lova do krova

Najbogatije obitelji na svijetu u ovoj godini postale su još bogatije, a evo tko prednjači

11.12.2023 u 12:40

Bionic
Reading

Godina na izmaku bila je itekako dobra za najbogatije obitelji svijeta jer su 'pojačale' svoj kućni budžet, i to za 1,5 trilijuna dolara

Prema istraživanju Bloomberga, 25 najbogatijih obitelji svijeta imale su i više nego uspješnu 2023. godinu, pa su neke od najbogatijih dinastija dodale po 1,5 trilijuna dolara svom bogatstvu.

Njima je u prilog išao prvenstveno snažan gospodarski rast, a potom i usporavanje inflacije te potrošnja ljudi, zahvaljujući čemu je njihovo poslovanje u proteklih 12 mjeseci bilo još bolje.

U sam vrh spada i obitelj Nahjan, odnosno vladajuća kraljevska obitelj Abu Dhabija i jedna od šest vladajućih obitelji Ujedinjenih Arapskih Emirata, te vlasnici francuske luksuzne modne kuće Hermès.

stigao i do naše obale

Jeff Bezos i zaručnica Lauren Sanchez prošetali Stradunom, s njima su Katy Perry i Orlando Bloom

Pogledaj galeriju

Al Nahjanovi, koji upravljaju bliskoistočnim emiratom bogatim naftom i posjeduju britanski nogometni klub Manchester City, nadmašili su američki klan Walton i postali najbogatija obitelj na svijetu. Ovo je ujedno prvi put u proteklih pet godina da je najbogatijom obitelji na svijetu proglašena ona koja ne nasljeđuje lanac Walmart.

Na visoko treće mjesto sjela je francuska obitelj koja kontrolira Hermès – uključujući umjetničkog direktora brenda Pierre-Alexisa Dumasa i izvršnog predsjednika Axela Dumasa. Oni su svojem ionako velikom bogatstvu dodali još 56 milijardi dolara.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Leon Neal / PA Images / Profimedia

Potom su tu 'čokoladni' tajkuni, obitelj Mars, ali i naftni milijarderi Kochs. Te dvije obitelji, s obitelji Waltons, koja drži Walmart, tri su američka predstavnika u top 10.

Dva najbogatija muškarca na svijetu, CEO Tesle Elon Musk i osnivač Amazona Jeff Bezos, na svoju su hrpu dodali više od 150 milijardi dolara.

Jedine dvije osobe koje su u protekloj godini izgubile dio bogatstva su indijski tajkun Gautam Adani i američka filantropkinja Julia Koch.