TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Nikome neće otpasti mozak od malo obrazovnog programa

04.02.2014 u 11:49

Bionic
Reading

U prve dvije epizode novog dokumentarnog serijala 'Hrana kao lijek' HTV nas je upoznao s dobrobitima masline, maslinovog ulja, meda i drugih pčelarskih proizvoda. Serijal je, čini se zasad, pametan, poučan i vrlo koristan, no na trenutke - mrvicu dosadan

Na samom početku serijala 'Hrana kao lijek' autori su nam poručili da je u današnje vrijeme zdrava i ljekovita hrana sve rjeđa, ali zato i sve traženija, što je, naravno, istina. Zbog sve bolje istraženih i znanstveno utemeljenih spoznaja o važnosti zdrave prehrane, ali i zbog popularnosti zdrave hrane u suvremenom svijetu - ovaj serijal dolazi u pravi trenutak pa valja pohvaliti HTV zbog ideje.


Triput hura zaslužuju i zbog izvedbe - prema prve dvije epizode, čini se da je serijal dobro pripremljen, da u njemu sudjeluje dosta relevantnih stručnjaka, da je vizualno prekrasan i izvrsno snimljen te da je iznad svega koristan i poučan. Saznali smo zašto su masline i maslinovo ulje toliko hvaljen i tražen sastojak zdrave prehrane, u epizodi o medu progovorilo se i o pčelama te njihovoj ugroženosti, ljekovitosti meda i pčelinjih proizvoda, pa i o historijskoj upotrebi svih tih namirnica.

Jedan sitan prigovor ide tome što serijal, dok izvrsno obrađuje stručnu i znanstvenu stranu priče, zapravo malo zanemaruje onu prehrambenu i ljekovitu. Ne bi mu štetilo malo više primjera primjene, možda pokoji recept i savjet. Znam, znam, to nije 'MasterChef', nisu ni 'Jelovnici izgubljenog vremena' - ne tražim da se u emisiji kuha ni da se propisuju ljekoviti pripravci. No pokoji primjer primjene uz, naravno, komentar znanstvenika i stručnjaka koji bi objasnio što se time dobiva i kolika je stvarna korist ne bi bili na odmet i malo bi razbili dojam da je riječ o emisiji školskog programa te nizu predavanja.

Najava dokumentarnog serijala 'Hrana kao lijek'

Ipak, riječ je o, rekoh, sitnom prigovoru koji valja više shvatiti kao prijedlog za takve buduće projekte negoli kao bilo kakvo umanjivanje vrijednosti serijala. U poplavi sadržaja za zabavu nikome neće otpasti mozak od malo obrazovnog programa, a ako je tako lijepo snimljen i pametno prezentiran kao ovaj - oprostit ćemo mu i manje nedostatke.