'pružam podršku majci'

Od Philipa se oprostio i njegov drugi sin Andrew, vojvoda od Yorka: 'Volio sam ga kao oca'

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 11.04.2021 19:01
  • Objavljeno 11.04.2021 u 18:38
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Andrew, vojvoda od Yorka, kazao je da je smrću njegova 'izvanrednog' oca, izgubljen i 'djed nacije'. Vojvodu od Edinburgha opisao je kao osobu koja je bila 'tako smirena' i brinula je o problemima svoje djece

Vojvoda od Yorka, koji je 2019. odstupio s kraljevskih dužnosti zbog prijateljstva s osuđenim seksualnim prijestupnikom Jeffreyem Epsteinom, govorio je nakon mise u Windsoru gdje je kraljevska obitelj molila za Philipa.

'Bio je izvanredan čovjek. Volio sam ga kao oca. Bio je tako smiren. Brinuo bi o našim problemima. To je sjajna osobina o kojoj uvijek razmišljam; uvijek bi bio tu kako bi nas poslušao, tako da je ovo veliki gubitak', rekao je.

tportal

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

'Izgubili smo djeda nacije. Jako mi je žao i pružam podršku majci koja vjerojatno osjeća najveću tugu.'

Andrew se pojavio pred kamerama prvi put otkako je bio prisiljen odreći se javnih dužnosti nakon katastrofalnog intervjua u emisiji Newsnight 2019. godine. Krivilo ga se za nedovoljno iskazivanje suosjećanja s Epsteinovim žrtvama i za slabo kajanje zbog prijateljstva s osuđenim seksualnim predatorom. Više puta je razgovarao s američkim tužiteljima i FBI-jem koji su ispitavanja intenzivirali nakon što je njegova prijateljica Ghislaine Maxwell optužena za novačenje djevojaka koje je Epstein seksualno zlostavljao.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Virginia Giuffre, koja je optužila Epsteina da ju je iskoristio kao tinejdžericu, u BBC-evoj emisiji Panorama izjavila je da je bila 'užasnuta i posramljena' nakon navodnog seksualnog susreta s Andrewom u Londonu 2001. godine. On je porekao sve optužbe u vezi seksualnog kontakta ili veze s gospođom Giuffre, a njegovi odvjetnici su istaknuli da je ponudio pomoć u istrazi. Komentirajući dalje suočavanje sa smrću oca, Andrew je svoju majku kraljicu opisao kao 'nevjerojatno stoičnu osobu'.

'Opisala je to kao da je u njezinu životu ostala velika praznina, ali mi, bliski članovi obitelji, okupljamo se da bismo ju podržali', izjavio je Andrew. Prisjetio se razgovora s ocem prije nekoliko mjeseci. 'Otac mi je u telefonskom razgovoru prije nekoliko mjeseci rekao 'Svi smo na istom brodu i to uvijek moramo zapamtiti, ali povremeno se od nas obitelji očekuje da ustanemo i pokažemo suosjećanje i vodstvo'.

'I nažalost, očevom smrću, osvijestio sam još više, ne samo naš gubitak, već gubitke svih ostalih ljudi koji su ...ostali bez najbližih tijekom pandemije. Tako da smo svi na istom brodu; iako on nije umro od posljedica koronavirusa, svi osjećamo veliki gubitak'.

  • +2

Princ Andrew

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!