TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Neduhovita serija bezobrazno podcjenjuje ukus gledatelja

21.10.2013 u 14:09

Bionic
Reading

Računajući na popularnost koju je kod domaćeg gledateljstva postigla serija 'Lud, zbunjen, normalan', RTL je od sinoć počeo prikazivati novi bosanskohercegovački sitcom 'Kriza'. Iako smo od regionalnih televizija navikli na svakojake bijedne izgovore za humor, prve dvije epizode 'Krize' čine se čak blesavijima od uobičajenog nesmiješnog domaćeg humorističnog standarda

Kada je riječ o domaćih humorističnim serijama, gledateljstvo na ovim prostorima već odavno pati od kolektivnog PTSP-a pa kada čuje najavu za neku televizijsku novost iz te rubrike, nervozno se baca pod stol ili skriva u atomsko sklonište. Bilo je u zadnjih dvadesetak godina nekoliko kvalitetnih iznimaka, ali 'Kriza' (ili 'Kriza srednjih godina'), sitcom koji je sinoć stigao u program RTL-a iz sarajevske produkcije - nije jedna od tih iznimaka.

Serija govori o četvorici prijatelja, od kojih su dvojica braća (Nikola Kojo i Enis Bešlagić) koji - nećete vjerovati - proživljavaju krizu srednjih godina. Jedan pada u samoubilačku depresiju kada ga djevojke u omiljenoj birtiji oslove s 'čiko' i bori se s osamnaestogodišnjom kćerkom, drugi se vraća nakon višegodišnje svjetske turneje pa po Sarajevu ganja žene ko da plaćaju po trofeju, treći pati od hipohondrijskih histerija, a četvrti se nikako ne uspijeva složiti s dugogodišnjom sustanarkom - majkom. Ne znajući što bi dalje sa sobom - osnivaju bend

Promotivni video za 'Krizu'

Na prvi se pogled čini kao šablona koja je već dovoljno puta prokušana u stranim sitcomovima pa neće propasti ni u lokalnoj prilagodbi, ali čini se krivo. Čak i za uspjeh iskušane formule, naime, potrebno je nešto smisla za humor, dobrih fora i situacija, a toga u 'Krizi' nema. Upravo je zastrašujuće što autori ove serije smatraju smiješnim. Vrhunac smješnoće u prvoj epizodi bi tako trebalo biti poigravanje slengovskim izrazima za žene, kada jedan lik kaže: 'Izbacila me mama iz kuće jer me uhvatila s KOKOM u krevetu' - pa onda ispadne da je u krevetu doista bio s kokoši, ali ta retardirana fora nije dovoljna, nego je onda autori ponove još jedanput. 'Naljutila se kada sam jednu mačku opalio s leđa', kaže isti nesretnik, a onda vidimo scenu u kojoj s balkona praćkom gađa mačke u parku. Bijedno, glupo i nemaštovito.

Autori ove serije - a i RTL kada ju je odlučio prikazivati - očito su računali na popularnost serije 'Lud, zbunjen, normalan' pa su s dobrim dijelom iste ekipe snimili još jednu. Iako nisam bila ljubiteljica ni te serije, ovo je bez ikakve sumnje mnogo, mnogo lošijebez obzira na angažiranje 'provjerenih imena' i prepoznatljivih faca. Nije sasvim jasno je li problem u tome što na cijelom prostoru nekadašnje Jugoslavije nema baš previše duhovitih scenarista ili baš svi diljem tog nesretnog prostora krajnje bezobrazno podcjenjuju ukus gledateljstva, ali što god bilo - 'Kriza' je žalostan odraz takvoga razmišljanja.