OTKRIVA SVE

Nisu samo Meghan Markle i princ Harry razotkriveni: Nova knjiga o kraljevskoj obitelji nikoga ne štedi

26.04.2022 u 06:21

Bionic
Reading

U moru knjiga, filmova i serija o kraljevskoj obitelji ističe se ona Tine Brown, autorice koja ovih dana predstavlja svoj novi naslov ‘The Palace Papers: Inside the House of Windsor — the Truth and the Turmoil’. Za razliku od mnogih koji su pokušavali shvatiti nevjerojatne poteze vojvoda od Sussexa, autorica drži stranu britanske kraljevske plače te pokušava dočarati svijetu kakvi su zapravo Meghan i Harry

U svojoj novoj knjizi Tina Brown, bivša urednica New Yorkera i britanskog časopisa Tatler, prvenstveno se usredotočuje na žene iz obitelji Windsor. U kombinaciji postojećih novinskih izvještaja i prepričavanja poznatih događaja, autorica piše o kraljevskoj obitelji od 1997. godine do danas. Točnije, nastavlja tamo gdje je stala u svojoj prvoj knjizi - biografiji o princezi Diani. Svakom od članova kraljevstva pristupa na jednak način te nikoga ne štedi, ali jasno daje do znanja da kad je u pitanju Megxit drži stranu kraljevske obitelji.

Ovo su ključne stvari koje je iznijela u svojoj knjizi:

1. Princ Charles nije sposoban biti britanski kralj

Kako navodi autorica, a razmatrajući iskaze više od 120 izvora, kraljica Elizabeta ne smatra svog sina Charlesa adekvatnim kandidatom za budućeg kralja. Charles je tako preosjetljiv, nesiguran, preblag, razmažen, kompliciran i previše orijentiran na sebe i svoje potrebe.

‘Umjetnost i humanitarne zaklade nisu jedini dio zadatka kralja. Jednostavno nije spreman za ono što ga možda čeka’, navodi se u knjizi te dodaje da ni pokojni princ Philip nije smatrao svog sina dostojnim krune.

2. Princ Charles ponekad je potpuno nerazuman

Odrastajući u palači, uz brojnu poslugu i osoblje koje mu je stajalo na raspolaganju, princ Charles jednostavno nije naučio živjeti jednostavnim, običnim životom. Dokazuje to situacija iz prošlosti kada je odlazio prijatelju na odmor na selo.

‘Dan ranije poslao bi kamion svojih stvari koje bi ga morale spremne dočekati. Poslao bi svoj krevet s anatomskim madracem, zahodsku školjku i posebnu vrstu toaletnog papira koji koristi. Kamion bi prevozio i uokvirene slike škotskih pejzaža koji su trebali biti obješeni u gostinjskoj sobi u kojoj bi boravio za vrijeme odmora’, tvrdi autorica.

3. Princ Harry požurio je zaruke i vjenčanje zbog policijske zaštite Meghan Markle

Kada je princ Harry svoju tada novu djevojku Meghan Markle predstavio obitelji, i to nakon svega nekoliko spojeva, njegov brat William nije krio zabrinutost. Osim što je smatrao da princ Harry brza, naglasivši mu da je ‘to već četvrta djevojka koju je odveo u Bocvanu’, princ William smatrao je da Meghan nije sigurna u Londonu. Smatrao je da stvari između njih trebaju ići sporije, dok Meghan ne savlada sva pravila kraljevske obitelji i ne usvoji barem dio britanske kulture.

Međutim zaljubljeni Harry brzo je odgovorio svom starijem bratu i to na vrlo konkretan način. Zaručio je Meghan te kazao da ‘vjenčanje treba organizirati što prije kako bi ona dobila policijsku zaštitu, baš kao i ostali članovi britanske kraljevske obitelji’.

4. Rasna pitanja u palači pogrešno su interpretirana u javnosti

Meghan Markle u intervjuu s Oprah šokirala je javnost izjavom da su određeni članovi kraljevske obitelji spekulirali kakve će rase biti njezino i Harryjevo prvo dijete. Ipak, izgleda da je igrala na kartu rasnih polemika koje uvijek pale u eteru, ali bez mnogo dokaza koji drže priču.

U knjizi autorica Brown tvrdi da je doznala kako obitelj uopće nije imala problema s Meghaninom miješanom rasom te se nije zamarala rasom budućeg djeteta. Ipak, ured zadužen za zaposlenike dvora napravio je grešku ne uzimajući pitanje rase toliko ozbiljno.

‘Pogreška je napravljena među nama zaposlenima, naime u palači u to vrijeme nije radio nitko osim osoba bijele rase. Obitelj nije imala ništa s time, nisu krivi za to’, rekao je jedan od zaposlenika dvora.

  • +11
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

5. Nitko u palači nije znao da princ Andrew namjerava dati intervju o seksualnom predatoru Jeffreyju Epsteinu

Kraljica, kao i cijeli kraljevski tim za odnose s javnošću, nisu bili upućeni u pravu prirodu intervjua na BBC-ju, kojim je princ Andrew pokušao skinuti ljagu sa svojega imena te se ograditi od optužbi da je pohodio razuzdane partije seksualnog predatora Jeffreyja Epsteina. U knjizi sve navodi na to da je kraljica Elizabeta II, koja je u to vrijeme (krajem 2019.) boravila u dvorcu Windsor, mislila da će njezin sin Andrew na televiziji raspravljati o svojim kraljevskim obvezama. Ipak, Andrew, unatoč dokazima i fotografijama s maloljetnicama koje su ga optuživale za seksualne odnose, tvrdio je da u svemu tome nije nikada sudjelovao. Sve to učinio je pred milijunima gledatelja, bez konzultacija sa stručnim timom iz palače, a na koncu je time stavio pečat na svoju titulu i obaveze u kraljevstvu.

6. Svi zaposlenici palače strahovali od Meghan Markle, sklonoj drami i povisivanju tonova

Kada je u palaču stigla buduća mlada, odabranica princa Harryja, među zaposlenicima se brzo pročulo da je stroga, dramatična i nerazumna. Svojim riječima da ‘Meghan uvijek dobije ono što želi’, to je potvrdio sam princ Harry. Anonimna članica palače, zaposlena dug niz godina ondje, opisala je Meghanin dolazak.

‘Jedan od najneugodnijih trenutaka dogodio se jer je Meghan vikala na mladu asistenticu, a koja je po naredbama nadređenih morala objaviti priopćenje o vjenčanju nakon neke druge važne obavijesti. Meghan to jednostavno nije mogla razumjeti. Ne bih rekla da je to bullying, ali svakako u cijelom svom stažu nisam čula nijednog od članova kraljevske obitelji da se tako postavlja prema zaposlenicima.'

Do problema je došlo i kad je zatražila tijaru iz kraljičine kolekcije za probu vjenčane frizure, a što je odbila dugogodišnja kraljičina stilistica. Meghan je tada zatražila pomoć princa Harryja.

  • +11
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

7. Princ Andrew pokušao je premijeru Johnsonu dati savjete o prometu u Londonu

Našavši se jednom zajedno na ručku, princ Andrew navodno je sugerirao premijeru Borisu Johnsonu da u Londonu ima previše semafora, a isto tako zatražio je veću konferencijsku dvoranu kraljice Elizabete II u Westminsteru. ‘Ako nije dovoljno velika, jedina krivica za to može pasti na tvoju majku’, navodno mu je tada, bez previše okolišanja, odgovorio premijer. Johnson nije krio da je šokiran te je svojim suradnicima jasno dao do znanja kako ne želi da se ručak s njim ikada više ponovi.