sve je bilo lažno

'Meghan i Harry su izazvali ono najgore jedno kod drugoga': Nova knjiga ne štedi nikoga iz kraljevske obitelji, a posebno secira Meghan Markle

24.04.2022 u 17:37

Bionic
Reading

Nova knjiga Tine Brown obećava bacanje posve novog svjetla na britansku kraljevsku obitelj te se prvenstveno usredotočuje na žene iz Windsora. U kombinaciji već postojećih novinskih izvještaja i vlastitog prepričavanja, autorica donosi tijek povijesti od 1997. godine, a događaji postaju znatno zanimljiviji s pojavljivanjem Meghan Markle

Izravno sudjelovanje Meghan Markle u životu britanske kraljevske obitelji trajalo je 20 mjeseci, od sklapanja braka s princem Harryjem u svibnju 2018. pa do siječnja 2020., kada nastupio Megxit, odnosno kada je par odlučio napustiti kraljevske dužnosti i preseliti se u Montecito.

Sve što se dogodilo između uvelike ovisi o tome kojoj povijest vjerujete. Meghanini obožavatelji Meghan, sada vojvotkinje od Sussexa, krive palaču - točnije, Harryjevog starijeg brata Williama i njegovu suprugu Catherine, za odluku o bijegu vojvode i vojvotkinje od Sussexa. Naime, Meghanini poklonici smatraju kako kraljevska obitelj nije znala kako se ponašati s Meghan, lijepom američkom glumicom čija je popularnost opasno zasjenila njihovu, piše Washington Post.

Oni koji drže stranu kraljevskog dvora smatraju kako je Meghanin osmijeh, kao i sve ostalo bilo lažno, da je glumica bila poput kugle za rušenje, nestrpljiva da jednu od najtradicionalnijih institucija u povijesti podredi svojim željama i prohtjevima.

  • +11
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

U svojoj novoj knjizi ‘The Palace Papers: Inside the House of Windsor — the Truth and the Turmoil', Tina Brown, bivša urednica New Yorkera i britanskog časopisa Tatler, te autorica biografije o princezi Diani, drži stranu britanske kraljevske plače.

Kada je Meghan upoznala Harryja, glumila je u seriji 'Suits', a bilo je jasno kako se radi o vrlo ambicioznoj ženi. 'S 34 godine bila je prestara za mnoge glavne uloge, a njezine transparentne ambicije često bi premašile njezine mogućnosti. Uvijek je bila tako blizu, no nikada dovoljno,' kaže Tina Brown.

Kako kaže autorica knjige, Harry i Meghan je upoznao zajednički prijatelj, a odmah su imali jako puno toga zajedničkog: problematično djetinjstvo, sklonost da se stalno žale te nešto što autorica opisuje kao 'zajedničku sklonost drami'. Princ Harry bio je psihički krhak, još uvijek traumatiziran smrću svoje majke i sklon ljutitim, dječjim ispadima. Njegova rastuća opsesija s Meghan uznemirila je i zbunila Williama, nekada najbližeg Harryjevog saveznika, ali i njihovog oca, princa od Walesa.

  • +9
Princ William i Kate Middleton s djecom Izvor: Profimedia / Autor: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

S vremenom Harry i Meghan su se počeli osjećati kao da ih se stalni guši i zatomljuje, a s druge strane tu su bile i nepomirljive razlike i kulturna naslijeđa Meghan i dvora. Meghan i Harry jedno kod drugog su na površinu iznijeli ono najgore. 'Sussexovi su potaknuli međusobno nepovjerenje prema svima ostalima, Harryjeva je žena bila temperamentno borbena baš kao i on,' piše Tina Brown. U knjizi se navodi kako se Meghan neprestano uspoređivala sa svojom šogoricom, a sjajna kosa i živahno javno nastupanje Kate Middleton nisu išli u prilog njihovom odnosu.

Kako piše Tina Brown, život Windsora prepun je ograničenja, tu su beskrajno zamorna javna pojavljivanja, tmurni praznici provedeni u propuhom napadnutim zamcima, a autorica priznaje kako ni sama ne zna zašto je, uostalom takav život, posve svjesno odabrala i Kate.

  • +2
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Joe Giddens/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Meghan je imala veće ambicije: čeznula je biti windsorska verzija Angeline Jolie. Željela je održati govore u Ujedinjenim narodima i blago se smiješiti dok pozira s djecom izbjeglicama. 'The Palace Papers' Meghan prikazuje kao vrlo dramatičnu i sklonu glumatanju, toliko oštru prema zaposlenicima da ih nekoliko čak i optužuje za maltretiranje, dok je Kate s druge strane, vrlo ljubazna prema zaposlenicima. Meghan voli skupu odjeću, tvrdi Brown u jednom dijelu knjige, dok Kate svjesna troškova, nerijetko reciklira odjevne kombinacije.

'The Palace Papers' su poput prikaza povijesti ali i obdukcije kraljevskog dvora, piše Washingtin Post. Autorica nikoga ne štedi: kraljica je prikazana kao osoba koja izbjegava sukobe te je sve udaljenija, princ Andrew, koji je oš uvijek njezino najdraže dijete unatoč prijateljstvu s Jeffreyjem Epsteinom i brojne financijske i seksualne optužbe opisan je kao šeprtlja, drzak i vrlo zao prema svojoj bivšoj ženi Fergie, vjerojatno jedinoj osobi koja ga još uvijek voli.

  • +12
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nesretni princ Charles je "muška verzija Calamity Jane", a potpuno ga zasjenjuje njegova znatno glamuroznija djeca. Autorica Charlesova drugu suprugu, Camillu opisuje nepokolebljivom, no jedino je ona djelomični pošteđena u knjizi.

'Brown primjenjuje skalpel na većinu članova kraljevske obitelji, ali udara čekićem na Meghan,' piše Washington Post. Meghanin entuzijazam se, bez ironije (poznato je da je spontano grlila stražare ispred Kensingtonske palače, kako piše Tina Brown) smatra nebritanskim. Javnosti je trebalo neko vrijeme da je se zasite, no do prvog Božića Sandringhamu sve bilo jasno.

Teško je procijeniti koliko je Meghanina boja kože i pitanje rase imalo utjecaja u kreiranju stava prema njoj, kako od stran članova kraljevske obitelji, tako i same javnosti. No, činjenica je da borba, pa čak i ona imginarna, između Meghan., Amerikanke modernih svjetonazora i engleske ruže Kate nikada ne bi mogla biti ravnopravna.

Autorica Meghan i Harryja, te Kate i Williama naziva 'The Fab Four', verzijom supergrupe kraljevske obitelji, koja je u palači stigla praćena najvećim nadama, no 'dinamika je bila neugodna' piše Brown i zaključuje: 'Kasnije je odlučeno da Fab Four više neće zajedno svirati na pozornici kao bend.'