oproštaj od prabake

Mnogima su princ George i princeza Charlotte jučer slomili srca: Evo zašto je to bila njihova prva i najvažnija uloga

19.09.2022 u 21:43

Bionic
Reading

Praunuci kraljice Elizabete II bili su najmlađi ožalošćeni koji su pratili kraljičin lijes u pogrebnoj povorci. Dvoje najstarije djece princa Williama i njegove supruge Catherine hodalo je iza roditelja, a ispred strica i strine, princa Harryja i Meghan

Prisutnost princeze Charlotte je podsjetnik na to da je kraljičina vladavina okončala stotine godina muške vladavine u britanskoj monarhiji. Od 2013. godine mlađi sin više ne može zamijeniti stariju kćer u liniji nasljeđivanja, što znači da je Charlotte treća u redu za prijestolje.

Devetogodišnji princ George (koji je drugi u redu za prijestolje, nakon svog oca) i njegova 7-godišnja sestra, krenuli su u školske kupe samo nekoliko dana prije nego što je nacija počela tugovati za svojim najdužim vladarom.

  • +26
Princ George i princeza Charlotte Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

O ulozi djece u ceremoniji sigurno se poprilično dugo promišljalo. Na prethodnim državnim pogrebima monarha, unuci, a kamoli praunuci, obično nisu igrali formalnu ulogu. Ta je promjena dijelom posljedica kraljičine 70-godišnje vladavine, ali i kao dio želje trenutne monarhije da projicira stabilnost u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U nedjelju je objavljeno da su prisutnost Georgea i Charlotte na sahrani predložili 'viši savjetnici palače', a neimenovani dužnosnik rekao je da bi Georgeova nazočnost bila poželjna 'samo kako bi se nacija uvjerila u red nasljeđivanja'.

Njihova je prisutnost mnoge podsjetila na mlade Williama i Harryja na sprovodu majke, princeze Diane, 1997. godine. 'To je jedna od najtežih stvari koje sam učinio', rekao je princ od Walesa. No okolnosti za kraljičin sprovod bile su drugačije od Dianine pogrebne povorke u kojoj su braća šetala na otvorenom s Charlesom, princem Philipom i Dianinim bratom, earlom Spencerom. Kraljičini praunuci su bili uz svoje obitelji.

Podsjetimo se, prije sudjelovanja u pogrebnoj povorci svoje prabake, Charlotte i George sudjelovali su u sprovodu njihovog pradjeda, princa Philipa. Inače, ovaj je potez jako uznemirio fanove kraljevske obitelji jer mnogi smatraju da djeca ne bi trebala biti izložena ovakvim tužnim događanjima koja se odvijaju pred očima javnosti.

TIJEKOM PROCESIJE

[FOTO] I ona je zaplakala: Dok je gledala kako iznose kraljičin lijes, Meghan Markle nije mogla zadržati suze

Pogledaj galeriju