INTERVJU

Najljepša žena nekadašnje države Bernarda Marovt: 'Nema ružnih žena, postoje žene koje se osjećaju takvima. Ljepota se rađa iz unutarnjeg stanja'

20.07.2019 u 16:06

Bionic
Reading

Svako doba nosi svoje, a ona je nekoć bila utjelovljenje seksipila. Mnogi su muškarci u Jugoslaviji uzdisali za njom, a neki kažu da je upravo ona od svih misica iz SFRJ najbolje unovčila svoju titulu, postavši jedan od najpoznatijih modela osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bernarda Marovt za tportal se prisjetila tog vremena, progovorila o današnjim izborima ljepote, predrasudama s kojima se susretala i otkrila tajnu svoje mladolikosti

Mnogi se sjećaju kako je Slovenka postala Miss Jugoslavije 1983. godine i da joj je malo nedostajalo da je na svjetskom izboru za Miss, koji je te godine održan u Londonu, proglase najljepšom ženom svijeta te da ju je skandal koštao titule. U magazinu Start objavljene su njezine golišave fotografije, a organizatori su doznali za njih tako što je jednu od njih prenio Daily Mirror. Taj je primjerak magazina prodan u čak 350.000 primjeraka, a u Londonu su je proglasili Miss fotogeničnosti. No lijepa Slovenka prilično se dobro snašla. Kao manekenka je postala jedna od najtraženijih te je naplaćivala snimanje reklama i do 3000 dolara. Radila je po cijeloj Europi, a 1990. proglašena je top modelom Italije, 1992. top modelom Europe, dok ju je 2000. časopis Jana proglasio najljepšom Slovenkom 20. stoljeća.

Danas 55-godišnja Bernarda radi u svojoj manekenskoj agenciji, organizira međunarodno natjecanje Fotomodel Bernie Models, ima manekensku školu za mlade, a njezina ljepota i dalje ne blijedi.

Izvor: Društvene mreže

Godi li vam to što vas danas mnogi nazivaju najljepšom jugoslavenskom misicom i ženom uopće?

Mnogi me se još uvijek sjećaju kao najljepše ex-Yu ljepotice i žene uopće te na to mogu samo reći da mi je čast i zadovoljstvo što me nisu zaboravili, a u isto vrijeme također me poštuju i cijene u cijeloj regiji. Mnogi me ljudi slijede, potiču i podržavaju na mom putu još od samih početaka.

Kad smo kod početaka, čega se najradije sjećate iz tih vremena?

Sve što sam napravila i doživjela bio je velik test ili kušnja za mene, a stekla sam ogromna iskustva u svim područjima. Iz tog vremena volim se sjećati upravo svojih početaka i svega što mi je kasnije pomoglo u razvoju, rastu. Sjećam se upoznavanja ljudi, putovanja, učenja jezika, a iznad svega početne volje i energije za sve što je slijedilo.

Danas su izbori ljepote na marginama društvenih događanja. Što je uzrok tome?

Nekad su natjecanja u ljepoti bila vrsta spektakla, a danas se to sve promijenilo. Takvi događaji često nisu na nivou, nisu cijenjeni kao što su nekad bili. Problem je u tome što je koncentracija na drugim stvarima. Danas je potrebna velika snaga te novac za organizaciju i marketing svakog događaja, tako da je samo izvođenje svega toga jako teško.

Već četiri godine u Sloveniji imate međunarodnu akademiju za žene. O čemu je riječ? Što se ondje može naučiti?

Točno, već četiri godine u Sloveniji imam međunarodnu akademiju za žene, koju ću ove godine pokrenuti u Italiji, a nakon toga i u drugim zemljama. Akademija za žene znači promjenu i usavršavanje žene kako na fizičkom tako i na psihičkom planu. Oslanjam se na psihologiju, predavanje kako postati atraktivna, kako poboljšati svoju ženstvenost, na učenju tajne karizme, predavanju o jačanju samopoštovanja. Svaka žena skriva ljepotu u sebi, samo je treba izvući na svjetlo, pokazati. Akademija pokazuje put ženama, a onda o svakom pojedincu ovisi kako će se dalje razvijati.

Još uvijek radite kao model u reklamnim kampanjama, a istodobno ste agentica te radite kao skautkinja. Što vam daje vjetar u leđa?

Volim pomagati, tako da sam odlučila prenijeti svoje iskustvo djevojčicama i dječacima, kao i ženama koje trebaju još više pomoći od mladih. U isto vrijeme ovu moć daju mi energija i volja, a svugdje je susrećem. Sve što radim, radim sa zadovoljstvom. Također nastojim postići rezultate na najkraći mogući način i održati ih na nekoj razini.

Što biste poručili općenito ženama - kakve trebaju, a kakve ne trebaju biti u životu?

