nova saznanja

Nije sve onako kako se čini: Sukob prinčeva Harryja i Williama započeo je davno prije dolaska Meghan Markle

23.04.2022 u 13:05

Bionic
Reading

Stiže nova knjiga koja će, ako je za vjerovati najavama, svojim sadržajem poprilično će podignuti prašinu. Tina Brown, biografije o princezi Diani izdane 2007. godine, sada je objavila novu knjigu za koju tvrdi da baca potpuno novo svjetlo na kraljevsku obitelj

Nova knjiga bivše urednice Vanity Faira, 'The Palace Papers: Inside of the House of Windsor - the Truth and the Turmoil', nastavlja ondje gdje je Tina Brown stala u svojoj prethodnoj knjizi, 'The Diana Chronicles', objavljene neposredno nakon princezine prerane smrti uzrokovane automobilskom nesrećom u Parizu.

Knjiga opisuje sljedećih 30-ak godina života kraljice i vojvode od Edinburgha, princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla, vojvode i vojvotkinje od Cambridgea, te vojvode i vojvotkinje od Sussexa. Kako bi napisala svoju novu knjigu Tina Brown je razgovarala s više od 120 sugovornika i izvora bliskih kraljevskoj obitelji, a sadržaj knjige detaljno govori o izdajama, ljubavnim aferama i skandalima koje je najvažnija britanska obitelj proživjela u moderno doba. Autorica, kako piše Independent, opisuje kraljičin stoicizam u suočavanju sa smrću princeze Margaret, kraljice majke i, nedavno, princa Philipa.

  • +11
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Knjiga također istražuje kontroverzni odnos princa Charlesa s Camillom, koji je postao javan godinu dana nakon Dianine smrti 1997. Također se bavi i sve napetijim odnosom Williama i Harryja te optužbama vezane za vojvodu e od Yorka i osramoćenog financijera Jeffreyja Epsteina.

Neke od najdramatičnijih tvrdnji uključuju to da princ Charles možda nikada neće dobiti majčino odobrenje zbog svog 'ranjivog, egocentričnog' karaktera i da Buckinghamska palača nije shvaćala pitanje rase 'dovoljno ozbiljno' sve do optužbi za rasizam od strane princa Harryja i Meghan Markle.

Tina Brown smatra da je Harryjev odlazak iz kraljevskog života ogroman gubitak, ne samo za naciju nego i za jedinu osobu koja ga najviše treba: njegovog brata Williama, budućeg kralja. Intrigantno, autorica kaže da se odnos između braće počeo kvariti mnogo prije dolaska Meghan Markle. Navodno su stvari eskalirale zbog njihovog profesionalnog usklađivanja. 'William je znao da mora poštovati hijerarhiju kada je u pitanju vlasništvo njegovog oca nad platformom za zaštitu okoliša, ali je bio manje voljan pristati na svog brata.' S druge strane, Harry je mislio kako William dobiva bolje stvari. Drugim riječima, prevladalo je bratsko rivalstvo, a Harry je bio 'jako, jako ljut čovjek'.

  • +2
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Joe Giddens/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čitavoj situaciji nije doprinosio ni Harryjev znatno manje formalan odnos s javnošću. Za razliku od Williama, kojem sve, do posljednjeg detalja, mora biti isplanirano i pripremljeno, Harry je znatno opušteniji. Autorica se osvrće i na period kada je Harry bio u vezi s tada 25-godišnjom Cressidom Bonas. Tada je Cressida primijetila Harryjeve promjene raspoloženja i demone s kojima se bori te mu je uoravo ona predložila da potraži stručnu pomoć.

'Postojala je potreba za nekim tko bi bio nevjerojatno diskretan i tko bi razumio kako je to imati javnu verziju svog života i privatnu verziju svog života', citira Brown svoj anonimni izvor. 'Terapeuti u MI6, to rade,' piše Brown.

Međutim, Harryjeva veza s Cressidom ipak nije opstala. Brown otkriva da je nakon prekida Harry Cressida napisao 'slatko pismo u kojem je rekao: 'Divim ti se, želim ti svako dobro i prije svega hvala ti što si mi pomogla da se suočim sa svojim demonima i potražim pomoć'.

  • +9
Princ William i Kate Middleton s djecom Izvor: Profimedia / Autor: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ulazak Meghan Markle u Harryjev život sve je promijenilo. 'Ona i princ postali su opijeni zajedničkom fantazijom da budu instrumenti globalne transformacije koji će, nakon što se vjenčaju, djelovati u stratosferi slavnih osoba gdje je nekoć obitavala princeza Diana,' piše autorica.

Autorica također piše o nadimku koji je Andrew navodno dobio dok je bio učenik u školi Gordonstoun u Škotskoj, kao i o tome kako je reagirao tijekom rastave od svoje bivše supruge Sarah Ferguson, vojvotkinje od Yorka.

Recenzent Independenta, Sean O'Grady opisao je ovu knjigu kao 'živopisnu i bogato isprepletenu' knjigu i nazvao je 'majkom ljupkih kraljevskih tračeva'. Sama autorica pak obećava da će njezina nova knjiga 'neopozivo promijeniti način na koji svijet vidi britansku kraljevsku obitelj'.