KAO AMATERI

Neviđeni gafovi se nižu: Rođenje Archieja obilježio totalni fijasko kraljevske PR službe

09.05.2019 u 12:21

Bionic
Reading

Odmah poslije rođenja Archieja Harrisona Mountbatten-Windsora, prvog djeteta vojvode i vojvotkinje od Sussexa, maleni je dječak dobio i više nego zasluženo mjesto na službenoj stranici kraljevske obitelji. No, baš kao i sve što se događalo proteklih dana, pod paskom navodno stručnih ljudi iz PR službe, pretvoreno je u fijasko jer su kao roditelji Archieja napisani vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, a ne njegovi stvarni roditelji - princ Harry i Meghan Markle

Taj neviđeni gaf, da se na službenim stranicama kraljevske obitelj kao roditelji tek rođenog dječaka imenuju Kate Middleton i princ William, a ne princ Harry i Meghan Markle, samo je jedan u nizu totalnih promašaja kraljevske PR službe, točnije osoba zaduženih za odnose s javnošću u obitelji vojvode i vojvotkinje od Sussexa.

'Archie Harrison Mountbatten-Windsor rođen je u 5.26 u ponedjeljak 6. svibnja i on je prvo dijete vojvode i vojvotkinje od Cambridgea', stajalo je u prvoj objavi koja je ubrzo ispravljena. No čini se da im brzina baš i nije vrlina, jer se u međuvremenu screenshot gafa proširio društvenim mrežama.

Naime, još se uvijek ne prestaje pisati o neviđenom gafu koji se dogodio na sam dan rođenja malenog nasljednika, kada PR guruica Sara Latham nije obavijestila svjetske medije o tome što se točno događa s jednim od najiščekivanijih kraljevskih poroda jer mailovi, koje je napisala, jednostavno rečeno nisu poslani, a to nitko nije primijetio punih sat vremena.

Zapravo, nikome nije jasno zašto je tim, kojim ona upravlja, s toliko zakašnjenja poslao da je vojvotkinja tek u trudovima, kada je već odavno bilo poznato da je maleni Archie rođen i da su mama i beba dobro.

Ono što se sada već sa sigurnošću zna je da je Meghan, u pratnji supruga, majke, ali i članova osiguranja iz Scotland Yarda, otpraćena iz Frogmore Cottagea u bolnicu Portland još u nedjelju navečer, a u ranim jutarnjim satima, točnije u 5.26, na svijet je donijela zdravog dječaka.

  • +5
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Pixsell / Autor: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

I iako je sve već bilo gotovo, svijet i dalje nije znao da se išta dogodilo, pretpostavljajući da je Meghan Markle još uvijek kod kuće i da se čeka kada bi, zbog prekoračenja termina, porod mogao biti induciran. Tek satima kasnije, točnije sat vremena nakon podneva, Sara Latham odlučila je da se pošalje vijest o Meghaninim trudovima medijima diljem svijeta.

Teoretičari zavjera tvrde kako je lako moguće da je sve tako organizirano kako bi američki mediji dobili objavu u osam sati ujutro, taman u vrijeme najgledanijih jutarnjih emisija. No mailovi zbog tehničke pogreške nisu bili poslani.

U međuvremenu, Sky News primio je poziv iz palače da dođe snimiti izvanredno obraćanje princa Harryja javnosti povodom rođenja sina. U 13.45, kada mailovi još uvijek nisu primljeni, Sky News je objavio vijest da je Meghan u trudovima, a sve je dodatno zbunila press služba Buckinghamske palače demantirajući i dalje navode da se dijete rodilo.

Manje od sat vremena kasnije na službenom profilu vojvode i vojvotkinje od Sussexa na Instagramu objavljena je fotografija na kojoj je kratko i jasno stajalo - 'Dečko je!'

Iako se press služba pokušala ispričati zbog novonastale situacije i svega što se događalo, neka pitanja i dalje će ostati neodgovorena. Iako je vrlo vjerojatno odluka novopečenih roditelja bila da drže medije podalje od sebe tijekom najintimnijeg trenutka u životu, nikome, primjerice, nije jasno zašto se šutjelo punih osam sati da je beba rođena i onda je u objavu tek išlo to da je Meghan u trudovima, iako je to već bilo satima iza nje.

Ako je sve pomno planirano oko objave, kako se moglo dogoditi da palača telefonski obavijesti tek jedan svjetski medij, kao i zašto su Sussexi inzistirali na tome da imena liječnika ostanu tajna, kada su ona zapisana na službenom rodnom listu?

Osim toga, Sara Latham uspjela je i jučer, prilikom predstavljanja djeteta javnosti, napraviti još jedan krivi potez, doslovce 'uletjevši' u kadar koji je pripremio službeni fotograf Meghan Markle i princa Harryja, zbog čega je morala pretrčati dvoranu u dvorcu Windsor.

Inače, Sara Latham u ovom poslu nije od jučer, dapače iza sebe ima podeblje iskustvo u radu s najutjecajnijim ljudima današnjice, stoga nikome nije jasno kako su joj se ovakve pogreške mogle zaredati. Vjerujemo da će britanski, ali i svjetski mediji, idućih dana dobro pratiti svaki njezin idući potez i objavu pregledavati povećalom, a hoće li sve to utjecati na njezinu poziciju glavne osobe za odnose s javnošću Meghan Markle i princa Harryja, doznat ćemo uskoro.