MAJKA KATARSKOG EMIRA

Nazivaju je kraljicom stila i jednom od najbolje odjevenih žena svijeta: Tko je Moza bint Nasser, supruga katarskog šeika

22.11.2022 u 12:24

Bionic
Reading

Na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, mnogi su primijetili damu u svečanoj loži, pored nekadašnjeg katarskog emira, šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija, ali i sadašnjeg emira Tamima bin Hamada Al Thanija. Riječ je o Mozi bint Nasser, suprugi šeika Hamada i majci emira Tamima

Odjevena u dugu bordo haljinu s potpisom Prade i izrađenu od satena, koju je upotpunila jaknom kao i tradicionalnom maramom karakterističnom za žene u arapskom svijetu u istoj boji, u VIP ložu na otvorenje Svjetskog nogometnog prvenstva stigla je i 63-godišnja Moza bin Nasser. Supruga nekadašnjeg katarskog emira, danas šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija, i majka sadašnjeg emira Tamima bin Hamada Al Thanija, svojom je pojavom, kao i uvijek, privukla sve poglede.

A dobrodošlicu u njihovu zemlju svim sudionicima ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva, Moza je poželjela i putem Instagrama, gdje je uz nekoliko fotografija sebe i obitelji napisala: 'Došlo je vrijeme. Dobrodošli u Katar i sretno svima!'

A Moza bint Nasser nije samo supruga šeika i nekadašnjeg emira Hamada, za kojeg se udala 1977. godine. Ona je svoju poziciju status odlučila iskoristiti, pa je suosnivačica i predsjednica Qatar Foundationa, a poznata je i po svom radu u području zdravstva i obrazovanja. Nadaleko je poznata po svom istančanom modnom izričaju, zbog čega je mediji nerijetko nazivaju kraljicom stila. To je potvrđeno i 2015. godine kada je proglašena jednom od najbolje odjevenih žena na svijetu.

  • +19
Moza bint Nasser Izvor: Profimedia / Autor: CLEMENS BILAN / AFP / Profimedia

Moza bint Nasser rođena je 8. kolovoza 1959. na sjeveru Katara, u Al Khoru, gradu smještenom na obali, u plemenu Al-Missned. Njezin otac Nasser bin Abdullah Al-Missned bio je ugledni biznismen, ali i opozicijski vođa za vrijeme vladavine šeika Khalifa bin Hamada bin Abdullaha Al Thanija.

Svoje djetinjstvo provela je u Kuvajtu i Egiptu da bi se 1977. vratila u Katar gdje je na sveučilištu upisala studij sociologije. Diplomirala je 1986., no tu nije stalo njezino obrazovanje. S vremenom je stekla i magisterij iz javne politike u islamu na sveučilištu Hamad bin Khalifa.

Iste godine kada se vratila u Katar udala se za Hamada bin Khalifa Al Thanija i s njim, tijekom 45 godina braka dobila sedmero djece. Najstariji od sinova, Jasim bin Hamad bin Khalifa Al Thani, isprva je trebao biti očev nasljednik na prijestolju, no 2003. zamijenio ga je mlađi brat Tamim Hamad Al Thani.