JILL I JOE BIDEN

Nakon najtežeg životnog udarca ona mu je donijela osmijeh na lice, a prosio ju je čak pet puta: 'Vratila mi je moj život. Natjerala me je da mislim o obitelji, da shvatim da će sve ponovno imati smisao'

26.10.2020 u 06:27

Bionic
Reading

U Americi je trenutno sve podređeno tamošnjim predsjedničkim izborima, a hoće li narod ponovno povjerenje dati Donaldu Trumpu ili će se ovoga puta sreća nasmiješiti bivšem američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu, doznat ćemo 3. studenog, kada će milijuni Amerikanaca izaći na izbore i zapečatiti svoju sudbinu u iduće četiri godine. I dok o životu aktualnog američkog predsjednika znamo i najsočnije detalje, Bidenov će tek postati zanimljiv svijetu, ako dobije izbore

Život Joea Bidena obilježile su mnoge tragedije, no danas je ipak sretan čovjek koji je pronašao spokoj u braku s drugom suprugom i najvećom potporom za ove izbore - Jill. Prije nje Biden je bio u braku sa srednjoškolskom ljubavi Neiliom, a rodila mu je troje djece - sinove Beau i Huntera te kćerkicu Naomi.

Nažalost, trenutak nepažnje odnio je dva života. Godine 1972. traktorska se prikolica zabila u njihov karavan, a život su izgubile Neilia i jednogodišnja Naomi, ostavivši Bidena samog s dvojicom dječaka. Sve se to odvijalo netom nakon što je izabran za senatora Delewarea.

‘Šest tjedana nakon izbora moj se svijet zauvijek promijenio. Dok sam u Washingtonu tražio ljude koji će raditi za mene, dobio sam telefonski poziv. Moja supruga i troje djece krenuli su u božićni šoping kada se traktorska prikolica zabila u njih i ubila suprugu i kćerkicu. U tom trenutku nisu bili sigurni ni da će moji sinovi preživjeti’, izjavio je nedugo nakon nesreće shrvani Biden.

Dječaci su proveli mjesece u bolnici, a otac je cijelo vrijeme bio uz njih. ‘Zbog toga smo stvorili tu nevjerojatnu povezanost i to je pravi dar. Mislim da toga ne bi bilo da nismo prošli kroz to što jesmo… Fokusirajući se na sinove, pronašao sam svoje otkupljenje.’

  • +15
Jill i Joe Biden Izvor: Profimedia / Autor: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

No sve se promijenilo tri godine kasnije, kada ga je njegov brat upoznao s Jill Jacobs. Biden je otpočetka bio uvjeren kako ih je, na neki način, spojila Neilia.

‘Vratila mi je moj život. Natjerala me da mislim o obitelji, da shvatim da će sve ponovno imati smisao’, napisao je u svojim memoarimaPromises to Keep’ iz 2007. godine. I Jill je iza sebe imala brak, a prvi izlazak imali su dok je ona još studirala:

‘Bila sam na završnoj godini i do tada sam izlazila s momcima koji su nosili traperice, T-shirtove i klompe, a on je došao po mene odjeven u kaput i mokasinke. Pomislila sam: ‘Ova veza nema šanse da uspije. Ni u milijun godina.’ Bio je devet godina stariji od mene. No odveo me pogledati film ‘Jedan muškarac i jedna žena’ i kliknuli smo. Kada me dopratio kući, rukovao se sa mnom za laku noć. Otišla sam u svoju sobu, u jedan sat u noći nazvala mamu i rekla joj: ‘Mama, napokon sam upoznala džentlmena.’

Isprva su oboje doživljavali vezu kao nešto usputno. ‘Ona je tek započinjala karijeru i na početku naše veze mislim da joj je bilo puno lakše to što nisam razmišljao o braku. Dobro smo se zabavljali i uživali u društvu jedno drugoga te je ona htjela da tako i ostane.’

