TKO JE U PRAVU?

Nakon gafa u kvizu 'Šifra' oglasio se i HRT: 'Natjecatelj nije oštećen'

09.10.2017 u 11:54

Bionic
Reading

Trebala je to biti još jedna, sasvim uobičajena epizoda popularnog kviza 'Šifra', a puno se očekivalo i od natjecatelja, poznatog kvizomana Siniše Beline. No zbog jednog pitanja Belina je otišao kući s manje novca nego što se očekivalo, a službeno priopćenje s HRT-a kaže da natjecatelj nije oštećen

Nastup poznatog kvizaša Siniše Beline u HRT-ovom kvizu 'Šifra', kojeg se televizijski gledatelji sjećaju kada je u kvizu '1 protiv 100' osvojio rekordnih 320 tisuća kuna, ostao je sinoć u sjeni nezapamćenog gafa.

Iako je prve dvije šifre odradio bez greške, treća je bila kobna. Od pet pitanja, Belina je odgovorio na četiri točno, no četvrto pitanje u trećoj šifri zapravo, kako mnogi smatraju, nije ni imalo točan odgovor.

Kviz Šifra Autor: Youtube

Samo pitanje glasilo je: koja je nogometna reprezentacija osvojila najviše zlatnih olimpijskih medalja? Ponuđeni odgovori bili su Mađarska, Argentina, Sovjetski Savez i Urugvaj. Belina je odgovorio Sovjetski Savez, a autori pitanja kao točan odgovor označili su Mađarsku.

No problem je u tome što nije navedeno radi li se samo o muškom turniru ili se zbrajaju i ženske selekcije jer, primjerice, Sjedinjene Američke Države uopće nisu ponuđene, a osvojile su najviše zlata, od čega četiri u ženskoj konkurenciji, a ako se odnosilo samo na muški dio turnira, jednak uspjeh kao Mađarska, dakle tri zlatne medalje, imala je i Velika Britanija.

Na upit tportala da komentiraju novonastalu situaciju, s HRT-a je poslano službeno priopćenje koje donosimo u cijelosti.

'Obavješćujemo Vas kako je u navedenome izdanju kviza Šifra sve bilo regularno i u cijelosti u skladu s pravilima kviza te kako natjecatelj nije oštećen. Naime, svaki se zadatak sastoji od pitanja i četiriju ponuđenih odgovora, od kojih je samo jedan točan.

Pitanje iz jučerašnje emisije glasilo je:

Koja je nogometna reprezentacija osvojila najviše zlatnih olimpijskih medalja?

1. Mađarska

2. Argentina

3. Sovjetski Savez

4. Urugvaj.

Pitanje ima samo jedan točan odgovor, a to je Mađarska, i to zbog sljedećih činjenica:

1. Mađarska je osvojila tri zlatne olimpijske medalje u nogometu, što je, uz jedno srebro i jednu broncu, čini najuspješnijom reprezentacijom u povijesti Olimpijskih igara.

2. Velika Britanija također je osvojila tri zlatne olimpijske medalju u nogometu i stoga nije stavljena među ponuđene odgovore jer se svaki zadatak u Šifri sastoji od pitanja i četiriju ponuđenih odgovora, od kojih je samo jedan točan. S obzirom na to da Velika Britanija nije bila među ponuđenima, samo Mađarska može biti točan odgovor.

3. Među ponuđenim odgovorima nije navedena nijedna reprezentacija koja je osvojila olimpijsko zlato u ženskoj konkurenciji. Da je bila riječ o natjecanju u ženskoj konkurenciji, to bi bilo posebno istaknuto.

Ovime Vas obavješćujemo i kako je ideja kviza Šifra da se kroz razgovor između natjecatelja i voditelja pitanjima daje širi kontekst. Upravo iz toga razloga vrijeme u analizi nije ograničeno i natjecatelj ga može koristiti, između ostaloga, i za otklanjanje eventualnih nedoumica. U ovome slučaju natjecatelj nije imao nikakvih pitanja ni nedoumica i nije tražio dodatna pojašnjenja nego je prešao na sljedeće pitanje.'