Furiozni rifovi

Od osnivača RATM do braće Cavalera: Gitaristički zvuk na Exitu pojačava više od 30 bendova!

04.04.2024 u 09:10

Bionic
Reading

Furiozni rifovi odjekivat će Petrovaradinskom tvrđavom ovog srpnja na EXIT festivalu!

Listi ranije najavljenih imena, koje na Tesla Universe Glavnoj pozornici predvode jedan od najinovativnijih gitarista svih vremena, pokretačka snaga bendova Rage Against the Machine i Audioslave Tom Morello, i nezaustavljivi The Exploited, sada se pridružuju braća Cavalera, osnivači kultne Sepulture, koji će po prvi put nastupiti zajedno na tvrđavi i donijeti esenciju jednog od najboljih heavy metal bendova u povijesti! Premijerno stižu i Altin Gün, nizozemski sastav s internacionalnom karijerom koji njeguje autentičan orijentalni rock zvuk, ali i svjetska senzacija iz Mađarske, megapopularni Azahriah, koji je prošle godine postao najmlađi glazbenik ikada koji je rasprodao Sportsku arenu Laslo Pap u Budimpešti, a čekaju ga tri rasprodana koncerta na nacionalnom stadionu Puškaš ispred više od 150.000 fanova! Također, ravno sa svoje prve velike europske turneje stiže najpopularniji regionalni sastav Joker Out!

Na kultnu Visa Fusion pozornicu, osim najavljenih Villagers of Ioannina City i Lakeside X, stiže moćna regionalna podrška koju čine Eyesburn, Ritam nereda i makedonski Funk Shui, dok žestoki zvuk na Explosiveu predvode američke punk ikone The Casualties, ranije najavljeni, kultni sastav Coroner, ali i Ratos de Poaro, Uada, Conflict i čitav niz hardcore, metal i punk bendova!

Glasna i distorzirana strana strana EXIT festivala upravo je dobila snažno pojačanje – riffove najvećih himni kultne Sepulture donose braća Iggor i Max Cavalera, osnivači jednog od najboljih heavy metal bendova u povijesti, čiji je album 'Roots' devedesetih godina postavio temelje nu metal zvuka! Max često ističe da Srbiju smatra svojom drugom zemljom, a poznato je i da je cijeli album 'Prophecy', koji je snimio sa svojim bendom Soulfly, inspiriran njegovim doživljajem Srbije. Na Exitu je nastupao dva puta, 2004. i 2008, a ove godine će mu se na tvrđavi po prvi put pridružiti i brat Iggor Cavalera, s kojim donosi esenciju Sepulture! Ono što je već poznato je da će s tvrđave zagrmjeti i legendarni riffovi 'Killing in the Name', direktno od Toma Morella, suosnivača i glavnog autora većine albuma Rage Against the Machine, a stižu i nezaustavljivi škotski pankeri The Exploited!

Na Tesla Universe Glavnu pozornicu premijerno dolazi i orijentalni psihodelični rock sastav iz Nizozemske s internacionalnom karijerom Altin Gün, a sjajna uvertira za njihov nastup na Exitu su KEXP sessioni na kojima su gostovali već dva puta – u svibnju 2023. i u veljači ove godine. Programu se pridružuje i svjetska senzacija iz Mađarske, megapopularni kantautor i YouTuber Azahriah, koji se upisao u povijest kao najmlađu glazbenik ikad koji je rasprodao arenu Laslo Pap u Budimpešti, a čekaju ga tri uzastopna rasprodana samostalna koncerta na nacionalnom stadionu Puškaš Arena, i to ispred više od 150.000 fanova! Ravno sa svoje velike europske turneje stiže i ranije najavljeni slovenski sastav Joker Out, koji je svoju karijeru lansirao na prošlogodišnjem izboru za pjesmu Eurovizije, kao i beogradski punk rock sastav Replicunts!

Pojačanje bendovima Villagers of Ioannina City i Lakeside X na omiljenoj Visa Fusion pozornici donose vodeći regionalni bendovi Eyesburn, Ritam nereda i makedonski Funk Shui, dok na najtvrđu festivalsku Explosive scenu, osim ranije najavljenog sastava Coroner i sveženskog death metal benda Nemesis, stižu i nepobjedivi njujorški pankeri The Casualties!

Pridružuje im se još preko 20 bendova, među kojima su Cutthroat, Worst, Nabod / Majak / Neven, Expectations, Risk it, Khargash, Uada, Morost, Tortharry, Zenoth, Ratos de Poaro, Conflict, The Take, My Turn, Lineout, Liquid Supercharge, Xsus, Jack, Ancient, Shirenc Plays Pungent Stench, The Stone, Gestos Grosseiros, Condemned Ad i Geger!

Nadolazeće izdanje EXIT festivala, s temom EXIT Starseeds i sloganom 'Probudimo naše supermoći zajedno', bit će održano od 11. do 14. srpnja 2024 na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz nulti dan, 10. srpnja, rezerviran za poseban Starseeds Takeover performans na Tesla Universe pozornici. Četvorodnevne ulaznice po promo cijeni od 64 eura i uz uštedu od 50% dostupne su ovdje, kao i na Entrio prodajnim mjestima i online. Prodaja jednodnevnih ulaznica za EXIT počinje u četvrtak, 4. travnja točno u podne.