14. rujna

New Jackson: Za svirku na Stereotipu čuvam novi materijal

06.09.2019 u 10:44

Bionic
Reading

Irski glazbenik nastupit će uživo na sedmom Stereotipu, 14. rujna u Zagrebu

Kad govorimo o irskoj glazbi, mnogima prvo padnu na pamet njihovi tradicionalni folk zvukovi, no u toj zemlji ima i mnogo suvremenih umjetnika. Među njima je i New Jackson, koji sjajno stvara deep house s jazz korijenima prošaran svim žanrovima te svojim vokalima. Istodobno pod svojim pravim imenom David Kitt nastupa kao folk glazbenik, a neko je vrijeme bio i član slavnih Tindersticksa. Njegova profinjena elektronička glazba, a posebno live nastupi pravo su otkriće za svakog sladokusca, pa tako i za sve koji kane doći na sedmi Stereotip koji se u subotu, 14. rujna održava u Tenis centru Maksimir u Zagrebu.

Izvor: Društvene mreže

Počeo si kao folk glazbenik. Kako to da si se okrenuo elektronici?

Moje prvo izdanje je zapravo bilo elektroničko, napravljeno s Propellerheads Rebirth (softver 808/909/303) i akustičnom gitarom. Počeo sam se igrati kasetofonom kad sam imao 12 godina, a već kao 15-godišnjaka zanimao me hip-hop, ali i elektronički izvođači kao što su Aphex Twin, Orbital i Kraftwerk iz ranih dana. Kao tinejdžer stvarao sam brojne instrumentale sa sampleovima i klavijaturama te svirao u gitarističkim bendovima po uzoru na My Bloody Valentine i Dinosaur Jr.

Koristiš li elemente folka ili druge glazbe dok stvaraš elektroničku glazbu?

Da, sempliram mnogo folk glazbe, akustičnog jazza, te japanske akustične glazbe. Moja je obitelj puno slušala folk glazbu, baš kao i mnogo drugih irskih obitelji.

Kakav je tvoj kreativni proces? Imaš li neki specifični koncept u stvaranju pjesama?

Da budem iskren, volio bih da imam više obrazaca stvaranja. Važno je da se neprestano podsjećam da će rezultati doći ako uložim vrijeme u posao, mada ponekad treba napraviti i pauzu. Radoholičar sam i rijetko se zaustavljam, a zbog broja različitih projekata koje radim, rijetko mi je dosadno. Zbog toga ima puno dana kad se zapitam „kako to opet radim i osjećam se kao da je možda sve moje najbolje djelo iza mene, a dogodilo se slučajno“. Često se u pozadini čuje tuđa ploča ili stvarno dobar bend ili DJ koji vlada strašću i inspiracijom.

Izvor: Društvene mreže

Što najviše utječe na tebe u svijetu osim druge glazbe?

Vjerojatno knjige, priroda i prijatelji. I vježbanje… mnogo tekstova napravim džogirajući.

Mnogi govore o tvojoj glazbi kao vrlo sofisticiranoj. Jesi Ii zadovoljan odjekom? Hoće li u budućnosti New Jackson nadvladati Davida?

Nisam to još čuo, ali hvala. Uvijek radim na oba projekta što mi daje zdravu mogućnost izražavanja mojih različitih lica. Nadam se stoga da ću nastaviti objavljivati pod oba imena.

Veselimo se druženju na Stereotipu. Što nam spremaš?

Bit će to uglavnom novi materijal. Dan prije imam u Dublinu svirku na Boiler Roomu za koji pripremam drukčiji materijal od svog prvog nastupa, uključujući i neobjavljene stvari. Slično će biti i u Zagrebu.

New Jackson će na Stereotipu uživo izvoditi svoju glazbu, a uz njega nastupit će i zvijezde elektroničke glazbe Dixon, Perel, Fort Romeau, Courtesy, Tijana T, Kristijan Molnar i Felver. Ulaznice se mogu nabaviti putem Entrio sustava na www.entrio.hr/event/stereotip-6639.