Kako je napisao u svojim memoarima, prošlo je neko vrijeme dok nije upoznao svoju novu djevojku sa sinovima, a koji su tada imali šest i sedam godina. Upravo su mu dječaci predložili da oženi Jill te je tek tada shvatio da to mora napraviti. No nije sve išlo tako lako.

Čak je pet puta Joe Biden prosio svoju buduću suprugu, dok ona napokon nije pristala. ‘Stalno sam mu govorila da nije još vrijeme, iako sam bila zaljubljena u dječake, jer znala sam da taj brak u konačnici mora uspjeti. No postojao je taj strah jer su oni izgubili mamu i nisam mogla dopustiti da izgube i drugu majku. Jednostavno sam morala biti 100 posto sigurna’, rekla je Jill Biden, na što je Joe dodao kako joj je zatim dao ultimatum:

‘Zadnji put ću te pitati. Ne zanima me kad će to biti i kada ćemo se vjenčati, no želim da mi obećaš. Tek tada je pristala.’ Par se vjenčao 17. lipnja 1977. u New Yorku, točnije u kapelici Ujedinjenih naroda, u kojoj ih je vjenčao katolički svećenik. Samom obredu prisustvovalo je tek 40 članova obitelji i najbližih prijatelja, a Bidenovi sinovi Beau i Hunter stajali su uz njih pored oltara.

Nakon toga večera je održana u restoranu Sign of the Dove, da bi potom novopečena četveročlana obitelj zajedno otišla na medeni mjesec. Obitelj je postala potpuna u lipnju 1981. godine, kada je stigla i kći, a braća su sestrici odabrala ime Ashley.

U njegovoj političkoj karijeri upravo mu je Jill Biden bila najjača karika i najveća podrška kada je iz američkog Senata 2009. ušao u Bijelu kuću kao zamjenik Baracku Obami. Njih dvoje zajedno su krojili američku politiku sve do 2017. godine, a sam Biden nekoliko je puta kretao u utrku za predsjednika Amerike.

Prvi put to je bilo 1988. godine, no na kraju se povukao zbog optužbi za plagijat. Drugi put je krenuo 2008., no tada je odabran da vodi demokrate do pobjede s Obamom te je nakon njegove pobjede postao potpredsjednik.

U sjeni su ostali njegovi politički angažmani kada je ponovno doživio težak životni udarac. Godine 2010. njegov sin Beau Biden preživio je lakši moždani udar, da bi mu tri godine kasnije dijagnosticirali tumor na mozgu. Unatoč naporima liječnika i najboljim tretmanima, otac dvoje djece izgubio je životnu bitku 30. svibnja 2015. godine u dobi od 46 godina.

‘Osjećam se kao komadić kineskog porculana koji se po ne znam koji put razbio te je ponovno slijepljen. Pukotine su možda neprimjetne, no one su tu’, napisala je nakon Beauove smrti Jill Biden.

Upravo je sinova smrt bila glavni razlog za to što je Biden odustao od utrke za američkog predsjednika 2016. godine te zašto je sada, u 77. godini života, odlučio učiniti to još jednom. Na svim konvencijama, na kojima je predstavljao svoj politički put, Biden nije zaboravio napomenuti kako mu je upravo supruga Jill, s kojom je u braku 43 godine, najveća ljubav i najveća potpora.

‘Ona je najsnažnija osoba koju znam, ona je kralježnica naše obitelji. Njezina je ljubav snažna, a briga nemjerljiva.’

A koja je tajna uspjeha njihovog braka, najbolje je opisala Jill Biden: ‘On se trudi izvući me iz mog zaklona, a ja ga držim čvrsto na zemlji. On je dovoljno strastven za nas oboje.’

Zanimljivo je to da ako Joe Biden pobijedi na ovogodišnjim izborima, čime će automatski Jill postati prva dama, ona namjerava nastaviti podučavati na fakultetu, na kojem radi već godinama, te će tako biti prva dama Amerike koja ima svoju karijeru. ‘Ako uđemo u Bijelu kuću, nastavit ću podučavati. Želim da ljudi napokon počnu cijeniti učitelje i znaju koji je njihov doprinos svemu.’