ima još jedan talent

Nova stranica u životu zadarske pjevačice

06.10.2017 u 10:44

Bionic
Reading

Brojna su svjetski poznata lica, poput Jima Carreyja, Lucy Liu, Anthonyja Hopkinsa, Paula McCartneyja, Ronnieja Wooda, i domaćih, poput Davora Gopca, Damira Urbana i Željka Krušlina Kruške, koja se uspješno bave i slikarstvom. No svoj zavidan talent za tu vrstu umjetnosti sada je pokazala i Marina Tomašević. Ona slika posebnom tehnikom vinorel. O čemu je riječ, kako je tekao njezin slikarski put te kako kolege reagiraju na njezine odlične portrete, pjevačica je ispričala za tportal

'Talent za crtanje sam osvijestila već kao jako mala. Jako često sam, umjesto da se igram u dvorištu, kao sva ostala djeca, jednostavno ostajala kod kuće i uživala crtajući, pogotovo portrete. Tako sam jednom u petom razredu odnijela jedan portret poznatog glumca nastavnici likovnog, međutim šokirala me je drskom izjavom da sam to prekopirala i da sigurno to ja nisam nacrtala. Mada sam joj pokazala originalnu fotografiju iz novina, koja je bila puno manja od mojeg crteža, nije pokleknula. Vidno tužna i bijesna, taj sam portret isparala te sve do petnaeste godine nisam htjela crtati. Na jednom od zajedničkih nastupa Tomislava Ivčića i mene, kada sam imala petnaest godina, u pauzama programa nacrtala sam i njegov portret na običnom listu papira, gledajući njegovu sliku s karte za autogram. Bio je iznenađen radom i dao prijedlog kako bih trebala ići u Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, međutim to nije bilo moguće u to vrijeme. Mama je bila jako protiv odlaska u drugi grad', ispričala nam je Marina Tomašević. Nikada nije pohađala nijednu školu ni tečaj za crtanje, a za slikanje pjevačica ima prirodni talent.

Prije desetak godina ponovo se vratila svojoj ljubavi slikarstvu kada je otkrila moć crtanja ulja na platnu. 'Teme su mi bile priroda, pogotovo more i zalasci sunca, a portretima sam se vratila prije dvije godine.'

Danas radi slike koje ostavljaju bez daha. I to u tehnici vinorel, koja je, kaže, ideja njezine prijateljice Branke iz Zadra.

'Ona je vidjela moje radove u olovci. Moram priznati da sam bila pomalo u strahu jer crtati vinom za mene je bila potpuna nepoznanica. Naime, kako moj zet i kći imaju svoje vinograde i svoj vinski podrum, bilo nam je sasvim logično povezati vino, glazbu i slikarstvo. Jednostavno se sljubljuju', ističe Marina.

Otkrila nam je koja su vina najbolja za crtanje. 'Za sada su to crna vina syrahmerlot, a iznenadilo me je vino iz sorte croatina, koju u Hrvatskoj rijetko imaju. Moj zet ju je nabavio u Italiji i zasadio tu našu staru sortu. Daje posebnu notu', otkrila je.

  • +7
Marina Tomašević - art Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Za sada je uglavnom crtala portrete kolega pjevača.

'Od kolega su ih vidjeli samo neki, preko mobitela - Jole, Bralić, Pejaković i Huljić. Bralić je izrazio interes da bi kupio svoju sliku, a Huljić je prokomentirao: 'Nisi uzalud potrošila vino!' Smatram to komplimentom. Naravno, njima su se svidjele slike', rekla je Marina.

Jako je teško slikati portrete vinom, pojašnjava, jer kad se kist stavi na papir, nema više brisanja, nema povratka, vino odmah upija i ostavlja trag.

'Kad god započinjem raditi novi portret, imam izvjesnu tremu i uzbuđenje, a kad završim portret dan kasnije, ni sama sebi ne mogu vjerovati da sam to ja nacrtala. Za svaku sliku mi treba nekoliko dana, jer nije jednostavno u jednom dahu nacrtati portret, morate malo odmoriti glavu i oči kako biste što vjernije prikazali osobu, tu nema kalkulacije, ipak crtate nečije lice. A i vino se mora malo osušiti kako bih mogla dalje stavljati nove slojeve', kaže.

  • +3
Marina Tomašević Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Prvog je nacrtala Tomislava Ivčića, njoj najomiljenijeg među svima. 'Nisam ga htjela nacrtati samo kao lik, već sam mu dodala našu zadarsku Kalelargu, ispod njegove glave, s napisanim refrenom na pločama Kalelarge, koju je on predivno opjevao. Bila sam jako sretna kad sam završila sliku. Za njega mi je trebalo najviše vremena', izjavila je.

Osim dragih kolega, nacrtala je još nekoliko portreta po narudžbi.

'Jedan je bio svadbeni poklon, drugi za rođendan te jednostavna narudžba osobe koja je htjela da joj izradim portret. Meni najdraža narudžba bila je ona Charlesa Billicha, našeg svjetski poznatog umjetnika, koji je, vidjevši svoj portret, rekao da je to genijalno. To je to kad dobiješ priznanje takvog umjetnika. Imam još narudžbi, ali to ću sada uskoro pozavršavati. Ne žurim se jer ja volim i pjevati, a i tu imam dosta angažmana', ističe pjevačica.

Na pitanje kakvi su joj planovi i razmišlja li možda o kakvoj izložbi, kaže da nema konkretnih planova jer je shvatila da treba živjeti u miru, ljubavi i uživanju u svakom danu.

'Planovi mi samo unose nemir. Sve se događa vrlo lijepo, spontano, dan za danom. Planove radim samo za sljedećih nekoliko dana. Izložbu sam planirala raditi, ali sam odustala, jednostavno nemam vremena, ali tko zna, možda jednog dana. Za sada uživam u svom Zadru, radeći na pjesmama i slikama, dosta putujem, uživam družeći se sa svojom obitelji, a pogotovo uživam sa svojim unukom, gledajući ga kako je svakim danom sve veći, radosniji i zreliji', pohvalila se Marina.