LINDA EVANGELISTA

Nije ustajala iz kreveta za manje od 10 tisuća dolara dnevno, a život su joj obilježili tragičan gubitak djeteta i borba za skrbništvo, ali i optužbe na račun bivšeg supruga koji bi mogao završiti iza rešetaka

16.11.2020 u 06:28

Bionic
Reading

Zahvaljujući ljepoti, Linda Evangelista ubrzo je postala jedna od najtraženijih manekenki 90-ih godina prošlog stoljeća, no tek joj je jedan drastičan rez dao popularnost kakvu je zaslužila. Kanadska ljepotica talijanskog porijekla svojom je odlukom da skrati dugu svijetlosmeđu kosu na dječačku frizuru isprva šokirala sve u modnom svijetu, no na kraju je upravo zbog toga ‘lansirana među zvijezde’

I dok njezine kolegice razmišljaju o tome hoće li pristati na još jednu novu modnu suradnju, iako su odavno otišle u službenu manekensku mirovinu, a sve kako bi povećale svoje milijunske prihode, najpoznatija modna kameleonka vodi puno težu životnu borbu. Bivši suprug Linde Evangeliste, Gerald Marie, s kojim je u braku provela šest godina, nalazi se pod istragom nakon što ga je nekoliko žena, među kojima i bivši modeli, optužilo da ih je seksualno zlostavljao dok su bile maloljetne i pokušale ostvariti manekensku karijeru.

Naime Marie, koji je desetljećima vodio jednu od najprestižnijih svjetskih modnih agencija, Elite Model Agency u Parizu, te je s osnivačem te agencije, Johnom Casablancasom, zaslužan za uspjeh Naomi Campbell, Cindy Crawford, Helene Christensen i drugih, prozvan je Harveyjem Weinsteinom modnog svijeta, a teške optužbe trenutno negira.

Njegovo je ponašanje godinama bilo javna tajna u Parizu, no nitko nije zaštitio mlade i naivne djevojke koje su u najranjivijoj dobi dolazile kako bi postale supermodeli i stekle svjetsku slavu. Linda Evangelista u potpunosti vjeruje ženama koje su optužile njezinog bivšeg supruga i divi im se na ‘hrabrosti i snazi’ da napokon javno progovore. No s druge se strane ograđuje od ičega: ‘Tijekom svoje veze s Geraldom Marieom nisam znala ništa o njegovim seksualnim zlostavljanjima, stoga nisam mogla ni pomoći tim ženama.’

Linda Evangelista rođena je 10. svibnja 1965. godine u velikoj obitelji u gradiću nedaleko od Niagarinih slapova. Njezini roditelji bili su talijanski imigranti, otac Tomaso radio je za General Motors dok je majka Marisa bila knjigovotkinja.

Zbog izgleda su je, posebice zelenih očiju, zapazili modni skauti već kao tinejdžericu i to na lokalnom natjecanju ljepote. No zbog jednog je događaja umalo odustala od modnog svijeta.

Tijekom prvog poslovnog puta u Japan, u kojem je sa samo 16 godina trebala odraditi neka snimanja, Linda Evangelista nazvala je kanadsku ambasadu i zamolila da joj pomognu vratiti se kući nakon što su od nje tražili da pozira gola. Poslije se posvetila učenju, a nakon što je završila srednju školu majka ju je nagovorila da manekenstvu da drugu šansu i sama ju je 1981. odvela u New York te je Linda potpisala ugovor s modnom agencijom Elite. Agencija ju je 1984. poslala u Pariz i poslije tri godine rada trud se isplatio jer se pojavila na naslovnici magazina Vogue.

  • +27
Linda Evangelista Izvor: Profimedia / Autor: STF / AFP / Profimedia

Godine 1987., sa samo 22, Linda se udala za šefa modne agencije Elite, Geralda Mariea, i počela dobivati sve bolje angažmane, no tek ju je dramatična promjena izgleda dovela do samog vrha modnog svijeta. Naime nakon samo godinu dana braka cijenjeni fotograf, koji joj je kasnije poslao blizak prijatelj, Peter Lidbergh uvjerio ju je da odreže kosu na dječačku frizuru, popularni bob, a koji je bio kontrast svim dugim i glamuroznim frizurama u modnim časopisima.

Na nagovor je pristala, a iako joj je zbog tog drastičnog poteza isprva otkazano mnogo angažmana, nakon samo nekoliko mjeseci sve se promijenilo, a njezina frizura postala je globalni trend. Kada je uvidjela da može biti drugačija od drugih, Linda Evangelista nastavila je sa svojim dramatičnim promjenama imidža i mijenjanjima frizura i boja kose, zbog čega su je prozvali ‘modnom kameleonkom’ i taj nadimak ima i danas.

