

19.08.2023 u 12:07

Bionic
Reading

Natjecanja za najljepšu damu nekad su bila zabava za cijelu obitelj. Mnogi su s nestrpljenjem čekali da se okupe ispred malih ekrana i navijaju za svoju favoritkinju te saznaju tko će predstavljati Lijepu Našu na svjetskom izboru ljepote. Cijela plejada ljepotica, koje mahom žele mir u svijetu i pobrinuti se za siromašne, pojavila se na izboru za Miss, a među njima su i danas mnoga javnosti znana imena

Danas vladaju neki drugi trendovi, reality programi su okupirali programe, a zahvaljujući Instagramu mnogi postaju poznati bez previše truda. No rado se sjećamo dama koje su ponijele krune najljepših, a među njima su i neke za koje se zaboravilo da su sudjelovale na popularnom natjecanju ljepote.

Aleksandra Mindoljević Drakulić

Od 1995. do 2000. godine bila je velika zvijezda Hrvatske televizije. Na televiziju je došla nakon što je 1994. godine diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu, a kao jedan od dražih angažmana na HRT-u ističe onaj u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'. Mnogi je pamte kao loto djevojku i jednu od najljepših žena na našim malim ekranima, no prije fakulteta i dolaska u Zagreb iz Splita, Aleksandra je imala i izlet u manekenske vode i 1987. godine prijavila se za izbor za Miss Jugoslavije te je osvojila titulu prve pratilje i Miss šarma. Danas je psihologinja i sveučilišna nastavnica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Daniela Gračan

Daniela Gračan jedina je Hrvatica koja je ponijela titulu Kraljice svijeta, a tada je imala svega 20 godina. Danas radi na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji te predaje nekoliko kolegija i tek rijetki studenti znaju da je njihova profesorica bila Kraljica svijeta. Sa suprugom Nenadom Gračanom u dugogodišnjem braku dobila je tri kćeri - Lauru, Emu i Almu. Najstarija Laura diplomirala je na Pomorskom fakultetu. Maminim stopama krenula je srednja Ema, koja je 2018. ponijela titulu Kraljice Hrvatske, no odlučila se posvetiti studiju stomatologije.

Anđa Marić

Ostvarila je glazbenu i manekensku karijeru, a pozornost javnosti privukla je nakon što je 1998. proglašena drugom pratiljom Miss Hrvatske. (Inače, te godine pobjedu je odnijela Lejla Šehović, danas Filipović). Proteklih godina puno se pisalo o njezinim privatnim problemima, od teškog razvoda i borbe za skrbništvo nad sinom Gašperom do dijagnoze multiple skleroze, o kojoj je od početka otvoreno govorila. Anđa se danas bavi spisateljstvom, a objavila je nekoliko hvaljenih knjiga. U listopadu prošle godine pojavila na izboru za Miss Beauty Hrvatske te se prošetala modnom pistom, a dodijeljena joj je nagrada Timeless Beauty.

  • +3
Anđa Marić Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Na izboru za prvu ljepoticu Hrvatske 1996. za krunu su se borile i poznate političarke i saborske zastupnice Renata Sabo, Sabina Glasovac i Karolina Vidović Krišto. Sabo i Vidović Krišto ušle su i u uži izbor, odnosno u polufinale koje se odvijalo u Umagu, te uz tadašnju pobjednicu Vanju Rupenu sudjelovale u finalu održanom u splitskoj dvorani Gripe.

Žanamari Perčić

Prije nego je zaplovila glazbenim vodama te kasnije postala jedna od najpopularnijih influencerica, titulom Miss fotogeničnosti na izboru za Miss Dalmacije 1999. okrunila se atraktivna Tučepljanka. Žanamari Perčić je i danas velika potpora ženama koje se ne libe pokazati svoj dobar izgled na izborima ljepote.

'Mene zgodne žene oduševljavaju. Obožavam kad god vidim neki izbor za Miss - e ajmo upaliti i gledati zgodne žene. Znači, stvarno, žene, pokažite što imate! Baš vas briga, ne dajte hejterima da vas ugase, da vas obuku. Ako se želite skinuti, skinite se, ako se želite obući, obucite se', poručila je u In Magazinu. Inače, na istom izboru - Miss Dalmacije za Miss Hrvatske - uz Žanamari su se natjecale glumica s diplomom Kineziološkog fakulteta Ana Gruica Uglešić (koja je bila prva pratilja misici Andrei Ćupor), Tihana Zrnić (kao druga pratilja Ćupor), Paola Poljak, koja je kasnije postala loto djevojka, te modna kreatorica Monika Sablić, koja je ponijela titulu Miss Dalmacije.

No Sablić nije jedina dizajnerica koja se pojavila na natjecanju za najljepšu Hrvaticu. Sreću je na tom polju okušala i Aleksandra Dojčinović, ali i voditeljica i vlasnica privatne tvrtke Lana Pavić.

Antonija Šola

Pjevačica i autorica potpisuje pjesme na brojnim albumima poznatih izvođača, od Zdravka Čolića, Nine Badrić, Crvene Jabuke, Olivera Dragojevića, Željka Bebeka, Toše Proeskog, Tatjane Matejaš Tajči, Mladena Grdovića, Mate Bulića, Vinka Coce, Tonija Cetinskog, Emilije Kokić, Danijele Martinović, Maje Šuput do Lepe Brene te mnogih drugih izvođača. Okušala se ispred kamera u televizijskoj seriji 'Zabranjena ljubav', u kojoj je u preko osamsto epizoda glumila kao Tina Fijan, a pojavila se i 2007. godine u hrvatskoj seriji 'Nad lipom 35'. Prije uspješne kantautorske karijere, što je manje poznato javnosti, sudjelovala je na izboru za Miss Hrvatske, a zatim i za Miss Istre i Kvarnera 1998.

  • +3
Antonija Šola Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

I Nives Celzijus je prije pjevačke karijere nosila titulu misice. Nju je najljepšom proglasio jedan automobilski časopis, a ljepotu i glazbu spojila je i Miss Hrvatske 2016. godine Angelica Zacchigna. Istrijanka je na izboru za Miss svijeta u Washingtonu u kategoriji talent zapjevala pjesmu Arethe Franklin 'Natural Woman', a njen glas osigurao joj je prolazak u polufinale. Uskoro će sudjelovati na radionicama i predavanjima Ponta Lopud jazz festivala.

  • +3
Angelica Zacchigna Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL