EUROSONG 2022

Nastavlja se drama oko glasova na Eurosongu: Rumunji tvrde da nisu dali 12 bodova Ukrajincima već Moldaviji

17.05.2022 u 11:59

Bionic
Reading

European Broadcasting Union (EBU) ovoga vikenda je objavio da je došlo do nepravilnosti u glasovanju žirija iz šest europskih zemalja, a među navedenim zemljama bila je i Rumunjska

Nakon optužbi za nepravilnosti prilikom glasovanja, oglasila šefica rumunjske delegacije Julijana Marčuk koja tvrdi da je 12 bodova koje je Bukurešt dodijelio Moldaviji u finalu pripalo Ukrajini i da ne razumije zašto je EBU poništio glasanje njihovog žirija.

'Iz Torina sam zvala Bukurešt, tražila sam da mi daju rezultat jer do tog trenutka nisam znala detalje o tome kako je žiri organiziran u studiju. Saznala sam da je glasanje organizirano po svim pravilima EBU-a, uz obavezno prisustvo zapisničara, koji je stigao u studio prije članova žirija', rekla je Marčuk za rumunjski Telejurnal.

Objasnila je i da članovi žirija nisu mogli komunicirati jedni s drugima.

  • +24
Finale Eurosonga 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Rolf Klatt / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Oni nisu mogli razgovarati. Svaka osoba potpisala je svoje glasove. Nisu vidjeli ni konačan rezultat žirija. Ne znamo u čemu je problem', dodala je i ponovila kako je rumunjski žiri ispoštivao sva pravila koja je EBU postavio.

Neposredno prije nego što je krenulo glasanje, EBU je objavio da je došlo do nepravilnosti u glasanju žirija iz šest europskih zemalja.

U finalu natjecanja za Pjesmu Eurovizije održanom u subotu 15. svibnja dogodio se dosad još nezabilježen skandal. Organizator natjecanja, Europska radiodifuzijska unija (EBU), poništio je glasove žirija iz ukupno šest zemalja: Azerbajdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske i San Marina. Većina spomenutih zemalja oglasila se tražeći objašnjenje za takav čin te tvrde da nije bilo ničeg spornog.

EBU je, podsjetimo, u subotu navečer objavio da je poništio glasove žirija šest spomenutih zemalja zbog 'nepravilnog uzorka glasanja', bez detaljne elaboracije o čemu se točno radi. Ipak, javni servis belgijske televizije na flamanskom jeziku VRT, pozivajući se na dobro upućene izvore, kaže da su spomenute zemlje i u polufinalima i u finalu međusobno trgovale glasovima.