Uz sve to, zahvaljujući svojoj sličnosti s talijanskom glumicom Sophijom Loren, Evangelista je ubrzo postala zaštitno lice Versacea, potom Revlona, da bi je zatim 1990. magazin People stavio na listu 50 najljepših ljudi svijeta. Naravno da je sve to dovelo i do razmaženosti i biranja što će ili neće raditi, a i danas je poznata njezina izjava, koja je ušla u modnu povijest, ‘da ne ustaje iz kreveta za iznos manji od 10 tisuća dolara’. Unatoč tome, dizajneri i fotografi oduvijek su voljeli raditi s njom, smatrajući je iznimno profesionalnom osobom koja uvijek dolazi na vrijeme te ne živi ludim i razuzdanim životom.

Upravo je ona, sa svojim poznatim kolegicama Naomi Campbell, Cindy Crawford, Claudijom Schiffer i Christy Turlington, nosila s punim pravom titulu supermodela te ih se i dandanas promatra kroz fenomenološki pristup. Dapače, nju, Naomi Campbell i Christy Turlington klijenti su često angažirali zajedno, a zvali su ih ‘sveto trojstvo’.

Nakon što se 1993. razvela od Geralda, Linda Evangelista preselila se u Ameriku te je na jednom snimanju upoznala glumca Kylea MacLachlana i s njim započela vezu. Zajedno su proveli šest godina, čak su bili i zaručeni, no onda su ipak shvatili da nisu suđeni jedno drugome.

Godine 1998., samo godinu nakon što je najavila da odlazi u manekensku mirovinu, Linda je započela vezu s francuskim nogometašem Fabienom Barthezom. Bila je to velika ljubav, manekenka ga je pratila na utakmice, a onda su s uzbuđenjem obznanili vijest da čekaju prinovu. Nažalost, u šestom mjesecu trudnoće Linda je doživjela spontani pobačaj, a sve to itekako je utjecalo na nju, kao i na njezinu vezu s Barthezom. Gubitak djeteta svojedobno je opisala kao ‘najtežu stvar koju je doživjela’, a sve to toliko ju je promijenilo da se nakon oporavka, koji je u njezinu slučaju trajao tri godine, vratila na velika vrata u modni svijet.

Sa 36 godina Linda je počela snimati naslovnice s Marijem Testinom, a potražnja za njom bila je golema. Iako je imala sve, još je uvijek žalila samo za jednom stvari koju je silno željela ostvariti, a to je bilo majčinstvo. Zvijezde su joj se nasmiješile tek u 41. godini života, kada je otkrila da je trudna, no identitet oca dječaka Augustina Jamesa, rođenog u listopadu 2006., nije isprva željela otkriti.

Tek nakon što tajnoviti biznismen nije želio priznati dječaka i plaćati mu alimentaciju Linda Evangelista zadovoljštinu je odlučila potražiti na sudu. Tada je otkriveno da je otac djeteta francuski biznismen i vlasnik modnog carstva Kerig, Francois-Henri Pinault. Sve se zakompliciralo jer u trenutku u kojem je prekinuo vezu s manekenkom, koja je ostala sama i u drugom stanju, Pinault je započeo vezu sa slavnom glumicom Salmom Hayek. Budući da je i ona sama, netom nakon rođenja njegova sina ostala trudna, nije ju želio dodatno uznemiravati, pa ga nije htio priznati niti snositi ikakve troškove za dječaka.

U javnost su procurili mnogi detalji, među ostalim i podatak da je tražio od Linde Evangeliste da abortira, no njoj to nije bilo ni na kraj pameti. Od njega je tražila da prizna sina i da joj plaća 46 tisuća dolara mjesečno alimentacije i sud je na kraju presudio u njezinu korist.

Sam Pinault na sudu je priznao da ne zna koliko je potrošio na sina, niti što mu je posljednje poklonio. 'Kupio sam mu poklon za Božić preko interneta. Bilo je to nešto za sviranje. Kupio sam mu i poklon za rođendan...', no što mu je točno kupio, nije se mogao sjetiti.

Danas Linda živi daleko od svjetla reflektora. Neke od njezinih posljednjih fotografija govore kako je s godinama nakupila i nekoliko kilograma viška, no ljepota, koja joj je i donijela svjetsku slavu, i dalje je tu. Fokusirana je na svog sina i s njime uživa u blagodatima života.