Žene se moraju osjećati dobro na svakom području i u različitim situacijama kako bi došle do moći ličnosti, znati kako usporiti psihologiju ljepote i privlačnosti, kako razviti magnetizam ženstvenosti. Svaka žena mora pronaći svoj stil, nadahnuti svoju moć dodacima elegancije i dobrog ukusa. Žena bi trebala biti otvorena za rad na sebi, inače se teško mogu postići rezultati i ciljevi. Danas nema ružnih žena, postoje žene koje se osjećaju takvima. Ljepota se rađa iz unutarnjeg stanja.

Od trenutka u kojem ste ušli u svijet modelinga, jesu li se kriteriji povećali ili postali manje zahtjevni?

Mislim da su kriteriji prije mnogo godina bili zahtjevniji nego danas, sve je bilo pod kontrolom, savršeno i precizno. Ne bih rekla da danas nije tako, ali je drugačije. Ponekad su kriteriji zahtijevali savršene dimenzije tijela, no danas je lakše. Svake godine dolaze neki novi modni dizajneri kojima je potrebno vrijeme da se razviju i ostanu na pozicijama. Ne uspije svatko, a oni koji se uspiju održati na položaju imaju svoje zahtjeve i načine prezentacije.

Postoji li nešto što ne volite na sebi?

Savršenstvo ne postoji jer svatko ima nešto na sebi što mu se ne sviđa. Dovoljno je da prihvatite sebe onakvim kakvi jeste, potrebno je gledati sve pozitivno, hodati s glavom uspravno i raditi na poboljšanju svojih nedostataka, ako je moguće.

Kad ste bili najzadovoljniji sobom?

Mislim da sam sve do sada dobro odrađivala i slijedila ciljeve koje sam si postavila u životu. Radila sam ozbiljno, profesionalno, na razini. Cijenila sam posao, sebe i ljude oko sebe. Ponovila bih sve to i ne bih ništa promijenila u životu.

Jeste li se susretali s puno predrasuda u životu?

Bilo je dosta predrasuda. U takvim trenucima morate stati, uzeti si vremena i dobro razmisliti kako dalje! Ponekad možete odmah donijeti odluku, ponekad vam treba više vremena. Morate znati što želite i do koje točke možete doći u životu bez obzira na predrasude.

Koliko je danas teško opstati u svijetu mode?

Danas je vrlo teško zadržati se u modnom svijetu. Konkurencija je velika, tako da se ne možete zaustavljati, morate biti uvijek korak ispred drugih, slijediti trendove i novitete, prilagoditi se, voditi brigu o svom osobnom razvoju. Ukratko, teška je borba za opstanak i samo mali broj njih uspije održati se u samom vrhu.

  • +7
Bernarda Marovt Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas /Cropix

Koga smatrate jednim od uspješnijih modela danas?

Osamdesete i devedesete godine su daleko iza nas. Tada smo stvarno mogli govoriti o top modelima iz razdoblja Claudije Schiffer, Naomi Campbell i Linde Evangeliste. Danas možemo reći da je top model onaj koji je najviše promoviran. Mnogi modeli su na istoj razini, tako da je teško odrediti tko je danas 'super top'.

A što kažete na današnji trend instagramskih modela? Smatrate li da takav instant uspjeh umanjuje trud djevojaka koje su već godinama u manekenskim vodama?

Danas je potpuno drugačiji način promocije, sve ide online, čini se lakšim. Dovoljno je razumjeti tehniku i nikada se ne prestati informirati i promovirati. Više nije cijenjen rad onih koji su godinama radili i stekli iskustvo kakvo današnje djevojke sigurno nemaju.

Izgledate fantastično. Čemu zahvaljujete svoj izgled? Koje su vaše beauty tajne, čime održavate vječnu svježinu i mladolikost?

U životu je važno da radite stvari koje se vam sviđaju i vjerujete u ono što radite jer se sve to prenosi na unutarnje zadovoljstvo i istovremeno se podudara s vanjskim. Vrlo je važno da smo uvijek u akciji i pokretu, da jedemo zdravo te osnažujemo tijelo i dušu. Potrebno je pozitivno razmišljati i uživati u svemu što nas okružuje te se družiti s ljudima koji nas ispunjavaju dobrom energijom.

Trošite li puno na odjeću i kako biste opisali svoj stil?

Kad sam počela raditi kao model, mnogo sam pažnje poklanjala odjeći. S vremenom sam naučila da je najvažnije da je znaš dobro kombinirati i imati svoj stil odijevanja. Pratim modu, ali je sada lakše, jer stari komad odjeće mogu kombinirati s novim i odabrati kreaciju koja mi odgovara, tako da ne gubim previše vremena na to.

Čime se najviše volite počastiti? Je li to dizajnerska odjeća ili ipak neko putovanje za dušu? Koncert ili izložba?

S vremena na vrijeme potrebno se zaustaviti, sagledati kakve su nam ideje i postaviti si ciljeve. Najbolje se osjećam na putovanju za dušu ili jednostavno ostajem u svom okruženju, radim stvari za koje obično nemam vremena, napunim se pozitivnom energijom i svježim zrakom. Volim pročitati dobru knjigu, pogledati nešto zanimljivo na televiziji, otići u kazalište ili pogledati neki dobar film u kinu.