NEISPRIČANA PRIČA

Nova knjiga o Kennedyju dotakla se njegovih ljubavnih afera, prešutnog odobravanja Jackie Kennedy, ali i posljednjih trenutaka sa sinom Patrickom koji je živio tek dva dana

29.04.2022 u 17:53

Bionic
Reading

Svjetlo dana ugledala je nova knjiga Marka Updegrovea pod nazivom ‘Incomparable Grace: JFK in the Presidency’, a koja je istražila nepromišljene izvanbračne afere pokojnog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, što je itekako utjecalo na njegov brak. Knjiga je otkrila i da je gubitak njihova drugog sina zbližio njega i suprugu Jacqueline više nego ikada

Smatrali su ga karizmatičnim govornikom, a žene su padale na njegov šarm, kojim je često prikrivao nedostatke. No nova knjiga koja se bavi životom Johna F. Kennedyja otkrila je i da se iza njegove privlačnosti krio čovjek ispred kojeg su, sve do njegove smrti, stalno iskakali novi izazovi. Upravo ta knjiga otkrila je kako su Bijela kuća, ali i osobna iskušenja prije njegove smrti Kennedyja itekako transformirali. ‘Iako mu se sreća smiješila tijekom 46 godina života, tragedija je cijelo to vrijeme strpljivo čekala’, napisao je autor Mark K. Updegrove.

Nakon Kennedyjeve smrti drugačije se počinje gledati i sve vezano uz njegovu obitelj, a obrazac kojeg se držao smatrat će se u konačnici dijelom prokletstva Kennedyjevih. Godinama nakon njegove smrti reputacija ‘divljeg i bezobzirnog ženskaroša’ ne samo da se nije ugasila, već je uznapredovala. No, kako otkriva autor, ta njegova strast prema izvanbračnima aferama nije bila rezultat moći koju je dobio kao predsjednik, već obrazac koji je naučio u najranijoj dobi. ‘U hiperkompetitivnoj i testosteronom prožetoj obitelji Kennedy neobuzdano ženskarenje bilo je jednako važno kao i samo osvajanje’, stoji u knjizi uz tvrdnje da je ‘John F. Kennedy odrastao upijajući ponašanje Joea Kennedyja starijeg’.

Ipak, odrastanjem je došao brak, potom i djeca, no i nakon što je izabran za američkog predsjednika nastavio je po ustaljenom obrascu, a sve više glasina i priča isplivalo je nakon njegova ubojstva 1963. godine.

  • +3
John F. i Jacqueline Kennedy Izvor: Profimedia / Autor: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Njegov seksualni apetit samo se pojačavao svakodnevnim injekcijama kortizona, koje je dobivao za leđa, a sve su to poticali njegovi prijatelji i pomoćnici, željni da mu udovolje u svemu, pa tako i u pronalaženju novih partnerica - od filmskih zvijezda, preko tajnica i pripravnica iz Bijele kuće, pa sve do vrhunskih prostitutki, ali i svih onih koje su na to pristajale bez pogovora. Među njih spadale su i starlete, kao i Marilyn Monroe, koje nikad nisu javno potvrdile svoje afere s predsjednikom Kennedyjem.

Updegrove je, radeći na knjizi, razgovarao s mnogim Kennedyjevim ‘ljudima od povjerenja’, a među njima je bila i glumica Angie Dickinson, koja se prisjetila njegove karizme i dobrog izgleda, koji nikoga nije ostavljao ravnodušnim. Ona sama nikada nije potvrdila da je imala aferu s predsjednikom. A osim toga, autor je u knjizi dao odgovor na pitanje koje se desetljećima provlači: je li prva dama Jacqueline Kennedy znala za suprugovu potrebu za izvanbračnim aferama i odgovor je - da. Ona je prihvatila taj dio njegova života, no to joj zasigurno nije bilo lako, posebice u javnosti, u kojoj je uvijek odisala gracioznošću.

  • +6
Marilyn Monroe Izvor: Profimedia / Autor: Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Pet godina prije negoli je izabran za 35. američkog predsjednika, Jackie Kennedy prolazila je najgore trenutke svog života, no on za to nije mario. ’Godine 1956., samo tri dana nakon što je Jackie rodila mrtvorođenu kćer Arabellu, Kennedy je bio na otoku Capriju, bezbrižno uživajući u europskom blagdanskom krstarenju i nije ni razmišljao da ga prekine i vrati se kući. Na Bobbyja je palo da se pobrine za situaciju kod kuće, da utješi Jackie i dogovori pokop njegove kćeri.’

Tek kada ga je tadašnji prijatelj George Smathers upozorio da bi ga ostanak na Capriju mogao koštati budućih izbora, Kennedy je spakirao kofere i vratio se kući. Slična tragedija zadesila je obitelj tijekom Kennedyjeva mandata u Bijeloj kući, kada je rođen njihov drugi sin Patrick i to na dan na koji je 20 godina ranije JFK spašen kada je njegov patrolni torpedni čamac u Drugom svjetskom ratu prepolovio japanski razarač. Pokazao se 7. kolovoza 1963. lošim u startu, a Patrick je stigao na ovaj svijet pet i pol tjedana ranije. Updegrove je opisao u knjizi kako je Kennedy izvanrednim letom Air Force Onea iz Washingtona prevezen u zračnu bazu Otis na Cape Codu jer je u tamošnjoj bolnici bio pripremljen apartman za prvu damu.

Maleni dječak rođen je u trenucima u kojima je njegov otac još uvijek bio na putu, a kada je napokon stigao, vidio ga je tek na nekoliko minuta, nakon čega je Patrick helikopterom hitno prebačen u dječju bolnicu u Bostonu i stavljen u čeličnu hiperbaričnu komoru kako bi mu pluća mogla ostati u funkciji dok mu se stanje ne stabilizira.

Kasnije, dok je spavao u bolničkoj čekaonici, predsjednika je probudio agent Tajne službe kako bi ga obavijestio da je Patrick sve lošije. Sljedećih nekoliko trenutaka bilo je iznimno potresno za sve prisutne. ‘Patricka su odvezli te je Kennedy bdio sjedeći na drvenoj stolici i odjeven u kirurško odijelo. Kad je bebino srce prestalo kucati u 4.19 ujutro, njegov otac držao je njegove male prste u svojima i rekao: ‘Bio je prekrasan dječak.’ Nakon toga se povukao u privatnost bolničke kotlovnice kako bi oplakao sina.

Upravo je on, sedam godina nakon smrti Arabelle, odlučio obavijestiti suprugu o još jednom gubitku. Nakon povratka iz Bostona u Cape Cod, Kennedy je, kažu, pao na koljena i zagrlio Jackie dok su mu suze tekle niz lice. U tim trenucima ona mu je rekla: ‘Ima jedna stvar koju ne bih mogla podnijeti. Da izgubim tebe…’

Upravo se zbog tog gubitka u Kennedyju usadio ‘osjećaj smrtnosti’, a to je ojačalo njihov brak. Par je tako 22. studenog 1963. stigao u Teksas kako bi prisustvovali paradi održanoj na ulici, na kojoj je bilo 150 tisuća ljudi. No idiličnu povorku prekinula su tri pucnja upućena Kennedyju. U bolnici je Jackie ostala uz njega do samog kraja, sve dok ju nije posljednji puta pogledao.