NE PRESTAJU PROVOCIRATI

Ne skrivaju svoje nezadovoljstvo: Meghan Markle i princ Harry tvrde da imaju zakonsko pravo koristiti riječ 'royal' u nazivu svoje organizacije

22.02.2020 u 13:09

Bionic
Reading

Princ Harry i Meghan Markle ponovno su poljuljali odnose s Buckinghamskom palačom, inzistirajući kako im ni kraljica, ni britanska vlada nemaju pravo zabraniti korištenje riječi 'royal' u imenu svog brenda 'Sussex Royal' pod kojim su namjeravali proizvoditi i prodavati određene proizvode i na taj način sami privređivati za svoju tročlanu obitelj

Samo nekoliko sati nakon što su na kraljičin zahtjev službeno izbacili riječ 'kraljevski' iz svog brenda 'Sussex Royal', i to manje od godinu dana nakon što su postavili web stranicu sussexroyal.com i Instagram profil SussexRoyal, Meghan Markle i princ Harry nastavljaju provocirati kraljevsku obitelj, ali i britansku javnost.

Nakon što je glasnogovornica para najavila kako Meghan i Harry od 31. ožujka i službeno prestaju djelovati kao viši članovi britanske kraljevske obitelji te glasina kako Meghan Markle na sva zvona priča da ona i njezin suprug imaju zakonsko pravo koristiti se imenom 'Royal Sussex', ispostavilo se da gdje ima dima, ima i vatre.

Naime, Meghan Markle i princ Harry objavili su neočekivanu izjavu na svojoj službenoj stranici u kojoj inzistiraju na tome da imaju zakonsko pravo koristiti riječ 'royal' u imenu svog brenda, ali kako će u konačnici ipak poslušati kraljičine želje.

'Iako nije u nadležnosti Monarhije ili Ureda vlade zabraniti korištenje riječi 'royal' u inozemstvu, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa ne namjeravaju koristiti ime 'Sussex Royal', niti bilo koje drugo ime koje u sebi sadrži riječ 'royal', na iti jednom teritoriju, bilo da je riječ o Velikoj Britaniji ili nekoj drugoj državi, nakon tranzicije koja traje do proljeća 2020.', stoji u njihovoj službenoj izjavi.

  • +5
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Clint Brewer/Derek Shook/Flightrisk / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ovom su izjavom vojvode od Sussexa javnosti jasno dali do znanja kako odlluku kraljice nisu prihvatili najmirnije. U svoju su organizaciju Sussex Royal utukli velike novce i imali su velike planove koje će sada morati mijenjati iz korijena.

Harry i Meghan od 31. ožujka i službeno prestaju djelovati kao viši članovi britanske kraljevske obitelji. Prema toj odluci oni više neće provoditi niti obavljati dužnosti u ime britanske kraljice, a taj će dogovor biti preispitan još jednom i to nakon 12 mjeseci.

Tvde kako je njihova namjera bila 'nastaviti predstavljati i podržavati njezino visočanstvo kraljicu u nešto limitiranijem obliku' te žale zbog činjenice da kraljica nije odobrila ustupke kojima su se nadali.

Ova izjava pojavila se na njihovoj službenoj stranici samo nekoliko sati nakon što je Buckinghamska palača dala službenu izjavu u kojoj je potvrđeno kako će princ Harry i Meghan Markle iz svoje organizacije izbaciti ime 'Sussex Royal'.

'Voljeli bismo da smo ovu informaciju mogli podijeliti s vama ranije, no činjenice u nastavku trebale bi poslužiti kao pojašnjenje tranzicijskog razdoblja i budućih koraka', stoji u Harryjevoj i Meghaninoj izjavi.

'Namjera vojvode i vojvotkinje od Sussexa bila je da nastave zastupati i podržavati Njeno Veličanstvo Kraljicu, iako u ograničenom obliku, a da se ne oslanjaju na kraljevski proračun. Iako postoji presedan za članove kraljevske obitelji s titulom da traže posao izvan institucije, za vojvodu i vojvotkinju od Sussexa uspostavljeno je razdoblje preispitivanja njihova zahtjeva u trajanju dvanaest mjeseci. Prema dogovoru, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa razumiju da se od njih traži da odstupe sa svojih kraljevskih dužnosti i ne obavljati reprezentativne dužnosti u ime Njezinog Veličanstva Kraljice', stoji u izjavi kraljevskog para koji je ovime, ne samo javno iskazao svoje nezadovoljstvo, već i optužio kraljicu da ima dvostruke kriterije za članove kraljevske obitelji.

'Dogovoreno je da će vojvoda i vojvotkinja od Sussexa nastaviti potraživati usluge zaštitara kako bi zaštitili sebe i svog sina. Ova je odluka zasnovana na činjenici da je vojvoda kao dio kraljevske obitelji javna ličnost od svog rođenja, a vojvotkinja također prethodno ostvarena javna ličnost, zbog čega postoje prijetnje i rizik koji su proteklih godina još izraženiji', stoji u izjavi.

Kraljevski par potvrdio je da u međuvremenu zatvara ured u Londonu te je fanove pozvao da se o novostima vezanim za njihovu organizaciju informiraju na njihovoj službenoj stranici.

  • +10
Slike Meghan Markle iz djetinjstva Izvor: Profimedia / Autor: IMP Features / IMP Features / Profimedia