TRI, DVA, JEDAN - KUHAJ!

Nenad šarmirao žiri, Bisera podbacila

05.05.2014 u 23:06

Bionic
Reading

Natjecatelji su krenuli u novu kulinarsku avanturu u tjednu tradicionalnih jela iz Dalmacije. Uz Tomislava Špičeka i Željku Klemenčić, kao gošća u žiriju pred natjecatelje stala je i Luči Tudor, vlasnica i šefica kuhinje restorana Paladini na Hvaru

Iako je većina kandidata iz unutrašnjosti Hrvatske, svi su se razveselili dalmatinskom tjednu, no kada su saznali da moraju spremiti staro tradicionalno ribarsko jelo gregadu - većina je ostala zatečena jer su ga rijetki od njih kuhali, a kamoli kušali.

Gregada je jedno od najstarijih jela u Dalmaciji, a potječe još iz doba Grka. Vrlo je jednostavno za pripremu ako imate prave sastojke: ribu 'iz kamena', poput kokota, lastavice ili brancina, krumpir i luk – na što je potrebno dodati vodu, maslinovo ulje te kuhati dok krumpir i riba ne omekšaju. Iako recept zvuči jednostavno, jedini koji je koliko-toliko bio siguran u spremanje jela bio je Nenad. Ne samo da je dijelio savjete drugima, već je podučio Špičeka o izvornim latinskim imenima riba koje su se kuhale u njegovom loncu!

Ono što su kandidati naučili o pravilnom kuhanju gregade jest da se sastojci ne smiju kuhati pojedinačno, već svi odjednom, te da se gregada ne miješa kuhačom, već se lonac samo protrese ne bi li riba ostala u jednom komadu.

I dok je Nenad, uz Đurđicu, dobio najviše pohvala, Bisera je, kako je žiri zaključio – podbacila. Njezina gregada bila je toliko suha da je žiri jedva pronašao nešto jušnog ne bi li probao kakvog je okusa.

'Đurđice, pa ti se bolje snalaziš u ovim dalmatinskim delicijama nego u kontinentalnoj kuhinji, svaka čast!', pohvalio ju je Špiček, ali i naglasio Milivoju da bude posebno oprezan u kuhanju, a za Tanju je imao poseban zadatak! 'Tanja, od tebe očekujem barem 30 posto više od ostalih i bit ću stroži prema tebi jer si iz Dalmacije', ozbiljno joj je rekao, no Tanja se branila rekavši da će kuhati kao i svih proteklih tjedana i dati sve od sebe!

I dok su neki muku mučili s gregadom i količinom vode koja ide u nju, s viškom pogačom, koja je bila drugi bakin recept, bilo je još više muke.

Prvo je nastao problem u razlikovanju viške od komiške pogače i koji sastojci idu u koju. Kada su natjecatelji saznali da u komišku ide rajčica, a u višku samo srdele i origano, tek onda je nastao problem! Naime baš svi kandidati su stavljali kapulu u pogaču!

'Po starom izvornom receptu, u višku pogaču idu samo srdele i origano. To vam je kao starinska ribarska pizza. Tek kasnije počela se dodavati kapula u pogaču', objasnila je Luči Tudor, no natjecatelji su odlučili zanemariti njezin savjet te je nakon kušanja najbliži izvornom receptu bio Nenad.

Osim što je žiri oduševio bukarom, iz koje je Željka popila crno vino, Nenad je proglašen najboljim natjecateljem prvog dana dalmatinske kuhinje. Za razliku od njega, Bisera je proglašena najlošijom.

Što nas očekuje sutra te tko će se pokazati vrsnim poznavateljem dalmatinskih specijaliteta, ne propustite pogledati od 21.10 sati na RTL Televiziji u novoj epizodi 'Tri, dva, jedan – kuhaj!'