U GOSTIMA KOD NIXONA

Nakon atentata na Kennedyja, njegova je obitelj preko noći iselila iz Bijele kuće, u koju su se vratili samo jednom i to u najvećoj tajnosti

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 03.02.2021 15:21
  • Objavljeno 03.02.2021 u 15:21
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia

Tog 22. studenog 1963. atentat na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja šokirala je cijeli svijet, a tuga zbog tog događaja Ameriku je pratila još godinama. No, ipak je najteže bilo njegovoj obitelji, koji su ubrzo nakon svega što se zbilo napustili Bijelu kuću, iako su u njoj, zapravo, tek započeli novi život. Sada je otkriveno kako je, u najvećoj tajnosti, Kennedyjeva udovica posjećivala Bijelu kuću

Nakon što je, smrću svog supruga, prestala biti prva dama Amerike, Jacqueline Kennedy s djecom je napustila Bijelu kuću i u nju se vratila tek jednom - točno osam godina nakon što je Kennedy ubijen i to u privatnom i tajnom obilasku. Od tog događaja prošlo je nevjerojatnih 50 godina, a o svemu se počelo pisati sada.

Bilo je to 3. veljače 1971. kada su tadašnji predsjednik Richard Nixon i njegova supruga, prva dama Pat Nixon, u goste pozvali bivšu prvu damu i njezinu djecu, kći Caroline i sina Johna Jr. U to doba Jackie se već preudala za grčkog brodovlasnika Aristotela Onassisa i uzela njegovo prezime.

Iako je već i prije toga dobijala pozive da ih posjeti u Bijeloj kući, Jackie je sve to uspješno odbijala. 7. siječnja 1970. poslala je pismo Nixonima kako se vratila u Washington, ali samo kako bi posjetila groblje Arlington, gdje je njezin suprug pokopan. No, Nixoni nisu prihvaćali ne za odgovor. Idući poziv 'podebljali' su ponudom da upravo tada bude otkriveno ulje na platnu, portret predsjednika Kennedyja, rad umjetnika Aarona Shiklea.

Ovog puta Jackie nije mogla odbiti, stoga je napisala pismo 27. siječnja 1971. koje se i danas čuva u muzeju i knjižnici koje nose ime Richarda Nixona. U njemu se zahvaljuje gospođi Nixon što je na zid stavila i Shikleov portret njezinog pokojnog supruga, ali i njegovo viđenje nje same, što je za nju bila divna gesta.

Tom prigodom priznala je i kako bi dolazak u Bijelu kuću sa svom tom silnom ceremonijom bio iznimno težak i za nju i za djecu.

'Kao što i sami znate, pomisao da se vratim u Bijelu kuću za mene je iznimno teška. Doista nemam hrabrosti proći cijelu tu službenu ceremoniju kao ni dovesti djecu u dom koji ih podsjeća na oca i sva traumatična zbivanja.'

  • +4
  • +1

Jacqueline Kennedy

Izvor: Profimedia / Autor: - / Everett / Profimedia

Ne želeći od svega raditi pompu, bivša prva dama iznijela je prijedlog: 'Bi li se možda moglo najaviti da će se portreti izložiti na koji god datum vi predložite i da za tu prigodu ja dam kratku izjavu u kojoj vam zahvaljujem na svemu, a možda dan prije ili kasnije, kako vam odgovara, da ja i djeca u tajnosti dođemo u Washington i odamo počast vama, ali i da vidimo slike privatno?'

Kako je dalje napisala, to bi za Nixone značilo da bi se morali odreći tradicionalne ceremonije, no s druge strane djeca bi mogla vidjeti očev portret u sobama u kojima su živjeli, bez ikakve pompe.

Gospođa Nixon prihvatila je takvu ideju i organizirala privatni posjet Kennedyjevih, što je značilo i da ne postoje nikakve zajedničke fotografije tog dana. Nakon povratka kući, Jacqueline Onassis poslala je zahvalu Pat Nixon .

'Možete li zamisliti što ste mi ovime podarili? Mogućnost da se u tajnosti vratim sa svojom djecom u Bijelu kuću, dok su još dovoljno mali da se sjećaju odrastanja u njoj, i to s vama kao domaćinima i vašim kćerima, nevjerojatnim mladim damama.'

Zahvalu je završila riječima kako su ih razmazili privatnom turom i fantastičnom večerom. No, nije ona jedina koja im se zahvalila. Napravili su to i John Kennedy Jr. i Caroline, ali i majka pokojnog predsjednika Johna F. Kennedyja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!